Lautakuntakokous kesti yli viisi tuntia – Kangasalan päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelman käsittely jatkuu maaliskuussa

2

Havisevan, Vilpeilän ja Raikun koulun kohtalo puhututti luottamushenkilöitä

Ehdotus Kangasalan päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelmaksi vuosille 2020–2030 sisältää joukon toimenpide-esityksiä.
Ehdotus Kangasalan päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelmaksi vuosille 2020–2030 sisältää joukon toimenpide-esityksiä.

Sivistyslautakunta ja elinympäristölautakunta päättivät tiistaina pidetyssä yhteiskokouksessaan, että kumpikin lautakunta jatkaa Kangasalan päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelmaehdotuksen käsittelyä maaliskuun kokouksessaan. Ehdotus kattaa vuodet 2020–2030.

Kaupungin hyvinvointijohtaja Kati Halosen mukaan oli jo ennen kokousta tiedossa, että asiaa käsitellään kahdessa peräkkäisessä kokouksessa.

Halonen ei vielä tänään keskiviikkona tiennyt, aikooko työryhmä muuttaa laatimansa ehdotuksen sisältöä ennen seuraavaa kokousta.

– Olen tyytyväinen, ettei näin isoa asiaa päätetty ensimmäisellä istumalla. Kävimme ehdotuksen sisältämistä toimenpiteistä ja niiden vaikutuksista hyvän, mielekkään keskustelun, toteaa sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jari Markkinen (sd).

Jos ehdotus olisi hyväksytty nyt, olisi se Markkisen mukaan salakavalasti sitouttanut poliittiset päättäjät muun muassa Havisevan, Vilpeilän ja Raikun koulujen lakkauttamiseen.

– Aiemminhan tehtiin päätös, että peruskorjaamisen sijasta pikkukoulut pidetään toimintakuntoisina. Siihen päätökseen on monesti vedottu. Aika on nyt toinen, ja meillä päättäjillä on oltava näkemystä katsoa kauemmas tulevaisuuteen, Markkinen tähdentää.

Hän toivoo, että mahdollisia koulujen lakkauttamisia pohdittaisiin monelta näkökannalta ennen lopullisia päätöksiä. Kokouksessa nostettiinkin esiin kaupungin strategia, jossa puhutaan maaseudun elinvoiman säilyttämisestä.

– Myös kaupunkilaisten pitää saada äänensä kuuluviin. Kokouksen perusteella itselleni jäi sellainen kutina, ettei kaikki toteudu ehdotuksen mukaan.

Kaupunkilaisten etuakin pitää ajatella

Markkinen sanoo ymmärtävänsä, että virkamiesten tehtävänä on tarkastella asioita eurojen ja rakennusten vinkkelistä. Luottamushenkilönä hän kuitenkin korostaa kaupunkilaisten etua niin palveluiden laadun kuin määränkin suhteen.

Työryhmän selvityksiin perustuvan suunnitelmaehdotuksen lisäksi kokouksessa käytiin läpi asiasta toteutetun asukaskyselyn tuloksia tiivistelmän pohjalta. Markkinen puolestaan välitti kokousväelle myös asukas- ja vanhempainyhdistysten ehdotuksesta lähettämät palautteet ja toiveet.

Markkisen mukaan kokouksessa eniten keskustelua herättivät Havisevan ja Ruutanan aluetta koskevat ehdotukset, mutta myös Vilpeilän koulun ja Kuhmalahden tilanteesta riitti puhetta.

– Paitsi Havisevan koulun lakkauttamisesta, puhutaan kokonaisuutena isosta asiasta niin aikataulullisesti kuin rahallisestikin. Voisimmeko hyödyntää nuo 15 miljoona euroa toisin?

Markkinen kokee päättäjänä joutuvansa toimimaan ennakointia vaativassa tilanteessa.

– Lamminrahka vie rahaa muilta hankkeilta, vaikkei siellä ei vielä pitkään aikaan ole yhtään asukasta. Itsestäni olisi reilumpaa ohjata rahat meidän Kangasalla jo asuvien parhaaksi.

Hyvääkin suunnitelmaehdotuksesta löytyi.

– Pikkolan ja Keskustan osalta suunnitellut toimet ovat oikeanlaisia. Uutta rakennetaan, mikä hyödyttää isoa joukkoa varhaiskasvatusikäisistä koululaisiin, kiittää Markkinen.

Haviseva täyttää uudet kriteerit

– Olemme pettyneitä, että Havisevan koulu on lakkautusuhan alla, vaikka se täyttää suunnitelmassa mainitut kriteerit. Oppilaita on noin sata ja koulurakennus on kohtuullisen hyvässä kunnossa, sanoo Havisevan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Kuosmanen.

Kangasalan päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelman yhteenvedossa todetaan, että jatkossa lähtökohtana ovat vähintään 80 oppilaan kouluyksiköt.

Suunnitelmassa esitetään yhteisen koulun rakentamista Ruutanan–Havisevan alueen lapsille Ruutanaan ja Havisevan koulun lakkauttamista uuden koulun valmistuttua.

Opettajana työskentelevä Kuosmanen ei ajatuksesta innostu. Hän muistuttaa, että pienessä koulussa mahdollisiin ongelmiin pystytään tarttumaan varhaisessa vaiheessa.

– Isossa koulussa ongelmilla on taipumus hukkua paljouteen, ja niihin aletaan etsiä ratkaisua vasta tilanteen kriisiydyttyä.

Kuosmanen painottaa, että Havisevalla koulu on kylän toimintakeskus.

– Siellä on hiljaista vain öisin. En tiedä toista lähiseudun koulua, jonka tilojen käyttöaste yltää yhtä korkealle. Iltakäyttö on pitkälti Harjulan Hallan järjestämää toimintaa, joten siitä ei koidu suuria kuluja kaupungille, sanoo Kuosmanen.

Kaupungin suunnitelmissa on selvittää mahdollisuus säilyttää koulun liikuntatilat alueen asukkaiden käytössä.

2 kommenttia

  1. Lamminrahka vie rahaa muilta hankkeilta, vaikkei siellä ei vielä pitkään aikaan ole yhtään asukasta. Itsestäni olisi reilumpaa ohjata rahat meidän Kangasalla jo asuvien parhaaksi, kommentoi jutussa sivistyslautakunnan pj Jari Markkinen. Olen tuosta ja monesta muusta ajatuksestaan tässä samalla kannalla. Kannattaa nyt harkita asioita kunnolla ja monelta kantilta, kuntalaisten kanssa rauhassa.

  2. Voimia päätöksiin. Toivottavasti pelkkä raha ei paina.. Kuntalisena jolla ei ole edes lapsia, voiisitte jotenkinkin pitää lapsien puolta

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.