Lähihoitoa Kangasalta

0

Tredu aloittaa sosiaali- ja terveysalan peruskoulutuksen Kangasalla vuonna 2016.
Tampereen vetämä seutuopisto hajauttaa koulutusta ympäristökuntiin kolmesta syystä. Hoidon tarve lisääntyy, yhä suurempi osa seutukunnan nuorista asuu ympäristökunnissa, ja työssäoppimispaikkojen saanti on Tampereella vaikeutunut.
Uutinen on tervetullut. Se kertoo, että Tredun Kangasalan toimipiste on elinvoimainen ja varteenotettava koulutuspaikka.
Lähihoitajakoulutus alkaa Huutijärvellä, mutta jatkossa oppia ammennetaan mitä todennäköisimmin Pikkolassa. On nimittäin johdonmukaista olettaa, että koulutuksen laajentamispäätös on myönteinen sykäys myös uuden koulun rakentamiselle.

Koska rakennustyöt Pikkolassa alkavat, on silti kokonaan toinen kysymys. Aikataulun vauhdittamiseen on Tredun koulutuskassan kaventumisesta huolimatta nyt kuitenkin yksi peruste lisää.
Ammattiopiston rakentaminen lukion ja yläkoulun naapuriksi luo Pikkolasta verrattoman koulukeskuksen, jonka eri osaset vahvistavat ja tukevat toinen toistaan.
Ja toisin kuin esimerkiksi naapurissa Valkeakoskella, tämä campus on kiinteä osa yhteisöä, koska se sijaitsee kuntaytimen välittömässä läheisyydessä ja sen palvelujen ääressä.
Keskustan kupeessa Pikkola on myös helposti tavoitettavissa, sillä liikenneyhteydet niin Sahalahden, Vatialan kuin Ruutanankin suunnasta ovat mainiot.

Tredun päätös hajauttaa opetusta on hyvä. Koulutuksen vieminen sinne, missä on kysyntää ja tarvetta, palvelee niin opetusta, opiskelijoita kuin yhteiskuntaakin.
Nyt vain odotellaan, hajauttaako seutuopisto ympäristökuntiin sosiaali- ja terveyskoulutuksen lisäksi myös muuta opetusta.
Syytä olisi, sillä ammatillisen koulutuksen järkevä jäsentäminen hyödyttää koko seutukuntaa.

Osaamisen arvostus on ollut viime vuosina vahvassa nosteessa. Lähihoitajaksi, maalariksi ja muuksi ammattilaiseksi on imua.
Pirkanmaalla ammattioppiin pyritään jo ahkerammin kuin lukioon. Helsingissä prosentit ovat vielä 60–40 lukion hyväksi.
Tärkeätä on, että tähän huutoon vastataan oikein. Että tulevia ammattilaisia koulutetaan tehokkaasti, laadukkaasti ja joustavasti kysyntää seuraten ja ennakoiden.
Kaikki natsaa, kunhan koulutusverkon kutomisessa kuunnellaan ammattilaisten lisäksi kuntia, elinkeinoelämää ja tietysti nuoria – tulevia tekijöitä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.