Lamminrahkan kunnallistekniikan rakentaminen alkaa toukokuussa – eritasoliittymä valmistuu elokuussa

0
Lamminrahkan eritasoliittymän silta on komea iltavalaistuksessa. Kuva on valaistuskatselmuksesta. Kuva: ROP taitelijaryhmä

Lamminrahkan eritasoliittymän taideteokset ovat nyt valmiit ja paikoillaan. Eritasoliittymän viimeistely käynnistyi talvitauon jälkeen huhtikuussa ja valmis sen pitäisi olla elokuussa.

Toukokuussa aloitetaan myös Lamminrahkan ja Ojalan alueiden kunnallistekniikan rakentaminen. Työt alkavat Mossiin puistokadun urakalla.

Kevään ja kesän aikana tehdään eritasoliittymään vielä päällystykset, vihertyöt ja tiemerkinnät.

Sitä ei vielä elokuussa kuitenkaan avata kaikille, vaan ensimmäiset pari vuotta eritasoliittymä työmaaliikenteen käytössä.

Lamminrahkan alueen yhtiömuotoisten tonttien haku on paraikaa käynnissä. Kaupunkipientalo- ja omakotitalotonttien haku alkaa ensi vuoden helmikuussa.

Taide on osa ympäristöä

Eritasoliittymän taideteokset ovat osa Kangasalan ympäristö- ja taideohjelmaa ”Lumoava Kangasala”. Kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman maaliskuussa.

Taidetta on sekä eritasoliittymän sillan kaiteissa että ramppien aidoissa. Tuoreet Varpus-teokset on kiinnitetty rampin viereiseen meluseinään, jossa ne toivottavat tervetulleeksi uudelle asuin- ja yritysalueelle.

Varpuset-teos toimii parina eritasoliittymän sillan Lehdet-työlle. Varpuset koostuu viidestä 3 x 8 metrin kokoisesta, teippaamalla toteutetusta kuvateoksesta. Kuvissa on varpusia luonnossa eri vuodenaikoina, yksin, pareittain ja porukassa.

Varpuset lentelevät meluaidassa. Kuva: Ismo Santapukki.

Teoksen on suunnitellut tamperelainen ROP- taiteilijaryhmä, joka on suunnitellut myös Lehdet-teoksen. Ryhmän muodostavat kuvataiteilija (AMK) Tuomo Rosenlund ja diplomi-insinööri Pekko Orava. Teosten ideaa on työstetty yhdessä Kangasalan kaupungin Lamminrahka-projektin kanssa.

Lamminrahkaan toteutetaan myös muuta taidetta, muun muassa koulukeskukseen, torille, viheralueille ja katualueille. Osa taideteoksista toteutetaan prosenttiperiaatteella osana kaupungin talonrakennus- ja infrainvestointeja ja osa rakennusliikkeiltä kerättävällä Lumovoimamaksulla, joka on kaksi prosenttia tontin rakennusoikeuden hinnasta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.