Lähete suutarille

0

Kun elää vanhaksi, niin ehtii tapahtua ja kokea monenmoista. Tänään sattuu olemaan 66. syntymäpäiväni, joten kerrottavaa riittäisi yllin kyllin, jos vain puoletkin värikkäistä vaiheista olisi pysynyt muistissa. Tässä iässä palaa parhaiten mieleen ensimmäisten ja viimeisten vuosien ylä- ja alamäet.

Viime kuukausien sattumuksista poimin tähän hoitokäynnin Taysin jalkaterapeutilla. Akillesjännevammaista ja varvasamputoitua jalkaani oli hoidettu monin tavoin jo toista vuotta, mutta alkuvaiheen väärien diagnoosien seurauksia ei erikoishoidossakaan jälkeenpäin noin vain korjata. Leikkaus olisi ollut mahdollista, mutta sen onnistumisennuste olisi ollut kuin Nykäsen Matilla, fifty-sixty.

Jotain oli kuitenkin vielä tehtävissä. Niinpä ortopedin määräyksestä jalkaterapeutti kirjoitti lähetteen suutarille. Hetkinen! , minä tokaisin, saatuani vihreän lähetelapun kouraani. Hoidokseni oli tosiaan määrätty kesä- ja talvikengät. Tunsin kuitenkin lopulta suurta kiitollisuutta kuultuani, että sairaanhoito­piiri maksaa suutarilaskun. Kenkäreseptini ei ole mitenkään poik­keuk­sel­li­nen. Muistelen erään jatkuvista virtsatietulehduksista kärsineen hienostorouvan saaneen lääkäriltään villahousureseptin.

Hieman epäuskoisena linkkasin sovittuna kellon lyömänä suutarin vastaanotolle. Pian huomasin, että nyt olin tavannut tosi ammattilaisen. Elämää nähnyt erikoissuutari mittaili jalkateriäni, piirsi niistä kuvia paperille, kävelytti käytävällä, tenttasi tuntemuksiani, otti vihdoin muotit ja selitti millin tarkkuudella, miten kenkiäni muotoiltaisiin ongelmajalalleni sopivaksi. Aikaa suutari käytti jalkani hyvinvoinnin varmistamiseksi enemmän kuin sitä aikaisemmin tutkineet useat lääkärit yhteensä.

Uusia kesäkenkiäni en saanut hyllystä, en liioin suutarin tekeminä. Tilaus mittoineen lähti Norjaan. Vuonojen maasta valmistustilaus puolestaan on mennyt Portugaliin. Oletan, että pääsen pikimmiten suutarin luokse testaamaan uusia kenkiäni ja tekemään tilauksen talvijalkineista. Vammautunut jalkani ei kuitenkaan palaa koskaan entiselleen. Kävelyhäiriö seuraa minua loppuelämäni kuin mahdollinen palveluseteli soteajan hoitoihin.

Lopuksi syntymäpäiväni vuoksi muisto päivästä, jolloin täytin kymmenen vuotta. Teimme silloin Riihirannan kylän alakoulun kanssa kevätretken Unnukka -järven Litmanniemeen. Istuimme nuotiolla, paistoimme makkaraa, söimme kotoa tuotuja eväitämme, leikimme, teimme luontohavaintoja ja vanhapiikaopettajamme, Jenny, kertoi mukavia tarinoita. Meillä oli tosi hauskaa.

Koska leiripaikkamme oli mielestäni linnuntietä kohtuullisen lähellä kotiani, pyysin opettajalta luvan oikaista kotiin Kukkaromäelle. Huomasin pian, että tein virheen. Minulla ei ollut siipiä, rantakiviä pitkin ei päässyt hyppimään ja reitti maalla oli lähes läpipääsemätöntä ryteikköä. Kyykäärmeitäkin piti varoa. Sitkeästi raivasin kuitenkin tieni kotiin kuin prinssi sata vuotta nukkuneen prinsessa Ruususen luokse.

Äitini tuli pihalla vastaan ja ihmetteli myöhäistä kotiutumistani, mutta tällä kertaa siinä ei ollut salattavaa. Hän lykkäsi kymmenen markkaa kouraani ja käski mennä hakemaan kahvia ja rinkeleitä Varvin kaupasta, koska oli kymmenvuotissyntymäpäiväni. Palasin kiltisti pari kilometriä takaisin päin maatilan aittarakennuksessa olleelle kaupalle. Odotin reilun tunnin tuvan penkillä, koska kauppiassisarusten piti ensin separoida juuri lypsetty maito. Tuvassa istuneet sisarusten aikamiesveljekset vilkaisivat ajoittain kulmiensa alta mitään sanomatta kärsivällistä asiakasta. Vihdoin sain ostokset ja ostin vaihtorahalla vielä Fazerin lakritsipötkyn. Kylläpä syntymäpäivän rinkelikahvit illalla maistuivatkin pikku-Matille!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.