Lavatanssi hurmaa – Marin ja Pekan rakkaus roihahti Kisarannassa

0
Kesäisin Laineet käyvät Kisarannassa miltei joka viikko, joskus jopa kahdesti. Juhannuskin saattaa kulua parketilla.

Mari ja Pekka Lainetta voi rehellisesti kutsua Kisarannan kanta-asiakkaiksi. Pariskunta on tanssinut jo yhdeksän kesää Kangasalan Kisarannan lavoilla, ja harvoin tulee viikkoa ilman tansseissa käymistä.
Myös Laineiden, kuten monien heidän ystäviensäkin, rakkaustarina alkoi Kisarannasta. helatorstaina vuonna 2009.
– Katsoin, että siinäpä on komea mies. Jalassa mustat suorat housut ja osasi tanssia niin paljon paremmin kuin kukaan muu, muistelee Mari Laine.
Nyt pariskunnalla on kaksi pientä lasta, joita mummo hoitaa, kun tanssijalka alkaa vipattaa.

Kisarannassa on tanssittu jo vuodesta 1962. Perinteet näkyvät Kisarannan tanssikulttuurissa esimerkiksi tanssiin hakemisessa. Miesten hakuja on enemmän kuin naisten, joita on perjantai-iltaisin vain kahdesti. Kisarannan tanssijärjestäjän Aaro Pesosen mukaan viitisen vuotta sitten naisten hakuja lisättiin yhdestä vuorosta kahteen.
– Kaikille hakusysteemeille löytyy omat kannattajansa ja vastustajansa. Me otamme jatkuvasti palautetta vastaan ja yritämme toteuttaa toivomukset, Pesonen sanoo.
Mari Laine on tyytyväinen siihen, että perinteitä kunnioitetaan, ja miehet hakevat naisia enemmän.
– En ole niin itsevarma, että nauttisin hakemisesta. Lisäksi olen hidas päättämään ja tilanne menee usein ohi.
Jos hakurivistä haluaa erottua, kannattaa Mari Laineen mukaan pukeutua pinkkiin tai valkoiseen. Muuten saattaa jäädä seinäruusuksi. Aina kun Laineella on ollut pinkkiä päällä, on hän saanut kutsun tanssiin.

Sekä Mari että Pekka Laine aloittivat tanssin jo teini-iässä. Pekka Laineen tuli käytyä jopa muutamissa kilpatanssikisoissa. Sitten alkoi armeija ja raskas työ, ja kilpatanssi jäi taka-alalle.
Mari Laine sen sijaan on itseoppinut. Ystävä opetti kotona perusaskeleita ja lavoilla tuli opeteltua loput.
– Kerran vanhempi mies huikkasi minulle tanssiessa “Fuskaaksää?”. Vastasin, että “No en, ihan oikein tanssin!”. Myöhemmin tajusin, että hän kysyi, tanssinko fuskua.
Aloittelijalle Mari Laine keksii helposti tärkeän ohjeen: hanki kunnon tanssikengät. Laineen mukaan tanssiessa saattaa kertyä askeleita 5–10 kilometrinkin verran. Siksi tanssikenkien tulee olla mukavat ja kevyet, jopa sukkamaiset.

Laineiden mielestä miehen kannattaa mennä tanssikurssille, jotta vieminen onnistuu.
Kangasalla on runsaasti paritanssinopetusta. Sitä tarjoaa esimerkiksi Tanssikoulu Antti Törmänen sekä Kisaranta. Myös Aaro Pesosen mukaan tanssikursseja järjestetään runsaasti paitsi Kangasalla myös koko Pirkanmaan seudulla.
Pesonen uskoo, että runsaan tanssitarjonnan ansiosta Kisaranta on perinteisesti ollut noin 20–30-vuotiaiden tanssijoiden suosiossa. Illan esiintyjä vaikuttaa hänen mukaansa tanssijoiden keski-ikään.
Noin kolmekymppiset Laineet toteavat, että nykyisin nuoria näkee tanssilavoilla enemmän kuin kymmenisen vuotta sitten. Nuoria miehiä voisi heidän mukaansa tulla lisää, sillä nuoria naisia on selkeästi enemmän.

Entä mikä vetää Laineita tanssilavoille vuosi toisensa jälkeen?
Mari Laine innostuu luettelemaan monta asiaa.
– Kaverit, tunnelma ja liikunta. Lavatanssit on siinä mielessä harvinainen tilaisuus, että siinä pääse kontaktiin ihmisten kanssa. Kaikkia kohdellaan tasapuolisesti ja sosiaalisuus kehittyy.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.