Lamminrahkan koulun suunnittelukilpailun voitti ehdotus nimeltä Kerkkä – eri-ikäisten tilat on ryhmitelty kylämäiseksi kokonaisuudeksi

0
Lamminrahkan koulun voittajasuunnitelma on nimetty Kerkäksi. Kuva: Verstas Arkkitehdit Oy

Lamminrahkan koulukeskuksen yleisen arkkitehtuurikilpailun voittajaksi on valittu ehdotus nimeltä Kerkkä, joka on Verstas Arkkitehdit Oy:n käsialaa.

Suunnittelukilpailun tulokset julkistettiin tänään iltapäivällä Kangasala-talossa. Palkinnon arvo on 55 000 euroa.

Palkintolautakunnan mukaan Kerkkä onnistuu parhaiten luomaan kokonaisuuden, joka kehittää Lamminrahkan toria virikkeellisenä kaupunkiympäristönä ja korostaa sen asemaa uuden kaupunginosan julkisena keskeisenä tilana.

Suunnitelmassa liikuntasali on sijoitettu koulun toiseen kerrokseen, minkä ansiosta aulatilat avautuvat moneen suuntaan. Sisätilojen väliset yhteydet ovat lyhyet sekä tilallinen kokonaisratkaisu tiivis ja toimiva.

Toinen palkinto meni ehdotukselle nimeltä Mettä ja kolmas ehdotukselle nimeltä Nelikko.

– Suunnitteluratkaisuamme ohjasivat erityisesti rakennuksen käyttäjäkokemukseen eläytyminen ja tavoite luoda yhteisöllinen kohtaamispaikka Kyläpuunaukion äärelle. Uuden kaupunginosan merkittävimmän julkisen rakennuksen suunnittelu oli erittäin mielenkiintoinen tehtävä, johon toivat lisähaasteita rakentamisen vaiheistamisen sekä talon eri toimijoiden yksilöllisten tarpeiden yhteensovittaminen monikäyttöiseksi oppimisympäristöksi, kertoo Ilkka Salminen Verstas Arkkitehdeistä.

Verstaan suunnitelma muodostuu kolmesta lohkaremaisesta osasta, joita yhdistää avoin aula, koulukeskuksen sydän. Eri-ikäisten lasten tilat on ryhmitelty sen ympärille kylämäiseksi ja helposti hahmotettavaksi kokonaisuudeksi.

Ehdotuksia tuli lähes 60

Toinen palkinto meni ehdotukselle nimeltä Mettä ja kolmas ehdotukselle nimeltä Nelikko. Kaksi lunastusta annettiin ehdotuksille Kiekka ja Opinrattaat.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lamminrahkan uusi koulu sisältä. Kuva: Verstas Arkkitehdit Oy

Palkintolautakunnan kunniamaininnat saivat ehdotukset Pääsky, Lamminrahkala ja Liitää oravien kanssa.

Lautakunta koostui Tampereen ja Kangasalan kaupunkien edustajista ja kahdesta Suomen Arkkitehtiliiton nimeämästä arkkitehtijäsenestä. Mukana ehdotusten arvioinnissa oli myös eri alojen asiantuntijoita.

Suunnittelukilpailu päättyi marraskuun alussa. Ehdotuksia tuli 57. Ne olivat esillä kilpailun sivuilla, ja niille annettiin yhteensä 52 ääntä. Eniten kannatusta saivat ehdotukset Mahla ja Lamminrahkala.

Koulun suunnittelua on tarkoitus jatkaa yhdessä Verstas Arkkitehtien kanssa. Alaluokkien tilojen ja pieten lasten yksikön on tarkoitus olla valmiita vuonna 2023.

FAKTA

Lamminrahkan koulukeskus

  • Mitoitettu kokonaisuudessaan 1236 lapselle ja oppilaalle.
  • Koulu 3–9.-luokkalaisille on Kangasalan ja Tampereen yhteinen hanke.
  • Kangasala rakentaa oman pienten lasten yksikön varhaiskasvatus- ja esiopetusikäisille sekä alkuopetuksen 1.–2.-luokkkalaisille.
  • Ensimmäisessä vaiheessa, vuonna 2023, valmistuvat koulun alaluokkien tilat sekä pienten lasten yksikkö. Toisessa vaiheessa valmistuvat tilat yläluokille.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.