”Loistava paikka nuorille pelaajille” – Valkovenäläinen sentteri Julia Miniuk tuli Kangasalle kehittymään ja haluaa palata myöhemmin Italiaan

0
– Kun tavoitellaan mitalia, silloin tavoitellaan aina kultaa, sanoo Julia Miniuk. Kuva: Pertti Flinck
– Kun tavoitellaan mitalia, silloin tavoitellaan aina kultaa, sanoo Julia Miniuk. Kuva: Pertti Flinck

Valkovenäläinen sentterilupaus Julia Miniuk, 19, mietti tämän kauden seuravaihtoehtoja erittäin tarkasti.

Ottajia olisi löytynyt monesta maasta viime kauden läpimurron ansiosta. Miniuk pääsi italialaisen pääsarjajoukkueen Brescian vahvuuteen ja sai pelata peräti 35–40 prosenttia otteluista.

– Olin onnekas, kun sain tämän tilaisuuden. Se oli monin tavoin loistava kokemus. Näin omin silmin maailman kovimman liigan tason ja huomasin mitä siellä vaaditaan. Haluan palata sinne myöhemmin, Miniuk kuvailee.

Kunnianhimoinen keskitorjuja tietää, että hän tarvitsee sitä ennen vielä muutaman kehitysaskeleen. Hän ei antanut Italiassa tulleen peliajan hämätä, koska vastuu kasvoi pitkälti toisen sentterin loukkaantumisen seurauksena.

– Keskustelin asiasta paljon agenttini kanssa. Päädyimme siihen tulokseen, että kannattaa hakea vastuullinen rooli mahdollisimman kovasta sarjasta. Suomi nousi nopeasti ykköseksi. Tämä on loistava kehittymispaikka nuorille pelaajille, Miniuk suitsuttaa.

Kauden alku on täyttänyt ennakko-odotukset kaikin puolin: tasokkaita pelejä, hyviä treenejä ja miellyttävä ympäristö.

– Suomi on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi, vaikka täällä onkin kylmää ja tuulista. Ainoana murheena on koti-ikävä. Kaipaan kovasti pikkuveljeäni, äitiäni, isääni ja muita sukulaisiani. Äiti oli viikon auttamassa, kun muutin tänne. Sen jälkeen hän palasi kotiin.

Miniukin perhe asuu Brestin kaupungissa lähellä Puolan rajaa.

Monen pelaajan pää olisi mennyt pyörälle, kun Italian liigan portit avautuivat jo 18-vuotiaana. Miniuk on toista maata. Hän näkee oman tilanteensa poikkeuksellisen kypsästi ja kokee olevansa nyt juuri oikealla tasolla.

– En ole mikään tähti. Olen tavallinen nuori pelaaja – ja haluan tehdä paljon töitä edistyäkseni. En ole valmis Italiaan vielä ensi kaudellakaan. Siihen menee vielä muutama vuosi, Miniuk järkeilee.

Siitä huolimatta valkovenäläinen on saanut jo tuntumaa huippupeleistä. Hän oli kentällä koko ottelun, kun Brescia pehmitti mestarijoukkue Coneglianon kahteen otteeseen 3–2.

– Muistan nämä pelit koko elämäni. Ne olivat uskomattomia kokemuksia. Tunteiden kuvailemiseen ei löydy sanoja. Eikä niitä tarvitakaan.

Miniuk on kokenut vastaavia tunnevyöryjä vain kerran aiemmin – 18-vuotiaiden EM-kisoissa 2017.

Valko-Venäjä huipensi silloin projektinsa pronssimitaliin lyötyään Serbian 3–2.

– Siihen peliin oli tosi vaikea latautua edellispäivän katkeran pettymyksen jälkeen. Olimme voittaneet Venäjän kaksi kertaa sinä vuonna, mutta silloin tuli 0–3-tappio. Odotimme paljon enemmän.

– EM-mitalia edelsi ikimuistoinen jakso. Olimme kuin perhe. Iso perhe.

Nyt Miniuk rakentaa Kangasalla uutta menestystarinaa.

– Meillä on erittäin kiinteä joukkue. Se on suurin vahvuutemme. Voimme tehdä tällä ryhmällä vaikka mitä. Mitali on otettavissa.

Vaikka kultainen? – Sinä sanoit sen… Kun tavoitellaan mitalia, silloin tavoitellaan aina kultaa, Miniuk vastaa

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.