Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Längelmäveden korkeus tavallista alempana: kaupunki väläyttää Iso-Längelmäveden säännöstelyä koskevia neuvotteluja

Längelmäveden vedenkorkeus on tällä hetkellä noin 30 senttiä keskimääräistä alempana. Tällä vuosituhannella vedenkorkeus on ollut alempana vain vuosina 2002–2003.

Uutiset - 4.4.2019 kello 8.05
Längelmäveden korkeus tavallista alempana: kaupunki väläyttää Iso-Längelmäveden säännöstelyä koskevia neuvotteluja
Vedenpinta on ollut alkuvuodesta huomattavasti tavanomaista matalammalla. grafiikka: Pauliina Lindell, lähde: ympäristö.fi

Kangasalan kaupungin viranomaislautakunta esittääkin Pirkanmaan ely-keskukselle Iso-Längelmäveden säännöstelyä koskevien neuvottelujen aloittamista, jos järvialueen vedenkorkeuden kokonaistilanne on muuttunut noin kymmenen vuotta sitten valmistuneen selvityksen jälkeen oleellisesti ja matalia alivesiä esiintyy järvialueella jatkossa säännöllisesti.

Keskivedenkorkeuden pysyvä muuttaminen tai säännöstelyn aloittaminen vaatisivat kuitenkin lakimuutoksia.

Längelmävesi on osa suurta Iso-Längelmäveden järvialuetta. Vesi laskee Valkeakosken voimalaitoksen läpi Vanajaveteen.

Voimalaitoksen juoksutusluvan mukaan vesi on juoksutettava luonnollisen purkautumisen mukaisesti.

Lupa ei mahdollista veden sääntelyä, mutta juoksutusta voidaan kuitenkin pienentää, kun vedenkorkeus uhkaa laskea tietyn tason alapuolelle. Pienentämisestä sopivat ely-keskus ja voimalaitos.

Tämän hetkinen poikkeuksellisen matala vedenkorkeus johtuu pääasiassa viime kesän kuumasta ja kuivasta kesästä. Kuivuuden vuoksi Iso-Längelmäveden juoksutusta onkin pienennetty viime elokuusta lähtien.

Ennusteen mukaan vedenkorkeuteen ei ole tulossa luonnollista helpotusta, koska kevään sulamisvedet eivät riitä nostamaan vedenpintaa läheskään samalle tasolle kuin viime vuonna. Siksi juoksutuksen rajoitusta jatkettaneen alkukesään asti.

 Iso-Längelmäveden järvialueeseen kuuluvat Längelmäveden lisäksi myös Längelmäveden Koljonselkä, Mallasvesi, Roine, Ilmoilanselkä, Iso-Roine ja Hauhonselkä.

Järvialue ulottuu Orivedeltä Valkeakoskelle.

Paitsi että viranomaislautakunta kehottaa ely-keskusta aloittamaan uudet neuvottelut Iso-Längelmäveden säännöstelystä, se kehottaa sitä myös seuraamaan Iso-Längelmäveden vedenkorkeutta ja aloittamaan poikkeusjuoksutukset riittävän ajoissa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös