Längelmäveden korkeus tavallista alempana: kaupunki väläyttää Iso-Längelmäveden säännöstelyä koskevia neuvotteluja

3
Vedenpinta on ollut alkuvuodesta huomattavasti tavanomaista matalammalla. grafiikka: Pauliina Lindell, lähde: ympäristö.fi

Längelmäveden vedenkorkeus on tällä hetkellä noin 30 senttiä keskimääräistä alempana. Tällä vuosituhannella vedenkorkeus on ollut alempana vain vuosina 2002–2003.

Kangasalan kaupungin viranomaislautakunta esittääkin Pirkanmaan ely-keskukselle Iso-Längelmäveden säännöstelyä koskevien neuvottelujen aloittamista, jos järvialueen vedenkorkeuden kokonaistilanne on muuttunut noin kymmenen vuotta sitten valmistuneen selvityksen jälkeen oleellisesti ja matalia alivesiä esiintyy järvialueella jatkossa säännöllisesti.

Keskivedenkorkeuden pysyvä muuttaminen tai säännöstelyn aloittaminen vaatisivat kuitenkin lakimuutoksia.

Längelmävesi on osa suurta Iso-Längelmäveden järvialuetta. Vesi laskee Valkeakosken voimalaitoksen läpi Vanajaveteen.

Voimalaitoksen juoksutusluvan mukaan vesi on juoksutettava luonnollisen purkautumisen mukaisesti.

Lupa ei mahdollista veden sääntelyä, mutta juoksutusta voidaan kuitenkin pienentää, kun vedenkorkeus uhkaa laskea tietyn tason alapuolelle. Pienentämisestä sopivat ely-keskus ja voimalaitos.

Tämän hetkinen poikkeuksellisen matala vedenkorkeus johtuu pääasiassa viime kesän kuumasta ja kuivasta kesästä. Kuivuuden vuoksi Iso-Längelmäveden juoksutusta onkin pienennetty viime elokuusta lähtien.

Ennusteen mukaan vedenkorkeuteen ei ole tulossa luonnollista helpotusta, koska kevään sulamisvedet eivät riitä nostamaan vedenpintaa läheskään samalle tasolle kuin viime vuonna. Siksi juoksutuksen rajoitusta jatkettaneen alkukesään asti.

 Iso-Längelmäveden järvialueeseen kuuluvat Längelmäveden lisäksi myös Längelmäveden Koljonselkä, Mallasvesi, Roine, Ilmoilanselkä, Iso-Roine ja Hauhonselkä.

Järvialue ulottuu Orivedeltä Valkeakoskelle.

Paitsi että viranomaislautakunta kehottaa ely-keskusta aloittamaan uudet neuvottelut Iso-Längelmäveden säännöstelystä, se kehottaa sitä myös seuraamaan Iso-Längelmäveden vedenkorkeutta ja aloittamaan poikkeusjuoksutukset riittävän ajoissa.

3 kommenttia

 1. Terveiset neuvottelijoille mökkeilijältä:
  – ranta uimakelvotan nyt toista vuotta
  – venevajaan ei saa venettä
  – laiturin tikkaat eivät yllä veteen
  – veden ottamine rannasta hankalaa

  Kunnan mökkien arvo alenee ja mökkeilystä yksi elementti huononee koko ajan.

  Toivottavasti saatte neuvotteluissa palautettua sen veden tason jonka mukaan mökkielijät ovat mökkeihinsä investoineet ja kovalla työllä ahertaneet.

 2. Kyllä, huolestuneena katselin veden erittäin alhaista korkeutta täällä Orivedellä eilen. Liian alhaisella vedenpinnalla on suuria vaikutuksia esim. kalojen lisääntymiseen, rehevöitymiseen, ja muuhunkin järven ekosysteemiin. Vedenkorkeuden nostamiseen olisi ryhdyttävä välittömästi Valkeakosken voimalaitoksen virtausta vähentämällä. Mikäli kesä 2019 on yhtä kuiva kuin 2018, ollaan syksyllä todella isojen ongelmien edessä.

 3. Päättäjille toivomusta! Juoksuttaa nyt sitä vettä niin että vedenpinta nousee, on tosi ongelmallista veneilyn kannalta kun vesi alhaalla, aiheuttaa aika paljon ongelmia.
  Laituri monta metriä ns,ilmassa ja veden otto hankalaa ja laiturin portaat myös kohta ilmassa ja uiminen vaikeaa. Olemme kohta loukussa kun emme pääse veneellä mihinkään ja kalastuskin varmaa kärsii tästä, rannat rehevöityy, mökkiläinen Vähä-Roineelta

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.