Lasten­suojeluun pitää satsata

0

Kangasalan kunta esittää sosiaali- ja terveyspuolen ensi vuoden talousarvioon yli puolen miljoonan euron menolisäystä lisääntyviin lasten­suojelukuluihin. Kunta varautuu kulujen jatkuvaan kasvuun myös tulevina vuosina.

Lasten­suojelun asiakasmäärä on Kangasalla kasvanut. Kunnassa on tehty tänä vuonna tähän mennessä enemmän kiireellisiä sijoituksia kuin koko viime vuonna yhteensä.

Tilanne on huolestuttava. Osa perheistä voi todella huonosti, eivätkä he selviä vanhemmuuden vaatimuksista. Me emme voi sulkea tilanteelta silmiämme Kangasallakaan, vaikka kehityskulku on samanlainen koko Suomessa.

Nyt ehdotetuilla määrärahoilla korjataan syntynyttä tilannetta, mutta ne eivät vielä riitä estämään tilanteen pahenemista tulevaisuudessa.

Lastensuojelutyö on työn vaativuuteen nähden heikosti palkattua, eikä tekijöitä tahdo löytyä.

Lasten­suojelun keskusliitto on laskenut, että lasten­suojelussa työskentelevän sosiaalityöntekijän palkkauskulut ovat sivukulut huomioiden noin 50 000 euroa vuodessa. Tuolla summalla huostaanotettu lapsi asuu laitoksessa noin 200 vuorokautta.

Tällä laskukaavalla voidaan todeta, että jos sosiaalityöntekijä pystyy estämään yhdenkin kodin ulkopuolelle tapahtuvan sijoituksen vuodessa, hän on palkkansa ansainnut.

Kangasalla pitää lisätä voimavaroja lasten­suojelutyöhön monella eri taholla, tavanomaisen lastensuolutyön ohella myös esimerkiksi perhetyössä.

Kunnassa pitää olla rohkeutta satsata riittävästi ennalta­ehkäisev;ästi. On hölmöläisten hommaa säästää toisessa päässä ja samalla aiheuttaa kuluja toisessa päässä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.