Lämmin kesä kypsytti makeita mansikoita – mahdollisuus itsepoimintaan kannattaa tarkistaa

0
Iso-Hervannan tilan mansikoita on ollut myynnissä laatikoittain jo muutaman viikon ajan. Salla Mäkinen esittelee punaisia kaunottaria Lentolan myyntipisteessä.

Viime viikonloppu oli Marjatila Tyrnikassa niin vilkas poimintasesonki, että maanantaina täytyi jo pitää taukoa. Kerääjien on tarkoitus päästä pellolle taas tänään tiistaina poimimaan marjoja tilamyyntiä varten. Veikko Yrjölä ei uskalla luvata, koska itsepoimijoita voidaan ottaa jälleen vastaan.

– Kannattaa soittaa ja varmistaa, hän neuvoo.

Polka-lajikkeen pääsato kypsyy Sahalahden Tyrnikassa mitä todennäköisimmin tulevana viikonloppuna. Laatu on hyvää, kiitos säiden.

Myöhäisempien lajikkeiden satokausi jatkuu marjatilalla vielä loppukesällä.

Juuri tällä hetkellä itsepoiminta ei ole mahdollista myöskään Iso-Hervannan tilalla Kuhmalahdella. Marjat myydään suoraan tilalta ja Lentolassa sijaitsevasta myyntipisteestä.

– Hellesäiden ansiosta mansikka kypsyi jo viikkoa ennen juhannusta eli ennätysaikaisin. Helle ja kuivuus teettävät toisaalta paljon lisätyötä, sillä viljelyksiä on keinokasteltava, Heikki Iso-Hervanta kertoo.

Tilalla on nähty ja koettu kaikki mahdolliset Suomen säät, sillä viljelytoiminta täyttää tänä vuonna kunniakkaat kolmekymmentä vuotta.

Heikki Iso-Hervanta voi kehua, että mansikan laatu on tänä vuonna erinomainen ja maku makea. Hän arvelee, että kaksi seuraavaa viikkoa ovat todellista sesonkiaikaa.

– Myöhäisiä lajikkeita riittää kyllä vielä elokuulle, hän lupaa.

Kiitos tihkukastelujärjestelmän kuivuus ei ole haitannut kuhmalahtelaisen MarjaPuntarin viljelyksiä.

– Kesässä ei ole ollut valittamista, joskin luonnonvesi on sopivassa määrin aina tervetullutta, Petri Saloniemi sanoo.

Kysyntä on tälläkin tilalla kovaa. Tilauskirjassa on pitkä lista varauksia marjalaatikoista. Mansikoita myydään valmiiksi poimittuina suoraan tilalta, ja Saloniemi toivoo, että itsepoiminta voidaan aloittaa loppuviikosta. Asia selviää kysymällä ja Facebookista.

Noin viikon kuluttua viiden kilon mansikkalaatikon voi noutaa vaikka ohi kulkiessaan Peltolan marjatilalta. Näin lupailee sahalahtelainen Juha Peltola. Sitä ennen hän kehottaa soittamaan ensin.

Peltolan mukaan marjat ovat nyt hyviä ja hyvänkokoisiakin, vaikka kuivuus on haitannut hieman.

Tilalla kasvatetaan Polkaa, ja Peltola arvelee satokauden kestävän vielä kuukauden päivät.

Itsepoimintaan erikoistuneella Talvian marjatilalla satokausi on noin puolessavälissä. Ensimmäiset asiakkaat pääsivät pelloille jo ennen juhannusta.

– Innokkaimmat viettivät juhannuksen tienoonkin mansikkamaalla, Minna Talvia kertoo hymyillen.

Hänkin voi iloita laadukkaasta sadosta.

– Todella moni on kehunut aurinkoisen makeaa makua. Laatu todella kohtaa tänä vuonna kuluttajan. Ehkä maku vielä korostuu viime kesään verrattuna, jolloin auringonpilkahduksia sai odottaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.