Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Lasiin mahtuu paljon nestettä

Kolumni - 23.2.2016 kello 8.00
Henna Ikävalko

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja puhui helmikuun alussa Tampereella Sanomalehtiviikon tilaisuudessa. Hän kiinnitti yleisön huomiota siihen, että tiedotusvälineet tarjoavat tukkukaupalla synkkiä uutisia. Huonojen uutisten sijasta pitäisi huomata, että maailmalla menee paremmin kuin milloinkaan aikaisemmin. Ajattelutapaa muokatakseen ihmisten tulisi etsiä tietoa ja lukea kirjoja sekä niin sanotun hitaan journalismin tuotoksia.
On pakko myöntää, että sorrun välillä toistamaan ääneen iltapäivälehtien raflaavia otsikoita hirmumyrskyistä ja superkuista. Ihmiselle on luonteenomaista klikata otsikkoa, joka kertoo mahdollisesta vaarasta tai tuhosta. Näistä jutuista riittää päiviteltävää turuilla ja toreilla.

Lisäsin joskus sosiaaliseen mediaan sarjakuvan, jossa mietittiin onko lasi puolitäysi vai puolityhjä. Sain siihen ystäviltäni mielenkiintoisia näkökulmia: ”Joku viisas sanoi, ettei sillä ole merkitystä. Merkityksellistä on, että lasin voi täyttää uudestaan”, ”Se on puolillaan”, ”Jos se on hyvin pahaa, se on jo puolityhjä ja päinvastoin”.
Tarjotut mielipiteet olivat optimistisia, realistisia tai yllättäviä. Asiaa voi katsella niin monelta kantilta.
Eräässä harrastusryhmässäni harjoiteltiin puhumaan annetusta aiheesta negatiivisesti tai positiivisesti. Harjoituksen jälkeen pohdittiin kumpi oli helpompaa. Melkein kaikille negatiivinen puhetapa tuntui luontevalta.
Onko suomalainen pessimistinen melankolia kiinteä osa myös arkipäivän puhettamme? Varmasti tälle asialle on jotain tehtävissä.

Terveyskirjasto Duodecimistä löytyy filosofi ja lastenpsykiatrian erikoislääkäri Antti S. Mattilan kirjoittama kirjoitus optimismista ja onnentaidoista. Hänen mukaansa optimismiin liittyy myös halu työskennellä hyvien asioiden toteuttamiseksi.
Tutkimuksissa on todettu, että optimismi antaa sinnikkyyttä ongelmanratkaisussa ja tuo menestystä monella elämänalueella. Positiivinen mieliala vahvistaa sopeutumis- ja selviytymiskykyä ja itsetuntoa.
Jos kuitenkin omaa pessimistisen elämänasenteen, voi sitä koettaa muuttaa tekemällä erilaisia harjoituksia. Esimerkiksi tulevaisuuskirjeen kirjoittaminen voi olla hyödyksi. Kirje osoitetaan ystävälle, jonka haluaisi olevan ystävä tulevaisuudessakin. Se päivätään johonkin aikaan tulevaisuudessa, ja sitä kirjoittaessa kuvitellaan, että eletään iloista, tervettä ja tyydyttävää elämää. Nykyhetken ongelmat ovat ratkenneet tai ollaan löydetty tyydyttäviä tapoja selvitä niiden kanssa.
Kirjeen ei tule rajoittua vain realistisilta tuntuviin asioihin, vaan se tulee kirjoittaa avoimin mielin, jotta kirjoittajalla on mahdollisuus yllättää itsensä.
Koskaan ei ole mielestäni liian myöhäistä muuttaa elintapojaan terveelliseksi – koskivat muutokset sitten ravitsemusta, henkistä tilaa tai asennetta. Itse muuttumalla voi saada aikaan kerrannaisvaikutuksen, joten yrittäminen kannattaa.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös