Koti Pääkirjoitus Löytyykö yhteinen hiili?

  Löytyykö yhteinen hiili?

  0

  Maan hallitus päätti neuvottelussaan heinäkuun alussa antaa sote- ja maakuntauudistukselle lisäaikaa. Maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018, sote-uudistus tulee voimaan vuoden 2020 alussa.

  Valtakunnan poliitikot vakuuttavat, että uudistus ei ole kaatumassa. Nyt vain tehdään perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset.

  Valinnanvapauslaista hallitus antaa kokonaan uuden esityksen alkuvuodesta 2018. Maakunta-, sote- ja valinnanvapauslait käsitellään edus­kunnassa samaan aikaan.

  Suunnitteilla oleva uudistus on merkittävin kuntia koskeva uudistus kymmeniin vuosiin. Näin meille on vakuutettu, eikä lausumaa ole syytä epäillä. Poistuuhan kunnan budjetista noin puolet ja samalla myös merkittävä määrä henkilöstöä ja toimintoja.

  Maallikolle uudistus näyttäytyy sekavalta ja tempoilevalta vyyhdiltä, jossa kenelläkään ei tunnu olevan langanpäät kunnolla käsissään. Kolmen miljardin euron kustannussäästö tuntuu utopialta.

  Uudistuksen lisäaika mahdollistaa myös puolueille tuumaustauon maakuntavaalien ehdokas­asettelussa.

  Maakuntavaaleissa ei ole korvamerkittyjä edustajapaikkoja kunnille. On todennäköistä, että pienistä kunnista ei mene yksikään ehdokas läpi.

  Sama vaara vaanii aidosti myös Kangasalaa. Puolueille voi olla mielekästä laittaa listoille paljon ehdokkaita, mikä merkitsee vääjäämättä äänten hajautumista.

  Sen vuoksi puolueiden kannattaa tarkkaan ja yhteis­työssä miettiä, miten vaaleissa saadaan Kangasalan kannalta edullisin lopputulos.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän