Lukion purkujätteestä 95 prosenttia menee kierrätykseen

0
Lukiorakennuksen purkamiseen on aikaa maaliskuun loppuun saakka.

Kangasalan vanhan lukiorakennuksen purkaminen on täydessä vauhdissa.
Lännen Laaturakennus on antanut tehtävän alan ammattilaiselle Deletelle, jolla on aikaa purkamiseen maaliskuun loppuun saakka.
Vaikka rakennus tuli loppuvaiheessaan tunnetuksi home- ja kosteusvaurioista, purku-urakka on Deletelle normaalia päivätyötä ja purkumateriaalit menevät kierrätykseen.
– Töissä on ammattilaisia, joilla on joka tilanteeseen tarvittavat suojavarusteet. Emme varsinaisesti enää tutki, missä osassa taloa on ollut mitäkin vaurioita, työnjohtaja Petri Saikkonen kertoo.
Kuten asiaan kuuluu, asbestikartoitus oli tehty ennen töiden aloittamista.
– Sitä on tämän ikäisissä rakennuksissa lähes poikkeuksetta. Asbestipurut tehtiin jo viime vuoden puolella.

Purkaminen aloitettiin viime vuoden lopulla siitäkin syystä, että talossa tehtiin paljon ilkivaltaa, muun muassa sytyteltiin nuotioita.
Lukion purkujätteestä menee kierrätykseen noin 95 prosenttia.
Kiviaines käytetään maanrakennuksessa. Se sopii murskattuna julkisten alueiden kuten kävelyteiden tai parkkialueiden pohjakerroksiin. Puu ja muu palava aines menee hakkeena voimalaitoksiin. Metalli ja villa käsitellään uusiokäyttöön.
– Loput viisi prosenttia, johon kuuluvat esimerkiksi asbesti, loisteputket ja lämpömittarit, on ongelmajätettä, jolla on omat vastaanottajansa, Saikkonen selvittää.

Alueen asuntorakentamisen aikataulu ja toteuttaja ovat Lännen Laaturakennuksen toimitusjohtaja Tom Ollin mukaan vielä avoimia.
– Ensin on vuorossa mäelle johtavan tien siirtäminen kaavan mukaiseen paikkaan ja vesi- ja hulevesiverkoston rakentaminen.
Ensimmäisenä voisi rakentua heti ajotien päässä mäellä oleva tontti. Se, onko aloituskohta rakennusteknisesti ja myynnillisesti järkevä, ratkeaa myöhemmin.
Kunta etsii lukion takana olevalle entiselle suojeluskunnan tallirakennukselle uuden sijoituspaikan vuoden 2017 loppuun mennessä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.