Lapsi ei tarvitse energiajuomaa

0

Pari vuotta sitten Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA tutki eurooppalaisten nuorten energiajuomien käyttöä.
Selvityksen mukaan nuoret käyttävät energiajuomia, koska ne maistuvat hyviltä, niistä saa energiaa ja ne auttavat pysymään hereillä. Juomia käyttävillä on usein univaikeuksia, väsymystä, päänsärkyä ja muita oireita.
Suomalaisten nuorten energiajuomien käyttö on tuon tutkimuksen mukaan eurooppalaista keskitasoa. Sekin on liikaa, sillä nuorella ei pitäisi olla yhtään hyvää syytä juoda energiajuoman kaltaista kofeiini- ja lisäainepommia.

Nyt myös kangasalalaiset vanhemmat ovat aktivoituneet asian ympärillä. Koulujen vanhempainyhdistykset, Kangasalan lasten ja nuorten painonhallinnan edistämistyöryhmä sekä MLL:n Kangasalan yhdistys vetoavat energiajuomien myyjiin, että niitä ei myytäisi alle 15-vuotiaille.
Ajatus on kaikin tavoin kannatettava. Toivottavasti kaupat, huoltoasemat ja kioskit lähtevät tähän talkooseen yhteistuumin isolla joukolla mukaan. Meidän aikuisten velvollisuus on pitää huolta nuortemme hyvinvoinnista siitäkin huolimatta, että se aiheuttaa miinusta kassavirtaan tai tilapäistä epäsopua perheessä.

Toisaalla tässä lehdessä on haastateltu kauppiaita, joiden mukaan asiassa on jo tapahtunut parannusta. He kertovat, että suurin energiajuomabuumi on mennyt ohi.
Hyvä niin, mutta siitä huolimatta sokeritalkoissa riittää tehtävää. Kauppias ei voi estää nuorta ostamasta karkkia ja limsaa, sen voivat tehdä vain lasten vanhemmat. Tätä työtä täytyy koulun terveyskasvatuksen tukea.
Vaikka olemme kaukana ruokailutottumuksissamme esimerkiksi amerikkalaisista, suomalaisillakin on paljon elintavoissaan parantamisen varaa.
Elintasosairauksien hoitokulut ovat jo nyt huimat, mutta juuri kukaan ei vaadi kansalaisia vastuuseen ylensyönnistä, tupakoinnista tai alkoholin liikakäytöstä.
Jos nuoret vielä pilaavat elimistönsä  esimerkiksi energiajuomilla, ei tulevaisuus näytä kovin lupaavalta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.