Lapsi kuulee, vaikka ei näytä kuuntelevan

0

Pieni lapsi kuoli Kangasalan rajan tuntumassa sattuneessa nokkakolarissa maanantai-iltana. Oriveden suunnasta tullut kuljettaja lähti ohittamaan rekkaa törmäten autoon, jossa matkusti kuljettajan lisäksi 2-vuotias lapsi.
Tiistaina puolen päivän aikaan Kangasalan Sanomat vieraili Ruutanan koululla pitämässä Sanomalehti opetuksessa -oppituntia 3.- ja 5.-luokkalaisille.
Lapset olivat kuulleet onnettomuudesta ja he esittivät sitä koskevia kysymyksiä. Muutamat olivat seisoneet onnettomuudesta aiheutuneessa ruuhkassa, joten he olivat olleet ikään kuin osallisina tapahtumassa.

Me aikuiset emme aina ymmärrä lapsen kykyä tehdä huomioita. Vaikka lapsi näyttää olevan omissa ajatuksissaan, hän kuitenkin rekisteröi jatkuvasti ympärillään tapahtuvia asioita.
Sitä, mitä me puhumme, tai mitä esimerkiksi televisiossa näkyy. Tässä mielessä mediakasvatus ja esimerkiksi Sanomalehti opetuksessa -tuokiot ovat tarpeellisia.
Näillä tunneilla tiedotusvälineiden edustajat pääsevät välittämään lapselle tärkeää viestiä: kaikki uutiset eivät ole tarkoitettu lapsille ja jos jotain ikävää jää mielen päälle, siitä pitää keskustella aikuisen kanssa.

Loputtomiin emme voi lapsiamme suojata ikäviltä uutisilta. Kuten Ruutanan viidesluokkalaiset kertoivat, he ovat jatkuvasti netissä, jossa koko maailma on heille avoinna.
Jäljelle jää vain lapsen medialukutaidon vahvistaminen. Se tulisi aloittaa lapsen ikäkauteen sopivalla tasolla jo hyvin varhain päiväkodissa.
Se edellyttää varhaiskasvattajilta ja opettajilta uudenlaista osaamista, ja meiltä vanhemmilta silmien avaamista. Minkälaisessa virtuaalimaailmassa lapsemme liikkuvat silloin, kun emme ole vieressä katsomassa?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.