Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Lautakunta poisti diabeetikoilta maksun – päätös pitää käsitellä uudelleen

Uutiset - 22.12.2018 kello 8.00
Kangasalan Sanomat

Kaupunginjohtaja on käyttänyt otto-oikeutta sosiaali- ja terveyslautakunnan viime viikolla tekemään päätökseen.

Lautakunta päätti esittelijän ehdotuksesta poiketen poistaa diabeetikoilta silmänpohjien seulontakuvauksen asiakasmaksun. Päätös syntyi liki yksimielisesti luvuin 6–0. Yksi jäsen äänesti tyhjää.

Kaupunginhallitus palautti asian uudelleen lautakunnan käsiteltäväksi.

Maksun poistoa ehdotti Tampereen Diabetesyhdistys kaupungille jättämässään kuntalaisaloitteessa.

Käypä hoito -suosituksen mukaan tyypin 1 diabetesta sairastavat kutsutaan kuvaustutkimukseen joka toinen vuosi ja tyypin 2 diabetesta sairastavat kerran kolmessa vuodessa. Seulontakuvauksen asiakasmaksu on Kangasalla ja Pälkäneellä 41,20 euroa.

Diabetesyhdistyksen mielestä maksullisuus pienentää silmänpohjakuvauksiin osallistuvien määrää.

Yhdistys huomauttaa myös, että maksu peritään nykyisin vain neljässä Pirkanmaan kunnassa.

Sosiaali- ja terveyskeskuksen tekemän selvityksen mukaan tänä vuonna seulontaan kutsutuista kangasalalaisista kuvauksissa kävi 75 prosenttia ja pälkäneläisistä 72 prosenttia.

Näistä maksetuista käynneistä  on kertynyt Kangasalle  asiakasmaksutuottoja hieman vajaat 26 000 euroa ja Pälkäneelle reilut 8 000 euroa.

Silmänpohjan kuvaustutkimusten asiakasmaksutuotot on sisällytetty ensi vuoden talousarvioon.

Otto-oikeutta käyttäessään kaupunginjohtaja toteaakin, ettei lautakunta voi päätöksellään alittaa tuloja, vaan sen on sitouduttava valtuuston talousarviopäätöksiin.

Lautakunta ei myöskään voi muuttaa taksoja ja asiakasmaksuja, kun kyseessä on vastauksen antaminen kuntalaisaloitteeseen, vaan sitä varten täytyy valmistella oma esitys.

Sosiaali- ja terveysministeriö laatii parhaillaan asiakasmaksulain uudistusta.

Kaupunginhallituksen mukaan Kangasalankin on perusteltua arvioida omia asiakasmaksuja vuoden 2020 talousarviota valmisteltaessa, jolloin uudistus on valmistunut.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

22.12.2018 kello 23.05
John AllwaysdidgeIlmoita
Olihan tämä meikoinen munaus, jo alkaa ottaa tätä maksua. Se on pois diabeetikon muista lääkkeistä. Eikä hyötysumma tämän kaupungin taloutta pitäisi hetkauttaa. Hoitamattoma silmät, ne vasta jyrsivät taloutta paljon. Siis tämä olisi kannattavaa ennalta hoitoa kaikenkaikkiaan.
26.12.2018 kello 09.21
John AllwaysdidgeIlmoita
Huvittavaa lukea ”lautakunta sitä, lautakunta tätä”. Nyt olisi vähintä, mitä voisi tehdä, olisi palauttaa rahat jo maksaneille kuvaus maksun. En tiedä kumpi lautakunta siitä päättää, mutta ei saisi olla niin ahneita, että kaduttaa väärin tehty päätös, niinkuin tässä tapauksessa. Eli raha takaisin jo maksaneille.
~
Takaisin ylös