Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Levähavaintoja Kirkkojärvellä ja Roineella

Uutiset - 14.6.2013 kello 11.31

Levätilannetta tarkkaillaan viikottain Kirkkojärvellä, Ukkijärvellä, Vesijärvellä ja Roineella. Viime viikolla tehtiin ensimmäiset levähavainnot Kirkkojärvestä.

Tällä viikolla sinilevää osui myös Roineen vesinäytteeseen. Kesän näytteenotoista huolehtiva ympäristöinsinööri Mikko Heiskanen ei pidä tilannetta huolestuttavana.

– On ihan luonnollista, että sinilevää on järvessä. Levän haitallisuus riippuu lajista ja levän määrästä. Määrään taas vaikuttavat muun muassa ravinteiden ja vedessä olevien, levää syövien, pieneliöiden määrä.

Tulevan kesän levämääriä ei voi etukäteen ennustaa. Sinilevien pintakukinnat ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinä- ja elokuussa.

– Leväesiintymiä on ollut vielä melko vähän. Vaikea sanoa mihin suuntaan tilanne kesän mittaan kehittyy.

Kirkkojärvellä levää on esiintynyt aiempinakin vuosina, mutta kirkasvetisen Roineen alkukesän levähavainnot yllättävät.

Näyte kertoo

Roineen levänäyte otettiin Liuksialan uimarannan läheisestä niemen poukamasta. Levän osuminen näytteenottopaikkaan oli myös tuurista kiinni.

– Roineella tuuli puhalsi pintaan noussutta levää juuri sopivasti näytteenottopaikkaan. Erilaisella säällä näyte olisi voinut olla hyvinkin toisenlainen.

– Näyte kertoo kyseisen paikan levätilanteen, eikä se anna kuvaa koko järvestä.

Roineen vesissä pulikoivien ei kannata asiaa liiemmin murehtia.

– Isommista leväesiintymistä otamme näytteen ja lähetetämme sen ELY-keskuksen tutkittavaksi. Haitallisista leväesiintymistä varoitamme uimarannoilla.

Järvien sinilevätilannetta voi seurata ja omia havaintojaan ilmoittaa: www.jarviwiki.fi

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös