Lankaterapiaa

0

Lukiolaisena kävin pyytämässä silloiselta Kangasalan lukion rehtorilta Mauno Juvoselta luvan neuloa villapaitoja oppitunneilla.

Kerroin rehtorille, että neulominen rauhoittaa minua ja pystyn huomattavasti paremmin keskittymään kuuntelemiseen ja opiskeluun. Sain luvan ja lukiovuosina syntyi monta villapaitaa ja kaulahuivia. Opinnotkin etenivät hyvin.

Viime vuosina tuo minun oma teoriani neulomisen vaikutuksista keskittymiseen on saanut tutkimustietoa tuekseen.

Aivotutkijat vakuuttavat, että kun neulomme kuunnellessamme, siirrymme toisenlaiseen kuuntelumoodiin, jossa käsien motorinen liike on vaikuttavana tekijänä.

Neuloessa mieli rentoutuu, mutta vaikutukset eivät ulotu vain aivoihin, vaan on todettu, että myös verenpaine laskee ja sydämen syke hidastuu. Neulominen ja käsityöt pistävät aivot myös töihin keksimään ratkaisuja ja opettelemaan uutta.

Suomen olympiaurheilijatkin ovat harrastaneet neulomista urheilupsykologi Hannaleena Ronkaisen johdolla vuoden 2014 Sotshin talviolympialaisista lähtien.

Urheilijat neuloivat myös Pjongchangin olympialaissa. Silloin urheilijoiden puikoista syntyi peitto presidenttiparin vauvalle.

Urheilupsykologin mukaan neulominen tarjoaa urheilijoille rentoutusta ja mielen hallintaa urheilun vasta­painoksi.

Näyttelijä Antti Holma kertoo, että hän harrastaa raivoneulomista. Kun stressaa ja raivostuttaa, neulominen rauhoittaa. Neulomisen tuloksena syntyneet sukat on mukava antaa ystäville lahjaksi, kertoo Holma.

Itse tartun puikkoihin usein. Se on minulle terapiaa, joka auttaa minua selkeyttämään ajatuksia.

On myös mukava kaivaa neule esiin, kun odottelen jotakin, katson televisiota tai matkustan. Aika tulee käytettyä ikään kuin paremmin hyödyksi.

Pitkän tauon jälkeen neuloin taas villapaidan. Edellinen villapaita oli syntynyt melkein 30 vuotta sitten. Paljon sukkia, lapasia ja kaulahuiveja olen neulonut tässä välillä.

Värikkään villapaidan sai ulkomaille opiskelemaan lähtevä tyttäreni. Skotlannin kosteissa tuulissa lämmin villapaita on varmasti tarpeen.

Toinenkin isompi neuletyö, merinovillainen villatakki itselleni, on jo aluillaan.

Siirtyminen pienemmistä neuletöistä enemmän aikaa vaativiin töihin lienee seurausta elämänmuutoksesta. Lapsi­perhearjen keskellä villapaita olisi ehkä jäänyt kesken.

Rehtori Mauno Juvonen oli viisas mies, kun antoi nuoren opiskelijatytön neuloa oppitunneilla. Hänellä lienee ollut kuvataitelijana ja kuvanveistäjänä hyvä käytännön kokemus siitä, miten käden taidot vaikuttavat mieleen.

Sukanneulojat eivät vain pidä omia ja muiden jalkoja lämpiminä vaan edistävät myös mielenterveyttään.

Puikot heilumaan! Jos et vielä osaa, apua saa varmasti kansalaisopiston kursseilta, Taitokeskuksista tai Youtubesta! Syksy on mitä parhain aika aloittaa lankaterapia.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.