Lamminrahka alkaa hahmottua virtuaalisesti

0

Kangasalan kunta ja Tampereen ammattikorkeakoulu ovat yhdessä perustaneet Virtuaalisen Lamminrahkan, jossa aluetta suunnitellaan pelin avulla.
Virtuaalisen ympäristön ovat luoneet TAMKin tietojenkäsittelyn pelituotannon kolmannen vuoden opiskelijat Juhana Mäntymaa, Kimmo Lehtovaara, Lauri Jääskeläinen ja Juuso Aaltonen.
Virtuaalinen Lamminrahka perustuu todelliseen kaavarajaukseen, maastonmuotoihin ja osayleiskaavassa osoitettuihin tie- ja viheralueisiin.
Pelaajat saavat vapaat kädet alueen suunnitteluun. Vain pääkokoojakatu ja kaavarajat on annettu valmiina elementteinä.
– Lamminrahkan suunnitteluun on alusta lähtien haluttu ottaa mukaan koululaisia eli alueen tulevia asukkaita. Tarkoituksena on innostaa alueesta kiinnostuneita suunnittelemaan Minecraft-pelin avulla, kertoo Lamminrahkan projektipäällikkö Simo Turunen.
Turusen mukaan tarkoituksena on tuoda suunnitteluun mukaan uusia näkemyksiä ja tehdä samalla Lamminrahkaa tunnetuksi.
– On mielenkiintoista nähdä, minne rakennetaan kerrostaloja ja minne pientaloja ja puistoja. On mahdollista, että jatkossakin teemme yhteistyötä pelaamisen ja aluesuunnittelun yhdistämisessä, Turunen sanoo.

Pelaaminen on osallistamisen muotona uusi tuttavuus aluesuunnittelussa.
Rakennuspeli Minecraftissä aluetta rakennetaan ja puretaan yhdessä muiden pelaajien kanssa. Samassa virtuaaliympäristössä voi työskennellä satoja pelaajia yhtä aikaa.
– Innostuimme välittömästi tästä projektista. Minecraft oli meille jo ennalta tuttu ja meitä kiinnosti tietää, miten Minecraftia voisi hyödyntää pelaamisen ulkopuolella, kertoo pääpelisuunnittelija Juhana Mäntymaa.
Projektin suurimmat haasteet ovat Mäntymaa mukaan liittyneet peliympäristön suunnitteluun ja Lamminrahkan topografian siirtämiseen Minecraftiin.
– Minecraftin käyttö aluesuunnittelun työkaluna on hyvin mielenkiintoinen konsepti. Sillä tavoitetaan ihmisryhmä, jota on perinteisesti ollut vaikea osallistaa alue- ja kaupunkisuunnitteluun.

Pitkäjärven koulu on myös mukana keväällä 2016 Lamminrahkan suunnittelussa pelin avulla.
Yhteistyön tavoitteena on keskittyä alueen sisällä tiettyihin teemoihin. Samalla pelisuunnittelu tuo oppilaille uudenlaisen tavan hahmottaa ympäristöä.
Tutun pelin avulla voikin harjoitella aluesuunnittelijan arkea pohtimalla rakentumisen vaihtoehtoja ja päätösten vaikutuksia lopputuloksiin.

Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelmaan 2030 kuuluva Lamminrahka on asukasluvultaan suurin Kangasalan tulevista kasvualueista. Lamminrahkan noin 8 000 uutta asukasta tarkoittaa 25 prosentin lisäystä Kangasalan tämänhetkiseen asukaslukuun.
Alueelle suunnitellaan sekoittunutta kaupunkirakennetta, johon kuuluu asuntoja, työpaikkoja, liiketiloja ja palveluita. Työpaikkoja alueelle arvioidaan syntyvän noin 900.
Yhdessä viereisen Tampereen uuden kaupunginosan Ojalan kanssa Ojala-Lamminrahka tulee olemaan asukasluvultaan Tampereen Vuoreksen kokoluokkaa.

Fakta

Lamminrahka-peli

  • Lamminrahka-peli on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille pelaajille, joilla on Minecraft-tunnukset.
  • Rakennuspeli Minecraftia on jo aiemmin hyödynnetty kansainvälisesti jonkin verran sekä suunnittelun että osallistamisen työkaluna.
  • VirtuaaliLamminrahkaan pääsee kirjoittamalla Minecraft-pelissä add server -kohtaan IP-osoitteen 151.80.2.181:25565.
  • Pelattavuuteen liittyvät kysymykset voi lähettää osoitteeseen lamminrahkapeli­@gmail.com ja muissa asioissa lisätietoja antaa projektipäällikkö Simo Turunen, p. 040 133 6329, simo.turunen@tampereenseutu.fi
  • Ohjeet pelin pelaamiseen ja lisätietoa pelistä osoitteesta lamminrahka.fi/lamminrahkapeli/
  • Sivustolle kootaan myös kuvakaappauksia rakentumisvaiheista.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.