Lapsen ei tarvitse tietää kaikkea

0

Monessa kangasalalaisessa perheessä tehtiin viime viikonloppuna tietoinen päätös sulkea televisio, radio ja muut uutisia lähettävät välineet – ainakin silloin, kun lapsia oli kuulolla.
Turun puukkoisku oli raakalaismainen teko, joka herättää omalla tavallaan vielä enemmän kauhua ja puistatusta kuin pommi-isku tai autolla väkijoukkoon syöksyminen.
Siitäkin huolimatta, että puukko on ollut suomalaisessa yhteiskunnassa kautta aikain hyvin yleinen murhaväline.
Teon syyt ja seuraukset ovat osa monitasoista ja -mutkaista maahanmuuttokeskustelua, jota varsinkin lasten on vaikea ymmärtää. Eivät sitä ymmärrä aikuisetkaan.
Äärilaitojen välillä on paljon ihmisiä, jotka miettivät hiljaisesti mielessään, mihin tämä maailma on matkalla.

Viimeistään maanantaina asiat vyöryivät lasten päälle kouluissa ja päiväkodeissa. Opettajilla on vanhempien ohella tärkeä rooli olla yhteiskunnan tulkkeina selittämässä tekoa pienille kansalaisille.
Tiedon annostelu kodeissa ja kouluissa on tärkeää: lapsen ei tarvitse tietää ja nähdä kaikkia yksityiskohtia. Hänelle riittää tieto, että tämä on todella harvinainen tapahtuma ja hän on turvassa.
Vaikka se on osittain epärealistista, kuten me aikuiset hyvin tiedämme, lapseen ei pidä kylvää turhaa pelkoa. Lasta on kuitenkin kuunneltava ja keskusteltava asioista, jotka häntä askarruttavat.
Huono idea ei olisi myöskään opastaa vanhempia, kuinka järkyttävistä tapahtumista puhutaan lapselle oikein. Tähän esimerkiksi kouluissa käytössä oleva tiedotuskanava Wilma on mitä parhain väline.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.