Lennoston valapäivä kiinnosti

0
Valamarssi sotilaallisella täsmällisyydellä. Paraatin ottivat vastaan Satakunnan Lennoston komentaja eversti Juha-Pekka Keränen ja kenraaliluutnantti evp. Heikki Lyytinen.

Satakunnan Lennoston perjantainen vierailu Kangasalla oli yleisömenestys. Niin alokkaiden sotilasvala kirkossa, paraati kirkolta Pikkolaan kuin kalustoesittely hernerokkatarjoiluineen houkuttelivat sankasti väkeä.
Osa yleisöstä tuli paikalle seuraamaan läheisensä juhlavaa valanvannomistilaisuutta, mutta paljon oli myös niitä, jotka osallistuivat sotaväen iltapäivään yleisestä kiinnostuksesta.
Leena ja Torsti Heikkilä tulivat paikalle, kun heidän pojanpoikansa Jaakko Litzén vannoi sotilasvalan.
– Olin samassa tilanteessa 59 vuotta sitten. Paikkana oli Turun Tuomiokirkko ja yksikköni oli Porin Prikaatista, Torsti Heikkilä muisteli.

Aseseppänä palveluksensa suorittanut Samuli Kela fiilisteli omia armeija-aikojaan ase-esittelypöydän äärellä.
Hän piti käsissään ja hieman tähtäilikin tutulla kapineella. Kyseessä oli tarkkuuskivääri, viralliselta nimeltään 7,62 TKiv 85.
– Vaikka siinä oli vain neljä kertaa suurentava kiikari, sillä pystyi hyvin osumaan halkaisijaltaan puolentoista sentin reikään 150 metrin päästä, Kela kuvaili tutuksi tullutta snaipperin työkalua.
Ekaluokkalaiset Elmo Tuomanen ja Arttu Savolainen kiertelivät ja katselivat ympärilleen innokkaina Pikkolan pihamaalla. Heille iltapäivän kohokohta oli itsestään selvä.
– Kun se Hornet lensi yli, Arttu vastasi.
– Samat sanat, vahvisti Elmo.
Kun kyse oli Lennoston valapäivästä, kuuluivat ilmavoimien ykköskoneen eli Hornetin ylilennot luonnollisesti asiaan.
Ensi kerran Hornet näyttäytyi paraatin aikana, toisella esiintymiskerralla pilotti esitteli koneen ilmanhalkomiskykyä Pikkolan koulualueen yläpuolella.

Pirkkalassa tukikohtaansa pitävällä Satakunnan Lennostolla on tapana jalkautua maakuntaan elokuussa, kun ohjelmassa on heinäkuun saapumiserän alokkaiden valapäivä. Tammikuussa riviin astuvat alokkaat antavat sotilasvalansa kotitukikohdassa.
Edellisen kerran Satakunnan Lennosto vieraili Kangasalla 2009, jolloin alokkaat vannoivat valan Vehkajärven kirkon pihamaalla. Tuolloin paraati pidettiin Pohjassa.
– Valaa ei vannota joukko-osastolle tai edes puolustusvoimille, vaan Suomen kansalle, muistutti lennoston komentaja eversti Juha-Pekka Keränen kirkkoon kokoontuneille alokkaille.
Valajumalanpalveluksessa alkusiunauksen ja johdantosanat lausui pastori Markku Viitala.
Saarnassaan sotilaspastori Kari Mannermaa muun muassa totesi, että vuodesta 1918 lähtien käytössä olleen sotilasvalan ihanteet eivät asetu ketään vastaan, vaan toimivat yhteisen hyvän puolesta.
Sotilasvalakaavan esilukijana toimi Kangasalan kunnanhallituksen puheenjohtaja, kenraaliluutnantti evp. Heikki Lyytinen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.