Pääuutiset Lamminrahkan eritasoliittymä sai kylkeensä taidetta – Lisää luvassa kesällä

Lamminrahkan eritasoliittymä sai kylkeensä taidetta – Lisää luvassa kesällä

0
Tältä teos näyttää kevään väreissä Kangasalan suunnasta.

Lamminrahkan eritasoliittymä on saanut kylkeensä taidetta. Taideteos on nyt valaistusta vaille asennettu, tiedottaa kaupunki.

Lahdentielle on kiinnitetty sillan kaiteisiin teräksestä valmistettuja lehtiä. Teos merkkaa uusien Ojalan ja Lamminrahkankaupunginosien sisääntuloväylän.

Tampereen puoleisessa kaiteessa lehdet ovat syksyn väreissä ja Kangasalan puolella kevään väreissä. Teos on nieltään ”Kevät ja Syksy”.

Tammikuussa teokseen asennetaan vielä valaistus ja valtatien eteläpuolen meluseiniin tulee varpuskuvat ensi kesänä.

Lehdet on toteutettu perforoidusta teräksestä ja niitä on yhteensä 65 kappaletta. Teoksen on suunnitellut tamperelainen,poikkitaiteellinen ROP-taiteilijaryhmä, jonka muodostavat kuvataiteilija(AMK) Tuomo Rosenlund ja diplomi-insinööri Pekko Orava.

Teosten ideaa on työstetty yhdessä Kangasalan kaupungin Lamminrahka-projektin kanssa.

– Halusimme luoda betoniseen siltaan sitä elävöittävää, orgaanista liikettä, ja puun lehdet olivat mukana heti alkuvaiheen luonnoksissa. Pyrkimyksenä oli saada mahdollisimman kolmiulotteinen tunne kaksiulotteiseen pintaan, ja sitä kautta syntymään vaikutelma liikkeestä, kertoo visuaalisesta suunnittelusta vastannut kuvataiteilija Tuomo Rosenlund.

Valtatien eteläpuolelle uuteen meluseinään tulee viisi 3 kertaa 8 metrin kokoista, teippaamalla toteutettua kuvateosta. Kuvissa esiintyy lentäviä ja oksalla istuvia varpusia.

Tältä tulee näyttämään yksi meluvallien teoksista.

Teosten värit kuvastavat vuodenaikoja. Varpunen valikoitui linnunmalliksi koska se symboloi työryhmän mukaan positiivisia arvoja.

Tiedotteessa kerrotaan, että varpunen on levinnyt ympäri maailman, ja se on yksi tunnetuimmista linnuista. Varpunen on aina viihtynyt ihmisen läheisyydessä, niin maanviljelyksessä kuin kaupungeissa. Se muistuttaa yhteisöllisyydestä, ilosta, kekseliäisyydestä ja ystävällisyydestä.

– Myös meluseinän kuvissa on tavoitteena kuvastaa liikettä, mutta tällä kertaa menemistä ja tulemista kodin, työn ja muiden matkojen välillä. Ideana oli, että kotirampille palatessa tutut linnut lentelevät tervehtämään, viimeisessä kuvassa varpunen laskeutuu keväiselle kotiniitylle, kertoo Rosenlund.

Lamminrahkaan on tarkoitus toteuttaa myös muuta taidetta Kangasalan tekeillä olevan ympäristö- ja taideohjelman mukaisesti. Ohjelma tulee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi ensi vuoden alussa.

Liikenne siirtyy rampeilta valtatielle pian

Eritasoliittymä on Kangasalan ja Tampereen yhteishanke. Valtatien liikenne siirtyy rampeilta alas varsinaiselle valtatielle tammikuun lopulla.

Eritasoliittymän työmaa hiljenee huhtikuuhun asti, jolloin alkavat vielä liittymän viimeistelytyöt päällystysten, vihertöiden ja tiemerkintöjen osalta. Liittymä valmistuu elokuussa 2020.

Ojala-Lamminrahkan rakentaminen jatkuu kevättalvella 2020 käynnistyvällä Mossin puistokadun eli Ojala-Lamminrahkan pääkadun rakennusurakalla.

Lamminrahkan yhtiömuotoisten tonttien haku alkaa helmikuussa 2020 ja kaupunkipientalo-ja omakotitalotonttien haku alkuvuodesta 2021.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän