Leikkauspöydältä takaisin salille – kamppailulajitausta auttoi taistelussa aivokasvainta vastaan

0
Ari-Pekka Valtti torjuu hyökkäyksen ja ottaa maalimiehenä toimivan Pekka Heikkilän hallintaan.

Heinäkuun lopussa Ari-Pekka Valtti leikattiin. Lääkäri oli sanonut, että menee vuosi ennen kuin mies kävelee jälleen. 

– Meni kolme päivää, Valtti toteaa.

Aivokasvaimen poistosta ei ole puolta vuottakaan, kun Valtti vetää jo harjoituksia kamppailukoululla. Nopeasta toipumisesta mies kiittää elinikäistä liikuntaharrastusta. Hermotukset toimivat eikä tarvetta ole ollut edes fysioterapialle. 

– Urheilu on kuin laittaisi rahaa pankkiin, oli laji mikä hyvänsä. Aivokasvain oli sen laatuinen, että seppelekaupoille olisi pitänyt lähteä, mutta nyt pystyn taas harjoittelemaan. 

Sairauden uusiutumisriski on korkea, joten Valtti haluaa pysyä kunnossa. Tulossa voi olla toinenkin erä, joka vaatii kaiken mahdollisen fyysisen ja henkisen kunnon. Näitä ominaisuuksia mies on harjoitellut pitkällä kamppailu-urallaan. 

Taekwondosta vuonna 1982 kamppailulajit aloittanut Valtti vetää practical hapkido – ja kuntopotkunyrkkeilyharjoituksia kamppailukoulussa. Kamppailukoulu on toiminut kolme vuotta Sahalahden yrittäjätalolla, mutta muutti hiljattain Kallion yritysaluleelle. Kamppailukoulun toisena vetäjänä toimii Pekka Heikkilä.

Hapkido on korealainen kamppailulaji, practical hapkido sen suomalainen, suoraviivainen versio. Sen ovat kehittäneet  turvallisuusalla pitkän käytännön kokemuksen hankkineet Ilkka Koivu ja Anssi Lehtinen. Lajissa on muun muassa erilaisia irroittautumisia, lukkoja, ja maahanvientejä.   

Kuntopotkunyrkkeilyssä harjoitellaan potkuja ja lyöntejä kevyellä kontaktilla tai välineisiin. Pääasiassa on kuntoilu. 

– Tyrmätään kaloreita ei toisiamme, Valtti toteaa. 

Kamppailukoulun taustalla oleva Defender Oy järjestää myös räätälöityjä itsepuolustuskursseja. Turva-alalla ikänsä työskennellyt 54-vuotias Valtti painottaa, että itsepuolustuksen tavoite on lopettaa hyökkäys. Helpointa se on, kun tilanne on vasta syntymässä. 

– Omassa työssäni 90 prosenttia uhkaavista tilanteista on selvinnyt puhumalla. 

Hätävarjelutilanteessa ihmisellä on oikeus puolustaa itseään. Silloinkin tulee aina toimia lain mukaan, lievintä mahdollista voimaa käyttäen. 

– Jos joku tarttuu kiinni, ensin neuvot kehotukset, päästä irti. Sitten käskyttäminen. Vasta sen jälkeen irroittautuminen. Jos tyyppi tulee vielä uudelleen päälle, sitten tehdään esimerkiksi alasvienti. Ei ole tarkoitus teloa ketään. 

Puhekyvyn lisäksi ihmisellä on myös jalat, joita voi hyödyntää muutenkin kuin potkimalla. 

– Jos tilanteesta on mahdollista päästä pois, niin kannattaa harrastaa vanhaa kamppailulajia nimeltä karata. 

Jokainen on ominaisuuksiltaan erilainen. Valtti puhuu työkalupakista, johon voi koota itselleen sopivia tekniikoita. Kun näitä harjoittelee paljon, tulevat liikkeet automaattisiksi.

Tositilanteessa työkalujen käyttöön vaikuttavat adrenaliini, pelko, olosuhteet, ja yllätyksellisyys. 

– Vaikka harjoittelet kymmenen vuotta kymmentä tekniikkaa, tositilanteessa muistat ehkä yhden. Siksi opettelemme hyvin yksinkertaisia asioita.

Kamppailukoulussa harjoitellaan, mutta sieltä ei valmistuta koskaan.

–Ainakin omalla kohdalla treenaaminen jatkuu niin kauan kuin elämää riittää. 

 

 

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.