Lukion suurkuluttajaa odottaa armeija: Anni Hakala suoritti 86 kurssia ja kirjoitti seitsemän ainetta

1
Anni Hakala on ylioppilaskirjoitusten jälkeen nauttinut vapaudesta olla ja tehdä juuri sitä, mikä itsestä hyvältä tuntuu. Korkeakoulujen pääsykokeisiin hän suhtautuu rennosti, sillä suunnitelmissa on joka tapauksessa armeijaan lähtö heinäkuussa.
Anni Hakala on ylioppilaskirjoitusten jälkeen nauttinut vapaudesta olla ja tehdä juuri sitä, mikä itsestä hyvältä tuntuu. Korkeakoulujen pääsykokeisiin hän suhtautuu rennosti, sillä suunnitelmissa on joka tapauksessa armeijaan lähtö heinäkuussa.

Yksi tämän kevään uusista ylioppilaista on Anni Hakala, joka naurahtaa lukeutuvansa lukio-opetuksen suurkuluttajiin. Hän onnistui sisällyttämään 2,5 lukiovuoteensa 86 kurssia, kun vähimmäismäärä on 75.

– Olen aina viihtynyt ja pärjännyt koulussa. En myöskään halua edetä helpoimman kautta. Ihminen valmistuu ylioppilaaksi vain kerran elämässään, joten päädyin kirjoittamaan seitsemän ainetta. Koko rahan edestä kursseja ja suorituksia!

Hakala aloitti ylioppilaskirjoitukset viime syksynä biologialla, ruotsilla ja kemialla. Koska biologia ei ensimmäisellä kerralla mennyt nappiin, hän kirjoitti sen uudelleen. Lisäksi hänen kevään urakkaansa kuuluivat englannin, pitkän matematiikan, terveystiedon ja äidinkielen kokeet.

– Kirjoitukset menivät odotusten mukaisesti. Olen tyytyväinen arvosanoihini, etenkin terveystiedossa. Heikoimmin selviydyin englannista, joka on tuottanut hankaluuksia koko lukioajan.

Hakalaa jäi hieman harmittamaan, ettei englannin sijasta kirjoittanut ruotsia pakollisena.

– Tajusin sen vaihtoehdon vasta, kun olin jo ilmoittautunut kokeisiin.

Myös Anni Hakala tunnustaa stressitasonsa kohonneen alkukevään tautiuutisten johdosta.

Unohtumaton abikevät

Tämän kevään ylioppilaat muistavat taatusti, minä vuonna Suomessa diagnostisoitiin ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama covid-19-tartunta.

Yksi jos toinenkin abiturientti mietti, miten kirjoitusten käy jos tauti karanteeneineen osuu kohdalle. Koronan vuoksi reaalikokeita aikaistettiin viikolla. Myös Anni Hakala tunnustaa stressitasonsa kohonneen alkukevään tautiuutisten johdosta.

– Kirjoitusten päätyttyä olen nauttinut vapaudesta olla ja tehdä mitä haluttaa: ulkoilla, soittaa pianoa tai vaikka vain tuijotella kodin ikkunoista avautuvaa järvimaisemaa. Ikäni maalla asuneena tarvitsen omaa rauhaa ja hiljaisuutta.

Lukiosta olen saanut ystäviä, jotka pysyvät mukana taatusti koko loppuelämäni.

Anni Hakala

Lukiosta jokainen voi tehdä omanlaisensa

Luopioisista kotoisin oleva Anni Hakala hakeutui Kangasalan lukioon laajan kurssitarjonnan vuoksi. Hän uskoo, että laaja-alaisista opinnoista on hyötyä tulevaisuudessa, vaikkei jokainen kurssi täsmäisikään urapolun askelmerkkeihin.

– Lukiosta muodostuu juuri sellainen kuin sen itsellesi teet. Voit valita aineita, joista olet kiinnostunut. Niitä ei kuitenkaan tarvitse haalia, koska myös minimimäärällä voi valmistua.

Hakala sanoo lukioaikana kasvaneensa kantamaan vastuun omista asioistaan ja tekemisistään. Vapauden mahdollistajina ovat toimineet opettajat ja muu henkilökunta, jotka ovat tarvittaessa auliisti neuvoneet ja auttaneet.

– Kangasalan lukiossa opiskelijat huomioidaan yksilöinä. Koen saaneeni siellä laadukasta opetusta kannustavilta opettajilta.

Hakala kiittelee koulun yleistä ilmapiiriä, johon myös toispaikkakuntalaisen on helppo solahtaa.

– Heti ensimmäisestä päivästä alkaen tunsin kuuluvani joukkoon, vaikken tuolloin vielä tuntenut muista opiskelijoista juuri ketään. Lukiosta olen saanut ystäviä, jotka pysyvät mukana taatusti koko loppuelämäni.

Hakala suhtautuu itseensä armollisesti. Jos korkeakoulupaikka jää nyt saamatta, aina voi yrittää uudestaan.

Ylioppilastodistus ei kerro koko totuutta

Jos Hakalan haave toteutuu, hän jatkaa opiskeluja Tampereen yliopistossa. Ykköstoiveekseen hän nimeää lääketieteen, kakkosena tulee kasvatustieteet ja kolmosena bioteknologia.

– En varauksettomasti kannata korkeakoulujen todistusvalintaa etenkään nyt, kun koronan vuoksi moni tiedekunta nosti todistuksella valittavien osuutta.

Hakalan mielestä ylioppilaskirjoitukset eivät kerro välttämättä kattavaa totuutta koko osaamisesta, koska yhtenä päivänä tulee pystyä osoittamaan koko kolmen vuoden osaaminen.

– Koska ylioppilastodistuksen arvosanat selviävät vasta toukokuun puolivälissä, on pakko alkaa varmuuden vuoksi valmistautua pääsykokeisiin. Kirjoitusten ja pääsykokeiden väliin jää varsin lyhyt aika, joten aineistoihin ei ehdi perusteellisesti syventyä.

Hakala suhtautuu itseensä armollisesti. Jos korkeakoulupaikka jää nyt saamatta, aina voi yrittää uudestaan.

– Pidän joka tapauksessa välivuoden ja menen heinäkuussa armeijaan Parolaan. Toivon pääseväni aliupseerikouluun, jotta voisin opiskella myöhemmän työelämäni kannalta tärkeitä johtamistaitoja.

Sitä ennen kuitenkin juhlitaan valkoista lakkia – toukokuun lopussa perheen kesken, elokuussa toivottavasti jo isommalla porukalla.

Lue myös: Tässä ovat Kangasalan lukion kevään 2020 uudet ylioppilaat

Lue myös: Valkolakki ja sinisenä lainehtiva järvi: Matias Ylisiuruan odotukset keväältä ovat täyttyneet

1 kommentti

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.