Lapset kouluun – miksi ihmeessä?

0

Elämme aikoja, jolloin hallitus on hiukan höllentämässä koronavirusrajoituksia. Hyvä vai huono asia, se jää nähtäväksi.

Itseäni eniten ihmetyttää ajatus siitä, että lapset jatkaisivat koulunkäyntiä normaalisti lähiopetuksessa toukokuun puolivälissä.

OAJ ja opettajat ovat ihan ymmärrettävästi ideaa vastaan, mutta terveysviranomaiset ja hallitus (ehkä) ovat eri mieltä.

Kantava idea olisi tartuttaa virusta lapsiin ja nuoriin, koska se ei ole heille yhtä vaarallinen kuin vanhemmalle väestölle. Näin päästäisiin pykälä lähemmäksi laumaimmuniteettia.

Muutama asia on vain matkan varrella unohtunut.

Ensimmäinen on se, että lievästi tai jopa oireettomasti taudin sairastavat ovat myös tartuttajia.

Pitäisikö siis jokainen kouluun päästetty lapsi laittaa karanteeniin omaan huoneeseensa sillä siunaamalla sekunnilla, kun kesäloma alkaa?

Ilmeisesti pitäisi. Muuten riski kaikkien muiden perheenjäsenien tartuttamiseen kasvaa. Pahimmillaan ketju venyy pitkäksi, mutta sitä tällä ymmärtääkseni haetaankin.

Jos ja kun ylipainoiset, astmaatikot ja diabeetikot kuuluvat taudin riskiryhmään, heitä löytyy varmasti lähes joka kodista.

Ei ole myöskään aukottomasti todistettu, että lapset ja nuoret eivät voisi sairastua koronaviruksen vuoksi vakavastikin. Kenen on vastuu, jos koulut avataan ja yksikin perusterve lapsi menehtyy tartunnan saatuaan?

Jutustelin asiasta omien 13- ja 16-vuotiaiden lasteni kanssa.

Nuorempi oli sitä mieltä, että haluaisi jo kouluun takaisin. Kysyin, miksi? Vastaus oli teinille tyypillinen: haluaisin niin kovasti nähdä kaikkia kavereita.

Tässä tullaan ongelmaan numero kaksi. Jo nyt on nähty erilaisia isojakin teiniporukoita pyörimässä yhdessä turvaväleistä ja koskettelukielloista välittämättä.

Millainen signaali nuorisolle on se, jos koulut avataan? Teinin logiikalla se tarkoittaa sitä, että vaara on ohi ja toreilla & turuilla voi jälleen temmeltää kavereiden kanssa ihan niin kuin ennenkin.

Kuinkahan moni teini on jo nytkin kertonut vanhemmilleen lähtevänsä kävelylle yhden kaverin kanssa, mutta totuus on ollut täysin toinen

Eräs rehtoriystäväni kommentoi asiaa mielestäni erittäin osuvasti.

Jos koulut avataan 2,5 viikoksi, on melko varmaa, että osa huoltajista haluaa edelleen pitää lapsensa kotona. Tulee oppimisen näkökulmasta pelkkää sirkusta loppuviikoiksi ja opettajien motivoiminen ja tsemppaaminen seuraavan lukuvuoden suunnitteluun on vaikeaa.

Ei tarvita kuin yksi koronan kantaja kouluun, niin siinä sitä ollaan; useita kymmeniä oikeasti karanteenissa alkukesän.

Eli eiköhän nyt vaan pidetä koulut kiinni kesään saakka. Siinä on sopiva sauma jokaiselle perheelle ottaa kontrolloidusti haltuun mahdolliset kokoontumisrajoitusten höllentämiset, kun kesän arkirytmi koittaa.

Jos koulut päätetään avata pariksi viikoksi, tiedän ainakin varmuudella kaksi teiniä, jotka eivät tule oppitunneille osallistumaan. Voin merkitä ne wilmaan jo nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.