Liikunta ja luonto painottuvat Kangasalan uudessa koulussa Lamminrahkassa

0
Kaupungin suunnitteluarkkitehti Susanna Virjo kertoo, että Lamminrahkasta on suunniteltu joukkoliikennepainotteista kaupunginosaa.

Jos kaikki menee, kuten on suunniteltu, Kangasala saa uuden 930 oppilaan yhtenäiskoulun muutaman vuoden päästä. Koulu on Kangasalan ja Tampereen yhteishanke.

Molempien kaupunkien alueelle nousevan uuden asuinalueen Ojala–Lamminrahkan koulukeskukseen rakennetaan ensin tilat 3.–6.-luokkalaisille ja toisessa vaiheessa 7.–9.-luokan oppilaille. Ensimmäiset oppilaat pääsevät aloittamaan koulutyön elokuussa 2023. Koko koulukeskus on valmis vuonna 2027.

Suunnitteilla olevasta koulusta on tarkoitus tehdä liikuntapainotteinen. Lisäksi opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa voidaan hyödyntää alueen luonnonläheisyyttä.

 – On ajateltu, että koulussa voitaisiin painottaa retkeilyä ja liikuntaa. Kun rakennetaan metsäiselle alueelle, metsää voisi hyödyntää, kaupungin suunnitteluarkkitehti Susanna Virjo kertoo.

Koulu sijoittuu kaavassa liikuntapuiston viereen. Puistoon tulee liikuntamahdollisuuksia niin koululaisille, päiväkoti-ikäisille kuin muillekin alueen asukkaille. Sinne rakennetaan esimerkiksi pallokenttä ja monitoimiareena. Talvisin ajetaan hiihtolatu, joka yhdistyy kaupungin latuverkkoon.

Osaksi koulukeskusta tulee Kangasalan pienten lasten yksikkö, jossa järjestetään varhaiskasvatus, esiopetus ja 1.–2.-luokkalaisten opetus. Yksikön mitoitus on 306 lasta. Tämän hetken suunnitelman mukaan pienten lasten yksikölle ja koululle tulee yhteinen keittiö.

Tampere rakentaa oman pienten lasten yksikkönsä viereiselle Ojalan alueelle.

Kaupunki järjestää tänä vuonna koulun suunnittelukilpailun, joka avautuu touko-kesäkuussa. Kilpailussa etsitään ideoita ja ratkaisumahdollisuuksia tilojen monikäyttöisyydestä ja tehokkuudesta sekä pää- ja arkkitehtisuunnittelijaa.

– Kilpailu pidetään, koska koulu on ensimmäisiä rakennuksia, joka alueelle nousee. Siitä tulee merkittävä keskus, joka tukee yhteisöllisyyttä, Virjo kertoo.

Viime viikolla kaupunki piti koulun suunnittelutyöpajan Pitkäjärven koulun seitsemäsluokkalaisille. Työpajassa oppilaat saivat ideoida piha-aluetta ja sisätiloja.

Seitsemäsluokkalaiset toivoivat pihalle puistomaisia elementtejä, kuten polkuja, korkeuseroja sekä puroa ja sen ylittäviä siltoja.

Myös liikunnallisuus näkyi oppilaiden toiveissa. Oppilaat hankkisivat erilaisia leikkivälineitä, esimerkiksi keinuja, trampoliineja, kiipeilytelineitä ja rekkitankoja. Lisäksi koulun pihalle tulisi temppupaikka, minigolf-rata ja kuntoilualue.

Koulurakennuksen materiaaleista ei ole vielä tehty suunnitelmia. Korkeudeltaan siitä on tulossa noin kolmikerroksinen.

– Haluamme, että se näyttää julkiselta rakennukselta, mutta helposti lähestyttävältä.

Monikerroksinen rakennus on yksikerroksista käytännöllisempi.

– Se säästää pihatilaa. Isossa yksikerroksisessa koulussa myös tilojen välimatkoista tulisi pitkiä, Virjo huomauttaa.

Koulukeskus palvelee monia toimijoita.

– Alustavasti seurakunnalle, Valkeakoski-opistolle tai iltakäyttäjille ei ole varattu erikseen tiloja. Myöskään nuorisotilaa ei ole erikseen suunniteltu. Tarkoitus on, että tiloja käytetään yhteisesti, Virjo kertoo.

Virjon mukaan tyhjillään olevaa tilaa vältetään mahdollisimman tehokkaasti.

Koulutiloista tehdään uuteen opetussuunnitelmaan sopivat. Perinteisten pulpeteilla varustettujen luokkahuoneiden sijaan on tarkoitus rakentaa isoja tiloja, joita voidaan tarpeen mukaan rajata väliseinillä pienemmiksi ja joissa voidaan opiskella esimerkiksi lattialla istuskellen.

Käytännöllisyyden lisäksi tiloista halutaan viihtyisät.

Pitkäjärven koulun seiskaluokkalaiset toivoivat työpajassa sisätiloihin erilaisia istuskelu- ja oleskelupaikkoja sekä muun muassa biljardi- ja pingispöytää. Lisäksi kouluun haluttaisiin luonnonläheisiä elementtejä kuten jättipuu ja kasviseinä.

Lamminrahkasta tulee joukkoliikennepainotteinen kaupunginosa.

Lahdentien ja Aitolahdentien yhdistävä, alueen läpi kulkeva, Mossin puistokatu on tarkoitus alkuvaiheessa pitää avoimena kaikelle liikenteelle. Rakentamisen tiivistyessä se voidaan kuitenkin muuttaa kokonaan joukkoliikennekaduksi, jota pitkin kulkevat myös koulumatkaliikennettä palvelevat bussit ja joskus mahdollisesti myös ratikka.

– Loppuvaiheessa koulun kohdalla ei olisi yksityisautoilua. Se vaatii, että muun muassa saadaan tehtyä katulenkki, mikä kestää jonkin aikaa, Virjo avaa.

Välttämätön yksityisautojen pysäköinti on tarkoitus hoitaa keskitetysti. Esimerkiksi koulun ja päiväkodin saattoliikenteen alueena toimisi kaupan pysäköintialue.

– Samalla kun hakee lasta voi käydä kaupassa. Lopullisessa vaiheessa koulun tontilla ei ole isoja pysäköintialueita, Virjo kertoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.