Lukiolaisten edunvalvoja unelmoi opetusministeriydestä: ”Päätin, etten anna sairauden voittaa minua.”

0
Alise Nieminen haluaisi opiskella lukion jälkeen opettajaksi. Myös politiikassa toiminen sekä lasten ja nuorten asioiden edistäminen kiinnostavat häntä.

Kangasalalainen Alise Nieminen haaveilee vaikuttamisesta ja erityisesti lasten ja nuorten asioiden edistämisestä. Eikä vain unelmoi, vaan myös toimii.

Tampereella Kalevan lukiossa opiskeleva Nieminen on nimittäin Suomen Lukiolaisten Liiton Pirkanmaan piirin edunvalvontavastaava.

– Valvon kaikkien Pirkanmaan lukiolaisten etujen toteutumista. Minulla on ympärilläni tiimi, johon kuka vain lukiolainen voi liittyä. Kaikki vastuu ei siis kasaudu minulle, Nieminen selittää.

Konkreettisesti lukiolaisten oikeuksien toteutumista edistetään ottamalla esille epäkohtia ja korjaamalla niitä.

Edunvalvontaa suorittavat lukiolaiset kirjoittavat esimerkiksi mielipidekirjoituksia, järjestävät opiskelijakyselyjä, tapaavat poliitikkoja ja tukevat paikallisia opiskelijakuntien hallituksia.

Tällä hetkellä erityisenajankohtaista on maksutonta toisen asteen koulutusta vaativan kansalaisaloitteen eduskuntakäsittelyn seuraaminen.

Niemiselle asia on todella tärkeä.

– Toisten pitää tehdä koko ajan töitä lukion ohella. Itse pystyn maksamaan lukion materiaalit kesätyötuloilla ja vanhempien tuel­la, toteaa Nieminen.

Pirkanmaan piirin toimintaan Nieminen ajautui jo ensimmäisenä lukiovuonna ystävänsä innoittamana.

Edunvalvojana hän aloitti tämän vuoden alussa.

Järjestöaktiivista on hienoa, että luottamustehtävässä eteen tulevat asiat koskevat samaan aikaan sekä itseä että muita.

– Jos huomaan jonkun epäkohdan, en voi vaan olla hiljaa. Minun on pakko puuttua siihen.

Pari kuukautta sitten Nieminen liittyi myös SDP:n nuorisojärjestöön Demarinuoriin.

Monessa mukana oleva lukiolainen haluaisi tulevaisuudessa opiskella luokanopettajaksi. Koska myös poliittinen ura houkuttelee, toiveena olisi kasvatustieteen ja politiikan yhdistävä työ.

– Suurin haaveeni on opetusministerinä toiminen.

Ennen ministeritason päätöksien nuijimista Nieminen aikoo jatkaa vaikuttamista opiskelijapiireissä.

Seuraavaksi toimikaudeksi hän aikoo hakea Suomen Lukiolaisten Liiton liittohallitukseen.

Toisena suunnitelmana on pyrkiä piirikokouksessa Pirkanmaan piirin puheenjohtajaksi.

Järjestötyö vie paljon aikaa, mutta antaa myös energiaa. Kokouksissa ja tapahtumissa tapaa samoissa piireissä liikkuvia ystäviä ja tutustuu myös uusiin ihmisiin.

Nieminen on esimerkki ihmisestä, joka ei suostu lannistumaan mittavienkaan vastoinkäymisten edessä.

Kovista pääkivuista kärsineellä Niemisellä diagnosoitiin maaliskuussa yllättäen kolmoishermosärky.

Elinikäinen sairaus aiheuttaa kovia, sähköiskumaisia kipukohtauksia toisen silmän alueelle. Niemisen tapauksessa kipu jatkuu jonkinasteisena koko ajan.

Kivut ovat vaikuttaneet opiskelutahtiin, ja koska kunnianhimoisen lukiolaisen tavoitteena on kirjoittaa jopa kahdeksan aietta, hän käy lukion kolmessa ja puolessa vuodessa.

Elämäniloinen nuori nainen on kuitenkin hyväksynyt sairautensa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.