Lisää kesätöitä, kiitos – tai ainakin haastattelukokemuksia

0
Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi opiskeleva Oskari Oksaharju ja kokiksi opiskeleva Eveliina Santala uskovat, että heidän aloillaan riittää Kangasalla töitä.

Lisää kesätyöpaikkoja ja enemmän kokemusta työhaastatteluista, toivovat yhdeksäsluokkalaiset.

Nuorten ajatuksia kuultiin viime viikon tiistaina valtuustosalissa keskusteluillassa, jonka järjesti Kangasalan työllisyyspalvelut. Paikalle saapui kolmisenkymmentä aikuista ja pari nuorta.

Illan aloitti Hanna Välimäki, 15, esittelemällä nuorisovaltuuston tekemän, yhdeksäsluokkalaisille suunnatun kyselyn tuloksia.

Vastaajien mielestä kaupungilla on liian vähän kesätyöpaikkoja. Välimäki esitti, että niitä pitäisi saada lisää.

Lisäksi hän esitti toiveen, että paikkoihin edes haastateltaisiin useampia, jotta nuoret saisivat kokemusta työhaastatteluista.

Kangasalan kaupungin työllisyyspalvelupäällikkö Terhi Stén piti ajatusta hyvänä.

Hänen mukaansa on mahdollista järjestää nuorille rekrytointikoulutuksia, joissa on haastattelutilanteita.

Työhaastattelujen lisääminen kaupungin kesätyöpaikkoihin ei sen sijaan ole mahdollista, sillä nuorille tarkoitetut 100 kesätyöpaikat jaetaan arpomalla.

Paikkojen määrää ei olla kasvattamassa.

Välimäki esitti henkilökohtaisen huolensa nuorten epätasa-arvoisuudesta kesätyönhaussa.

– Suuri osa kesätyöpaikoista saadaan suhteilla. Koen sen epätasa-arvoisena ahkerille ja motivoituneille nuorille, joiden ei ole mahdollista saada suhteilla kesätyöpaikkaa, Välimäki harmitteli.

Vilkasta keskustelua valtuustosalissa herättivät tet- eli työelämään tutustumisjaksot.

Keskustelussa oltiin yksimielisiä siitä, että jaksojen käytännön toteutus takkuaa.

Yksi epäkohta Hanna Väli­mäen­ mielestä on, ettei koulu tue yli viiden kilometrin matkoja.

– Se on varmaan yksi keskustelun aihe, mutta se on koulun puolen asia. Nuorisovaltuuston kannattaa viedä asiaa eteenpäin, työllisyyspalvelupäällikkö Stén neuvoi.

Välimäen mielestä koulun pitäisi auttaa enemmän myös tet-harjoittelupaikkojen hakemisessa.

– Eivät ne mahdollisuudet ole pelkästään päiväkoti, ala-aste ja ruokakauppa. Nuoret eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että jakson voi suorittaa jossain muuallakin, Välimäki sanoi.

Polkuja työelämään -keskustelutilaisuudessa puhuivat myös ammattiopisto Tredun ja starttivalmennusta tarjoavan Suuntapajan edustajat sekä paikallisen Neon­elektron yrittäjä Heikki Kantola.

Tilaisuutta kuulemaan tulleet nuoret olivat tyytyväisiä illan sisältöön.

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi opiskeleva Oskari Oksaharju, 17, oli saapunut työssäoppimisjaksoaan ohjaavan Tytti Eromäki-Heinon kanssa kuulemaan, kuinka kaupungissa vaikutetaan nuorten asioihin.

– Tykkäsin etenkin siitä, että siellä oli nuorisovaltuuston jäseniä ja että minuakin vuotta nuoremmat osallistuvat tärkeään tilaisuuteen. Nuoret ja aikuisetkin keskustelivat hyvin keskenään, eivätkä poikenneet asiasta, Oksaharju kiitteli.

Hänelle jäi tunne, että nuorten ääntä halutaan kuunnella ja tehdä asioihin parannuksia.

Paikalla oli myös kokin opintoja suorittava Eveliina Santala, 21. Hän kertoi tulleensa, koska töiden hakemiseen on muodostunut korkea kynnys ujouden vuoksi.

Suuntapaja vaikutti hänen mielestään hyvältä vaihtoehdolta.

– Tästä tilaisuudesta oli hyötyä. Sai vinkkejä, mistä saa tarvittaessa apua työn hakemiseen, työhaastattelutilanteen harjoittelemiseen ja cv:n tekemiseen, Santala totesi.

– Taekwondo-harjoitukset jäivät välistä tämän takia, mutta kyllä kannatti tulla.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.