Liikutko luonnossa? Ely-keskus kaipaa tietoa lähteiden tilasta

0
Tyypillisesti lähteet erottuvat ympäristöstään rehevämmän kasvillisuuden ansiosta. Kuvassa pohjaveden purkauma muodostaa allikkolähteen. Kuva: Emmi Lehkonen.
Tyypillisesti lähteet erottuvat ympäristöstään rehevämmän kasvillisuuden ansiosta. Kuvassa pohjaveden purkauma muodostaa allikkolähteen. Kuva: Emmi Lehkonen.

Pirkanmaan ely-keskus selvittää Pirkanmaan lähteiden tilaa. Kuka tahansa luonnossa liikkuva voi osallistua merkitsemällä tietoja lähteistä ympäristöhallinnon karttapalveluun.

Arvokkaita ovat tiedot sekä lähteiden sijainnista että niiden tilasta. Lähteiden luonnontilaan voivat vaikuttaa muun muassa maa- ja metsätalouden kuivatustoiminta, metsähakkuut, vedenotto sekä lähteiden perkaaminen ja rakentaminen.

Karttapalveluun voi ilmoittaa uusista ja jo löydetyistä lähteistä. Jos on eri mieltä jonkin lähteen vallitsevasta tilasta aiempien ilmoittajien kanssa, kannattaa tehdä uusi ilmoitus samasta lähteestä.

Ely-keskus toivoo, että lähteiden löytäjät lähettävät arvioiden lisäksi myös kuvia lähteestä ja sitä ympäröivästä kasvillisuudesta.

Myös karttaan merkityt lähteet kaipaavat tarkistamista siltä varalta, että lähde onkin kuivunut tai tuhoutunut.

Osa Helmi-elinympäristöohjelmaa

Havainnointikokeilu on osa Helmi-elinympäristöohjelman pienvesi- ja rantaluonto -teemaa. Sen tarkoitus on selvittää muun muassa Pirkanmaan pienvesien esiintymistä ja tilaa sekä ennallistaa ja kunnostaa ihmistoiminnan seurauksena heikentyneitä pienvesiä ja niiden lähiympäristöjä häiriötä edeltäneeseen tilaan.

Kokeilu kuuluu lisäksi Pirkanmaan maakunnalliseen biodiversiteettiohjelmaan Pirkanmaan lumo luonnon monimuotoisuusohjelma 20222030. Se pyrkii osallistamaan laajasti maakunnallisia toimijoita, kuten kuntia, järjestöjä ja yrityksiä, sekä löytämään konkreettisia tapoja edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä Pirkanmaalla.

Mitä ovat lähteet?

  • tyypillisesti ympäristöään rehevämpiä ja monimuotoisempia, uhanalaisia elinympäristöjä
  • kohde, jossa pohjavesi purkautuu maaperästä maan pinnalle tai vesistöön

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.