Lepokotisäätiön puheenjohtajan elämä on täyttynyt yrittämisestä ja projekteista – Raimo Jaatinen täyttää tiistaina 70 vuotta

0
Raimo Jaatinen on ollut luultavasti lapsena tekemisissä Adlerin sisarusten nuorimman, Kyllin kanssa. Punainen sohva on Lepokodissa Kyllin huoneessa.

Raimo Jaatista kuunnellessa ei ole epäilystäkään, etteikö mies olisi kova tekemään töitä. Itse hän ei kuitenkan miellä ehtineensä koskaan varsinaisesti töihin, ellei lasketa opiskeluaikojen kesätyöpätkiä.

Yrittäjäperheen kasvatti kun on ajautunut yritysten ja projektien pyörittämisestä toiseen.
Jaatisen sukujuuret ulottuvat itään ja länteen. Limingalla vuonna 1949 syntyneen miehen isä oli kotoisin Karjalasta ja äiti Pohjanmaalta.

Norjaan yrittämään

– Koulut kävin ylioppilaaksi asti Oulun seudulla. 1970-luvun alussa tulin opiskelemaan Tampereen yliopistoon taloustieteitä ja tietojenkäsittelyä.

Jaatinen suoritti opinnot rivakkaan tahtiin, teki lopputyön työn ohessa yrityksestään ja sai myöhemmin taloustieteiden maisterin paperit käsiinsä.

– Vanhempi veljeni oli siihen aikaan Ruotsissa tykkitehtaalla töissä. Hän ehdotti, että lähtisimme Norjaan ja perustaisimme yrityksen.

Sinne veljekset yksissä tuumiin suuntasivat, ja alkoivat tehdä tehdä putkistoasennuksia petrokemian yrityksille. Työ vei heitä Pohjoismaihin ja Englantiin. Parhaimmillaan yrityksessä työskenteli viitisenkymmentä työntekijää.

Jaatiselle kertyi Norjan vuosina noin 200 matkustuspäivää vuodessa. Tampereen, Ruotsin ja Norjan välinen lentoliikenne tuli erittäin tutuksi. Opiskelukaupungissa odotti nimittäin vaimo, joka vastasi yrityksen toimistosta.

Takaisin Suomeen

Kangasalle pariskunta muutti vuonna 1980 vanhimman pojan syntymän jälkeen. Vuonna 1987 Jaatinen vähensi reissaamista ja päätti panostaa Suomessa metallipajoihin.

Sitten tuli kutsu töihin Oulun yliopiston tekniseen tiedekuntaan. Jaatisesta tuli konsultti, ja hän kiersi ympäri Suomea antamassa neuvoja esimerkiksi yrityskehittämiseen.

– Enää ei tarvinnut ulkomaille lähteä, mutta muuten siinä kävi samalla tavalla kuten aiemmin: matkustin ympäriinsä.

Kymmenen vuotta myöhemmin Jaatinen alkoi asettua aloilleen. Työkuva koostui kiinteistösijoittamisesta ja yliopiston kurssien vetämisestä. 2000-luvun alussa hän ehti myydä myös koneteollisuuden atk-ohjelmia, ennen kuin kuvioon astui energiantuotanto.

– Nykyisin teemanani on vesi ja sähkö. Metallihommat ovat jääneet.

Suvun 11 sisaruksen Pohjois-Pohjanmaalle vuonna 2004 perustama Kestilän Voima Oy:n vesivoima tuottaa sähköä, jota käytetään Asikkalan vedenpullottamossa. Siellä on myös yrityksen aurinkokennojärjestelmä.

Projekti Lepokoti imaisi mukaansa

Lepokodista tuli Jaatisen vapaaehtoistyöprojekti tuttujen, poikansa opettajan Heikki Mäenpään ja kuhmalahtelaisen taiteilijan Teemu Luodon, kautta.

Mäenpää vei lapsia tutustumaan Lepokotiin ja auttamaan sen ylläpidossa. Luoto puolestaan oli asunut vaimoineen siellä ja tunsi talon tilanteen.

Jaatinen oli 1990-luvulla mukana talkoissa, joissa kunnostettiin muun muassa talon pahasti vuotavaa kattoa. Hän lähti myös mukaan laatimaan strategiaa, jolla oli tarkoitus perustaa Lepokodin tulevaisuuden turvaava säätiö. Säätiö saatiin kuin saatiinkin pystyyn vuonna 1997.

Enää ei tarvinnut ulkomaille lähteä, mutta muuten siinä kävi samalla tavalla kuten aiemmin: matkustin ympäriinsä.

Lepokodista tuli läheinen siksikin, että Jaatisen ja Lepokodissa vuoteen 2001 asti asuneen Adlerin nuorimmaisen sisaren Kylli Kärkkäisen elämät olivat ristenneet sattumalta jo aikaisemmin.

– Kyllin mies oli Oulussa VR:n ratapihapäällikkönä. Isäni sähköliike Limingassa oli VR:n yhteistyöyritys.

Koska Jaatisella on talous- ja lakipuolen osaamista, hän huolehtii pitkälti säätiön hallinnollisista töistä. Hallituksen puheenjohtajan nuijaa hän on pidellyt kädessään 2000-luvun alusta asti.

Jaatinen käy muiden vapaaehtoisten kanssa Lepokodilla töissä pääsääntöisesti tiistaisin ja torstaisin. Talkooporukka siivoaa, kunnostaa ja lämmittää taloa sekä valmistelee siellä pidettäviä tilaisuuksia.

– Ja seurustelemme. Meillä on asiallisen mukava porukka, hän lisää.

Jaatinen täyttää tiistaina 70-vuotta. Hän on edelleen mukana myös perheyrityksen arjessa. Vaikka mittariin pyörähtää uusi vuosikymmen ihan heti hän ei ole työstä tai Lepokodin talkoohommista jäämässä pois.

– Ajallisesti ja paikallisesti Lepokoti sitoo minua nykyään eniten. Siitä luopuminen on tietenkin haasteellista, mutta piankin väistämätöntä. Tulevaisuuden jarruksi ei kenenkään tule jäädä.

KUKA?

Raimo Jaatinen

Syntynyt vuonna 1949 Limingassa.
Täyttää 70 vuotta 3.12.
Asuu Kangasalla Suoramalla.
Perheeseen kuuluvat vaimo, kaksi
aikuista lasta ja yksi lapsenlapsi.
Tehnyt työnuransa yrittäjänä,
konsulttina ja sijoittajana pienyrityksen toimintaan.
Lepokodin säätiön hallituksen
pitkäaikainen puheenjohtaja.
Harrastaa vapaa-ajalla konserteissa käymistä, ulkoilua ja lapsenlapsen kanssa
puuhailua.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.