Liikuntakeskus hyödyntää nyt auringosta tuotettua energiaa – katolle asennetut 80 paneelia muodostavat pienoisvoimalan

0
Malm Areena aurinkopaneelit
oo toimitusjohtaja Jorma Malm.

Puolet liikuntakeskuksen kokonaisenergiantarpeesta. Se on tarkoitus tuottaa Malm Areenan katolle noin kuukausi sitten asennetuilla aurinkopaneeleilla. Jos paneelit tuottavat ylimäräistä energiaa, se myydään takaisin valtakunnan verkkoon.

Aurinkopaneelien kennot muuttavat auringon säteilyn suoraan sähköenergiaksi. Areenan katoilla paneeleita on 80 kappaletta. Niiden hetkellinen enimmäisteho on 30 kilowattia.

– Paras teho jonka olen havainnut oikein aurinkoisena päivänä on tähän mennessä ollut 27 kilowattia. Pilvisellä tehot tietysti putoavat, toimitusjohtaja Jorma Malm kertoo.

Malm on huomannut, että paneelit alkavat tuottaa sähköenergiaa aamulla noin puoli kuuden aikaan. Yöllä on vain hyvin lyhyt hetki, jolloin paneelien muodostama pienoisvoimala ei tuota sähköä.

Paneelit toimivat Suomessa pääasiassa kevätpäivän- ja syyspäiväntasauksen välisenä aikana.

– Huhtikuussakin energiantuottoa voi olla. Jos lunta on hieman maassa, se heijastaa auringon säteilyä tehokkaasti.

Rakennusliike J. Malm osti Malm Areenan vuonna 2016. Areenaa pyörittää rakennusliikkeen kokonaisuudessaan omistama yhtiö Reune Oy.

Malm suunnitteli paneelien hankkimista jo kolme vuotta sitten. Siityminen osittaiseen aurinkoenergiaan on sekä taloudellinen että ekologinen valinta.

– Aurinkosähkö on edullista, koska meillä on Areenalla päiväkäyttöä, kuten ilmastointi ja yläkerran toimistotilat.

Aurinkopaneelien energialla lämmitetään kesäisin liikuntakeskuksessa tarvittava lämmin käyttövesi.

Paneelit olivat kokonaisuudessaan noin 40 000 euron investointi. Business Finland rahoitti hankkeesta 25 prosenttia.

Investoinnin pitäisi maksaa itsensä takaisin noin 6–7 vuodessa

Areenan tarvitsema energia, jota paneeleilla ei pystytä tuottamaan, on pääasiassa vihreää sähköä, eli tuotettu muilla uusiutuvilla energianlähteillä. Maakasu ei ole kesäaikaan käytössä.

Ilmastoystävällinen valinta on myös sähköauto, jota työntekijät käyttävät lyhyillä matkoilla. Malmin itsensä voi nähdä huristelevan sähköpotkulaudalla.

– Vaikka en mikään viherpiipertäjä olekaan, ekologisuus ja kierrätys ovat minulle tärkeitä. Etenkin ajatus ettei liikaa saisi tuhlata.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.