Luetuimmat 2020: Ferritiinivarasto lähes tyhjä, Kaisa Satamo kärsi vuosia : ”Rautatiputus oli paras joululahjani”

0
Kaisa Satamo tietää, että raudanpuutosapäilyä pidetään helposti muoti-ilmiönä. - En koe ratsastavani muodin aallonharjalla, kun kävelen Prismaan roskapussi kädessä tai kun olen niin väsynyt, etten jaksa edes seistä.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Kangasalan Sanomien verkossa 26.12.2019.

Kolmisen vuotta sitten kangasalalainen Kaisa Satamo huomasi kärsivänsä kummallisista oireista. Sydän hakkasi ja tuntui aiheuttavan rytmihäiriöitä.

Kiusalliselta tuntui myös jatkuva palan tunne kurkussa. Kuin nielussa olisi ollut purkkapala, jota piti koko ajan yrittää nielaista.

Satamo oli ollut pitkään väsynyt ja huonomuistinen. Olo oli tahmea, eikä energianpuutteen vuoksi mikään huvittanut. Näitä oireita hän oli kuitenkin pitänyt ruuhkavuosista ja rankoista elämäntapahtumista johtuvina.

Kun oireet vain pahenivat, varasi Satamo ajan työterveyslääkärille. Hän sai lähetteet suolisto- ja sydäntutkimuksiin sekä kilpirauhaslääkärille.

Sydämen pitkäaikaisrekisteröinnistä selvisi, että Satamon sydän löi lisälyöntejä. Syytä tälle ei kuitenkaan keksitty.

Pari vuotta Satamo taaplasi oireiden kanssa eteenpäin. Oireita tuli myös lisää. Esimerkiksi juoksukoulussa Satamon kunto ei kasvanut lainkaan.

– Jokaisen juoksukerran jälkeen olo oli pari päivää kuin kroppaa olisi astalolla hakattu. Silloin aloin ajatella, että tässä on oltava takana jotakin muutakin kuin vain ruuhkavuodet tai elämäntilanne, Satamo toteaa.

TUNSIN, ETTÄ KEHOSSA KAIKKI EI OLLUT NIIN KUIN PITI.

Kaisa Satamo

Vuoden 2018 alussa Satamo meni uudelleen lääkäriin, koska oireet alkoivat vaikuttaa myös työntekoon.

– Halusin vain nukkua. Elämäntilanteista sun muista huolimatta olin elämäniloinen ja mieleltäni pirteä. Tunsin, että kehossa kaikki ei ollut niin kuin piti, hoitotyön kouluttajana toimiva Satamo kertoo.

Laajoista verikokeista selvisi, että Satamon rauta-arvot olivat todella matalat. Hemoglobiini oli vain 110, kun Suomessa naisten hemoglobiiniarvon viitearvon alaraja on 117.

Anemian vuoksi myös Satamon ferritiini, eli varastorauta-arvo, mitattiin. Ilman anemiaa sitä ei todennäköisesti olisi tarkastettu lainkaan.

Satamon ferritiinilukema oli vaivaiset 3 mikrogrammaa litrassa. Se kertoi, ettei hänen kudoksissaan ollut lainkaan rautaa

Vatsa sekaisin raudasta

Tamperelainen työterveyslääkäri määräsi Satamon rautakuurille.

– Vuoden aikana kävin varmasti lävitse kaikki Suomessa saatavilla olevat rautavalmisteet, mutta kaikki aiheuttivat ikäviä vatsaoireita.

Kuultuaan raudanpuutteestaan oli Satamo alkanut itsenäisesti ottaa selvää rauta-asioista.

Sairaanhoitajana ja terveystieteilijänä hän koki myös ammatillista mielenkiintoa aihetta kohtaan. Hän ei muistanut, että rauta-asioista olisi puhuttu mitään opiskeluaikoina.

Satamo muun muassa liittyi Facebookin Raudanpuute-ryhmään, jossa on lähes 30 000 jäsentä. Monilla ryhmän jäsenillä on samankaltaisia oireita, jotka voivat selittyä raudanpuutteella.

Vuoden lopussa Satamo sai lähetteen Kangasalan terveyskeskukseen omalääkärille.

– Lääkäri ensin hieman nikotteli vastaan, mutta pisti minut lopulta rautainfuusioon, koska suun kautta otettava rauta ei nostanut arvojani. Viime vuoden joulukuussa sain suonensisäisen rautatiputuksen. Se oli kenties kaikkien aikojen paras joululahjani.

Lääketieteessä ei ole yhdenmukaista käsitystä siitä, aiheuttaako raudanpuute oireita jo silloin, kun rautavarastot ovat vähäiset vai vasta kun hemoglobiini laskee liiallisesti, eli raudanpuute kehittyy anemiaksi.

Erikoislääkäri ja terveyskeskus eri linjoilla

Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskuksen ylilääkäri Liisa Joutsiniemi arvioi, että raudanpuutteelle tyypillisiä oireita, kuten väsymystä, sydämentykytystä ja hengenahdistusta, ilmenee yleensä vasta hemoglobiinin laskiessa.

Hänen mukaansa tällä hetkellä on olemassa vain niukasti tutkimustietoa siitä, että pelkkä matala ferritiiniarvo aiheuttaisi väsymys- tai muita oireita.

– Julkisessa perusterveydenhuollossa hoitopäätösten tulee olla näyttöön perustuvia.

– Käytännön työtä helpottamaan on olemassa asiantuntijaryhmien tekemiä paikallisia, alueellisia ja valtakunnallisia hoitosuosituksia, jotka antavat raamit potilaiden yhdenmukaiselle hoidolle sen hetkisen parhaan tietämyksen mukaisesti, Joutsiniemi sanoo.

Sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tom Wideniusta Joutsiniemen kommentti kummastuttaa.

Hänen mukaansa raudanpuuteanemian oireet johtuvat pääasiassa kudostason raudanpuutteesta eivätkä itse anemiasta.

– Lisäksi väite, ettei aiheesta olisi tarpeeksi tutkimusnäyttöä, on mielestäni kummallinen ja toistuu ympäri Suomea.

– Mielestäni kyseessä on hoitovirhe, jos tuon ohjeen mukaan toimitaan, koska tieteellinen näyttö ja guidelinet sanovat kyllä nimenomaan aivan muuta, Widenius painottaa.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on tom_widenius_vaaka-scaled.jpg
Tom Widenius arvioi, että suomalaisista naisista noin 30 prosenttia kärsii raudanpuutteesta, raskaana olevista jopa puolet. Kuva: Riitta Supperi

Hematologin mukaan Suomessa raudanpuutteen oireita ei tunnisteta, ja niiden syitä saatetaan selvitellä eri erikoisalojen toimesta.

– Kotimaisissa oppikirjoissa ja lääkäreille tarkoitetuissa koulutustilaisuuksia ei rauta-asioista puhuta mitään tai tieto on virheellistä. Ulkomaalaisissa oppikirjoissa nämä asiat on monesti selitetty hyvin.

Widenius epäilee, ettei suomalaisilla vastaanotoilla tunnisteta aina edes anemiaa.

– Jos naisen hemoglobiiniarvo on 160 grammaa litrassa normaalisti, on hänellä anemia yksilöllisen anemian määritelmän mukaan kun hänen hemoglobiiniarvonsa on alle 140.

Sekä Widenius että Joutsiniemi ovat viimeisen parin vuoden aikana työssään huomanneet ferritiiniasian kiinnostavan potilaita.

– Kun media nosti aiheen vajaa pari vuotta sitten laajasti esille, osasimme varautua, että se vaikuttaisi työhömme. Meille tuli asiakkaita, jotka kertoivat väsymysoireistaan ja pohtivat, voisiko matala ferritiini aiheuttaa oireita, Joutsiniemi kertoo.

Wideniuksen potilaat ovat kokeneet, että heidän epäilyään raudanpuutteesta on vähätelty.

– Useat potilaani eri kunnista kertovat, että lääkärit pitävät raudanpuutetta muoti-ilmiönä. Ferritiiniä ei kuulemma saa mitata, ellei ole anemiaa.

Kangasala seuraa alueellista suositusta

Joutsiniemen mukaan Kangasalla ferritiiniasiassa toimitaan alueellisen suosituksen mukaan. Ferritiiniä ei siis useinkaan mitata, jos hemoglobiini on viitearvoissa.

– Raudanpuutteen arvioinnissa on kokonaisvaltaisesti huomioitava potilaan oireet ja raudanpuutteelle altistavat tekijät. Ennen kuin väsymysoireen arvioidaan olevan matalan ferritiinin oire, on tarpeen tehdä laaja-alainen muiden syiden kartoittaminen. Mikäli varastoraudan puute todetaan, sen täydentäminen aloitetaan suun kautta otettavalla rautavalmisteella.

Joutsiniemen mukaan on myös joitakin oireita, kuten levottomat jalat, joille tutkitun tiedon mukaan varastoraudan niukkuus voi altistaa.

Myös joissakin sairauksissa korkeammista ferritiiniarvoista katsotaan olevan potilaan voinnille hyötyä.

Hänen mukaansa useimmissa tapauksessa väsymysoireiden taustalla on kuitenkin jokin muu kuin laboratoriotutkimuksista löytyvä syy.

– Kartoitamme aina asiakkaan elämäntilanteen, sen kuormittavuuden, unen ja yleisesti elintavat. Usein väsymykselle löytyy useampia selittäviä tekijöitä, sanoo Joutsiniemi

Sama oire voi kertoa monesta eri sairaudesta

Myös Widenius kartoittaa aina potilaidensa kohdalla muut syyt, myös mielenterveydelliset, jotka voivat aiheuttaa raudanpuutetta vastaavaa oireilua.

Toisaalta hän on huomannut, että esimerkiksi synnytyksen jälkeisestä raudanpuutteesta kärsivillä on usein diagnosoitu masennus. Siksi hän suosittelee aina raudanpuutteen poissulkua ennen masennusdiagnoosia kaikilta, jotka kuuluvat raudanpuutteen riskiryhmään.

– Laboratoriokokeilla löytyvää väsymyksen syytä ei tietenkään yleensä löydetä, jos ferritiinin mittaaminen ilman anemiaa on kielletty.

– Olisi tärkeää kartoittaa myös muutkin oireet kuin pelkkä väsymys, sillä raudanpuutteessa oireita on tavallisesti useita, sanoo Widenius.

Kaisa Satamon raudanpuutteen syyksi epäiltiin lääkettä, jonka katsottiin aiheuttaneen tihkuvuotoa hänen elimistössään.

– 1990-luvulla luovutin verta parisenkymmentä kertaa. Sitä ei kuitenkaan koskaan otettu puheeksi vastaanotoilla.

Rautaa tiputetaan suoneen, jos suun kautta otettava rauta ei sovi potilaalle. Kaisa Satamo sai rautainfuusion vuosi sitten Kangasalan terveyskeskuksessa.
Rautaa tiputetaan suoneen, jos suun kautta otettava rauta ei sovi potilaalle. Kaisa Satamo sai rautainfuusion vuosi sitten Kangasalan terveyskeskuksessa. Kuva: Krista Kaitasuo

Sen sijaan puheeksi otettiin hänen mielenterveytensä. Hän sai jopa masennuslääkityksen, vaikka hän moneen kertaan kertoi olevansa iloinen ja onnellinen.

– Tunsin aivan selvästi, että uupumus ja muut oireet olivat kehoni, eivät mieleni ongelmia. Minua ei kuitenkaan uskottu.

Satamo hymyilee, kun hän muistaa omalääkärinsä lopulta viime vuoden lopussa ehdottaneen rautainfuusiota.

– Vaikutus oli kohdallani nopea, vaikka raudanpuutetta minulla on varmasti ollut vuosikausia, hän toteaa.

Rauta tiputettiin suoneen 14. joulukuuta. Sitä seurasivat Satamon onnellisimmat kuukaudet pitkiin aikoihin.

– Olin kuin uudestisyntynyt. Jaksoin ulkoilla, nukuin hyvin ja puuhastelin tuttuun tyyliini. Joululaatikoiden valmistaminen oli yhtä juhlaa, Satamo muistelee.

Mutta jos raudanpuute on jatkunut pitkään, eivät rautavarastot välttämättä pysy optimaalisina yhdellä tankkauksella. Myös kuukautiset verottavat rauta-arvoja.

Puolen vuoden kuluttua tankkauksesta Satamo alkoi tuntea tuttujen oireiden palaavan. Myös laboratoriotutkimukset paljastivat rautavarastojen jälleen tyhjentyneen.

– Toivoisin saavani uuden infuusion, mutta en tiedä onko se mahdollista. Esimerkiksi juuri mitään seurantaa lääkärien toimesta minulla ei ole ollut. Itse tässä on saanut olla todella aktiivinen, jotta on saanut oloonsa apua, Satamo toteaa.

Fakta

Raudanpuute

  • Ferritiinin viitearvot vaihtelevat laboratoriosta riippuen, mutta aikuisille naisilla viitearvot liikkuvat välillä 10/20-150 µg/l ja miehillä välillä 28/30-400 µg/l.
  • Näyttöön perustuvissa tutkimuksissa on hyväksytty raudapuutteen osoitajaksi ferritiinin raja-arvo 30 µg/l. Tuolloin kudoksissa olevat rautavarastot ovat käytännössä tyhjät.
  • Eniten raudanpuutteesta kärsivät ferritiili-iässä olevat naiset, sillä kuukautiset ja synnytykset verottavat rautavarastoja.

Raudanpuutteen oireita Wideniuksen mukaan

  • Tom Wideniuksen mukaan raudanpuutteen ja anemian oireet menevät osin päällekkäin.
  • Molemmissa esiintyy kalpeutta, sydämentykytystä, hengenahdistusta ja heikentynyttä rasituksen sietoa.
  • Kudostason raudanpuute saattaa aiheuttaa lisäksi esimerkiksi iho- ja limakalvo-oireita, huimausta, muistin heikkenemistä, sydämen rytmihäiriöitä, keskittymiskyvyn puutetta, mielialan vaihtelua, ärtyisyyttä, vilutusta, päänsärkyä, lihaskipuja, unihäiriöitä, levottomat jalat -oireyhtymää, suolisto-ongelmia, tinnitusta, palantunnetta kurkussa ja nielemisvaikeuksia.
  • Oireista raudanpuutetta hoitaessaan Widenius pyrkii nostamaan potilaan ferritiinin tasolle 80 tai yli.
  • Hänen mukaansa viitearvot ovat aina vain suuntaa antavia, ja siksi laboratoriotulokset pitää tulkita yksilöllisesti. Joskus laboratoriokokeen tulos voi olla pahastikin viitteen ulkopuolella ilman, että sillä olisi minkäänlaista merkitystä. Joskus tulos voi olla hyvinkin viitteessä ja silti tarkoittaa, että jotakin on vialla.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.