Lähetä meille kesäkuvia – näillä kuvaajan vinkeillä onnistut

0
Kuvattava joutuu usein siristelemään silmiää, jos auringonvalo on kuvaajan takana. Silloin kannattaa kääntää katse vähän sivuun auringosta ja kuvaajasta.

Kesä ja kamera kuuluvat yhteen. Nykyään monilla meillä kamera kulkee puhelimessa. Muitta miten se onkaan niin, että muiden kuvat tuntuvat aina onnistuvan, kun omat ovat lähinnä säälittävää räpellystä.

Valokuvaaja Laura Tammisto kertoo, miten saat kuvat onnistumaan ainakin vähän paremmin. Tammisto asettui tällä kertaa itse kuvattavaksi ja ohjeisti kännykkäkameralla kuvia ottaut toimittajaa.

Samalla julistamme Kangasalan Sanomien lukijoille tarkoitetun kesäkuvagallerian avatuksi.

Aiheena tämän kesäisessä kuvatapahtumassa on Ihmisiä Kangasalan kesässä. Kuvan siis pitää olla otettu Kangasalla, mielellään kivassa maisemassa ja siinä pitää olla ihminen mukana. Jutun esimerkkikuvat on otettu kännykällä, koska kännykkä kulkee meillä kaikilla usein mukana. Kameran laadulla ei ole väliä, kaikki käy järkkäristä pokkariin ja siihen kännykkään.

Lauran kuvausvinkit

1. Valitse kuvauspaikka huolella. Samastakin kohteesta löytyy monia vaihtoehtoja. Valintaan vaikuttaa se kumpaa haluat korostaa, ihmistä vai taustaa. Jos tausta on merkityksellinen, silloin se nousee pääosaan ja ihminen on ikään kuin rekvisiittana kuvassa. Jos taas ihminen on kuvan pointti, kannattaa varmistaa, että tausta on selkeä ja rauhallinen.

Kirkko ja nainen mahtuvat hyvin samaan kuvaan, kun kuvattava asettuu tarpeeksi kauas kirkosta. Vasemman puolesessa kuvassa kirkkopuiston patsas kasvaa suoraan naisen päästä. Vaikka se lähes hukkuu taustan vihreyteen, kannattaa kuvaajan silti siirtyä vähän, jotta vaikutelma ei ole koominen. Laura Tammisto asettui tällä kertaa kuvattavaksi. Hän ohjeisti kännykkäkameralla kuvannutta toimittajaa.

2. Käy katseellasi läpi kuvattavan henkilön ääriviivat, ettei kuvattavan päästä kasva kirkontornia, patsasta tai liikennemerkkiä.

3. Rajaa kuvaa jo kuvatessa. Mieti, paljonko taustaa näkyy ja uskalla mennä lähelle yksityiskohtia ja ihmistä. Toisaalta, jos haluat kuvaan sekä kirkon että ihmisen, ei kannata seisottaa ihmistä ihan kirkon seinän viereen. Uskalla myös ottaa kuva tarpeeksi kaukaa – tai tarpeeksi läheltä.

Maisema mahtuu kuvaan, vaikka menet lähelle ihmistä. Vasemman puoleisessa kuvassa on jäänyt kameralaukkikin kuvaan mukaan, ja ihminen jää vähän sivuosaan. Oikeanpuoleisessa kuvassa ihminen ja maisema ovat tasavertaisia.

4. Vaihda kuvakulmaa. Nouse penkin tai kiviaidan päälle tai mene kyykkyyn. Maisema ja ihminen näyttävät erilaisilta.

Kuvakulmaa voi vaihtaa myös nousemalla ylöst tai menemällä kyykkyyn. Kuva vasemmalla on otettu istuen, oikean puoleisessa kuvassa kkuvaaja seisoo kiviaidalla.

5. Huomio valo. Aina ei voi valita kuvaako pilvipoudalla vai auringonpaisteessa. Helpoin kuvausvalo on tasainen, ja se toteutuu usein pilvisellä säällä. Mutta kyllä auringonpaisteellakin saa onnistuneita kuvia, kunhan kääntää kameraa tai kuvattavaa sopivasti.

Jos aurinko paistaa kirkkaasti, paranna kuvaa ottamalla huomioon valon suunta. Vastavalossa kuvattava jää usein pimeäksi. Tilannetta voi yrittää parantaa käyttämällä kameran salamaa.

Kuvapari kertoo, miten valoon voi vaikuttaa vain kääntymällä ympäri. Vasemmalla oleva kuva on otettu lähes vastavaloon, oikealla olevassa kuvassa valo on kuvaajan takana. Kuvat ovat myös esimerkki taustan tärkeydestä. Kuvassa haluttiin ottaa mukaan kaunis kiviaita ja hautausmaan poisto. Vasemmalla olevassa kuvassa huomio kiinnittyy liikennemerkkeihin ja parkkipaikan autoihin.

Toinen vaihtoehto on vaihtaa paikkoja kuvattavan kanssa. Jätä aurinko selkäsi taakse, jotta se valaisee kuvattavan kasvot. Toki silloin helposti silmät menevät sirriin. Sen voi välttää, kun kuvattava kääntää vähän päätään jommallekummalle sivulle. Silloin aurinko ei paista kuvattavaa suoraan silmiin, mutta valaisee kuitenkin kohteen.

6. Jos haluat kuvaan mukaan itse, kannattaa ottaa käyttöön selfiekeppi. Se on käyttökelpoinen apuväline, eikä kuvaajan käsivarsi valtaa kuvan etualaa.

7. Loppujen lopuksi tekniset asiat on kuitenkin sivuseikka, jos kuvassa on hauskaa fiilistä ja hyvää kesämieltä.

Nyt vain kamera käteen ja kuvaamaan!

Tämä kuva voisi olla tarkkaan harkittu vastavaloon otettu siluettikuva, mutta se on nopea tilannekuva. Kuvaaja oli iltakävelyllä ja ihastui hetkeen, kaivoi puhelimen taskusta ja otti kuvan. Ventovierailta malleilta kysyttiin jälkikäteen lupa kuvaamiseen ja he saivat kuvan myös itselleen.

Kesän kuvagallerian ohjeet

  • Lähetä kuvat jpg-muodossa osoitteella toimitus@kangasalansanomat.fi.
  • Viestin aiheeksi Ihmisiä Kangasalan kesässä.
  • Muista kysyä kuvattavalta lupa kuvan lähettämiseen ja julkaisemiseen.
  • Kerro missä ja milloin kuva on otettu.
  • Pistä viestiin myös omat yhteystietosi eli puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
  • Julkaisemme kuvia verkossa ja printissäkin.
  • Kuvia voi lähettää 15. elokuuta asti.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.