Lapsella on oikeus olla oma itsensä

0

Tänään vietämme kansain­välistä Lasten oikeuksien päivää. Päivän kunniaksi myös liputetaan, ja ensi vuodesta alkaen siitä tulee kalenteriin merkitty vakiintunut liputuspäivä.

Tänä vuonna päivä on erityisen merkityksellinen, sillä YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus täytti 30 vuotta. Suomi oli aktiivisesti mukana sopimuksen valmistelussa ja allekirjoitti sen yhtenä ensimmäisenä valtiona.

Sopimus on osa Suomen oikeusjärjestystä ja voimassa lakina. Sen kautta valtiomme on sitoutunut turvaamaan lapsen kaikki oikeudet sekä suojelemaan ja edistämään niitä.

Sopimuksen noudattamista ja oikeuksien toteutumista valvoo YK:n lapsen oikeuksien komitea.

Komitean mukaan huomio tulisi kohdistaa lapsen omiin näkemyksiin, identiteettiin ja taustaan, perheen ja perhesuhteiden vaalimiseen, lapsen huoltoon, suojaamiseen ja turvallisuuteen, lapsen haavoittuvaan asemaan, terveyteen ja koulutukseen.

On helppo ajatella, että Suomessa lapsen oikeudet toteutuvat hyvällä tasolla. Näin onkin, jos verrataan meitä moneen muuhun valtioon.

Tästä kaikesta huolimatta asian äärelle on hyvä pysähtyä. Toteutuvatko lapsen oikeuden meillä valtion tasolla? Entä kunnan?

Lisäksi voimme mennä vielä pienempään yksikköön. Tänä vuonna teemaviikon aiheena on lapsen oikeus olla oma itsensä.

Toteutuuko tämä oikeus lapsen hoitopaikassa, koulussa tai omassa perheessä?

Nykyajassa meitä ohjataan ajattelemaan, että lapsen täytyy oppia itsenäiseksi, harrastaa, olla sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut. Tämän vuoksi monissa perheissä ohjataan lasta voimakkaasti näitä arvoja kohti.

Välillä unohtuu se kaikkein tärkein; saako lapsi olla oma itsensä? Toteutetammeko me hänen unelmiaan vai mahdollisesti jonkun toisen?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.