Lähipalvelun hyötyjä ei saa hukata – työllisyyskokeilulle ei annettu jatkoaikaa

0
Heikki Kantola on tyytyväinen siitä, että työvoimakokeilu toi palvelua omalle paikkakunnalle. Taustalla työskentelevä Tero Järvinen on ollut Neonelektronin palveluksessa neljä vuotta.

Pirkanmaan työllisyyskokeilu, jossa Kangasalakin on mukana, päättyy tämän vuoden lopussa. Kuntien vetoomus jatkaa kokeilua maakuntauudistuksen käynnistymiseen saakka ei ole tuottanut tulosta.

Kangasalla kohderyhmänä ovat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saavat henkilöt sekä nuoret, yhteensä noin tuhat henkilöä. He saavat tällä hetkellä räätälöityä lähipalvelua omalla paikkakunnallaan.

– Asiakkailta on tullut kiitosta siitä, että olemme heihin suoraan yhteydessä ja meidät saa aina kiinni, kaupungin työllisyyspalvelupäällikkö Terhi Sten kertoo.

– On ehdottomasti asiakkaiden edun mukaista, että lähipalvelu jatkuu tulevaisuudessakin. Jos näin ei tapahdu, nyt luodut hyvät asiakassuhteet katkeavat. Lähipalvelu koskee myös yrityksiä, joille pyrimme löytämään sopivan työntekijän mahdollisimman nopeasti, hän jatkaa.

Pirkanmaan työllisyyskokeilun ohjelmajohtaja Regina Saari ei saata uskoa, että kokeilusta saadut hyvät mallit heitettäisiin ensi vuoden alussa hukkaan.

– Junan ei ole järkevää peruuttaa tässä tilanteessa enää takaisin. Ei ole tarkoituksenmukaista, että kokeilussa mukana olevat asiakkaat siirrettäisiin jälleen TE-toimistoihin. Kunnilla on edelleen vahva tahto pysyä mukana työllisyyden hoidossa.

– Kokeilukuntien selkeä viesti on, että lähipalveluiden täytyy säilyä. Kunnissa on paras tieto sekä asiakkaista että työvoimaa tarvitsevista yrityksistä.

Kokeilun myötä yritykset ovat saaneet entistä nopeampaa palvelua, kun esimerkiksi työkokeilusopimukset ja palkkatukipäätökset on voitu tehdä paikallisesti.

– Parhaimmillaan päätös on syntynyt päivässä, Sten sanoo.

Työvoima- ja yrityspalveluiden kokeilu alkoi elokuussa, jolloin kymmenen kuntaa otti hoidettavakseen yhteensä 22 000 henkilön työllisyyspalvelut.

Saaren mukaan tänä aikana työllistämistä edistäviä palveluja on alkanut kokeilualueella yli 10 000. Palveluja ovat muun muassa palkkatukityö, työkokeilu, kuntouttava työtoiminta, starttiraha ja koulutus.

– Tämä on mittava luku ja osoitus siitä, että kokeilun asiakkaat tarvitsevat vahvaa henkilökohtaista palvelua, jotta jatkosuunnitelmia oman työllistymisen edistämiseksi syntyy. On tosiasia, että työvoimapalvelujen tarjonnan kenttä on monimutkainen.

Terhi Sten tuo esiin lukuja, jotka kertovat kokeilun kohderyhmän parantuneesta  tilanteesta. Kangasalla oli nyt tammikuussa 456 pitkäaikaistyötöntä, kun luku vuosi sitten oli liki 300 enemmän.

Nuorisotyöttömyys puolestaan on vähentynyt Kangasalla Pirkanmaan suurista kunnista eniten; vuoden aikana 46 prosenttia.

Sekä Sten että Saari muistuttavat, että kokeiluaikaa on vielä jäljellä vuoden loppuun saakka, joten töitä tehdään edelleen täysillä.

Samalla mietitään kuitenkin jo tulevaisuutta.

– Käymme kuntien, maakuntatoimijoiden Elyn ja TE-toimiston kanssa neuvotteluja siitä, miten työllisyyttä jatkossa hoidetaan. Oma mielipiteeni on, että yhteistyötä pitää nyt viedä seuraavalle tasolle, Saari sanoo.

Valomainostehdas Neonelektro sai tarvitsemansa työntekijän työllisyyskokeilun kautta nopeasti ja ilman byrokratiaa.

– Työkokeilupäätös tuli päivässä, ja kun päätimme vakinaistaa nuoren miehen, sekin sujui mutkattomasti ja nopeasti. Palvelu oli yksityisen puolen työnvälityksen veroista, toimitusjohtaja Heikki Kantola kertoo.

Yrityksellä on toisenlaisiakin kokemuksia.

– Aiemmin kun palkkasimme työntekijän TE-keskuksen kautta, työn aloittamista piti siirtää, koska päätöksenteko keskuksessa kesti kaksi viikkoa. Tämäkin työntekijä on kyllä vakinaistettu.

Kantolan mielestä olisi järkevää, että kullakin kunnalla olisi tieto oman paikkakunnan vapaana olevasta työvoimasta. Jos työnvälitys ei ole paikallista, työttömät hukkuvat TE-keskuksen syövereihin.

– Nyt saimme nopeasti useamman mahdollisen työntekijän CV:t, joista saatoimme valita haastateltavat.

– Sillähän ei ole merkitystä, vaikka työvoimaviranomaiset olisivat jatkossa maakuntahallinnon palkkalistoilla, kunhan palvelu pysyy omalla paikkakunnalla.

 

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.