Leuto alkutalvi rei’ittää vanhoja asvaltteja – Vaurioita on korjattu pikapaikkausmassalla

0
Vesisateet ja nollan molemmin puolin sahaava lämpötila murjovat ennestään heikkokuntoisia tienpäällysteitä. Kuvassa oleva, halkaisijaltaan yli puolimetrinen reikä on Moltsiantiellä.

Alkutalven lauhat ja sateiset säät koettelevat tienpäällysteiden kuntoa.

Teräväreunaisia, paikoin isojakin monttuja on ilmaantunut etenkin tieosuuksilla, joissa asvaltti on iäkästä ja kulunutta. Kangasalla tällaisia väyliä on eri puolilla kaupunkia.

Projektipäällikkö Tomi Keisala Pirkanmaan ELY-keskuksesta kertoo, että teiden reikiintyminen on nyt laaja ilmiö, se koskettaa koko maata.

– Kun vettä sataa ja lämpötila sahaa edestakaisin, vanhemmat päällysteet ovat koetuksella. Reikiä syntyy, kun asvaltille kertynyt vesi laajenee jäätyessään.

Huonokuntoisten asvalttien määrä on kasvanut. Meillä on paljon korjausvelkaa

Keisalan mukaan pahimpia pintavaurioita on korjattu yleisöltä tulleen palautteen ja omien tietarkastusten perusteella.

– Paikkauksia on tehty todella paljon, viikon aikana noin 200 kappaletta eri puolilla Pirkanmaata.

Reikä voi syntyä nopeasti

Vaurioita on korjattu pikapaikkausmassalla. Keisalan mukaan korjausolot vesisateisena talvena ovat haastavat. Nyt ei ole päästy käyttämään työmenetelmiä, jotka paremmissa oloissa tuottaisivat kestävämmän lopputuloksen.

Reikiintyminen vaivaa pääosin vanhoja asvalttipintoja. Uusi reikä tutulla ajoväylällä on voinut syntyä nopeasti, yhden yön aikana.

Säätilan erikoisuutta kuvaa se, että uusissakin päällysteissä on havaittu reikiä. Ne ovat Keisalan mukaan kuitenkin yksittäistapauksia.

Sääoloille ei kukaan mahda mitään, mutta niiden vaikutusta tiestöön voitaisiin lieventää uusimalla päällysteitä nykyistä tiheämmässä tahdissa. Se puolestaan riippuu käytössä olevista määrärahoista.

– Huonokuntoisten asvalttien määrä on kasvanut. Meillä on paljon korjausvelkaa, Keisala toteaa.

Tiellä olevasta vauriosta voi ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100, jotta urakoitsija saa nopeasti tiedon asiasta korjausta varten.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.