Lumeton talvi ei haittaa, kun Kisan hiihtokoulu kokoontuu – ladut tehtiin vaapaehtoisvoimin

0
Kisan hiihtokoulussa riittää innokkaita osanottajia vähälumisesta talvesta huolimatta. Nuorimpien osallistujien hiihtäjäletkan kärjessä ohjaaja Mikko Vallittu, vasemmalla puolella Kisan hiihtojaoston puheenjohtaja Urmas Tiits. Kuva: Jouni Valkeeniemi

On torstai-ilta, ja Kisan hiihtokoululaisten sukset suihkivat hyväkuntoisen näköisellä ladulla Kyötikkälässä. Näin siitä huolimatta, että valtaosassa Kangasalaa maa on helmikuussa aivan lumeton.

Latu on kunnossa hiihtoharrastajien uutteruuden ja kaupungin kanssa tehdyn yhteistyön ansiosta. Parin viikon ajan Kyötikkälässä oli joukko aktiiveja työskentelemässä, että kalenteriin merkityt 200 kilpailijan kansalliset kisat saatiin pidettyä.

– Talkoolaiset olivat kolaamassa noin tuhat kuutiota lunta ladulle. Saatiin 2,7 kilometrin lenkki valmiiksi, kertoo Kisan hiihtojaoston puheenjohtaja Urmas Tiits.

Lumetuksen tarkoituksena on palvella myös hiihtokoulua ja kaikkia hiihdon harrastajia, ei ainoastaan kilpailun osanottajia.

Pekka Seppänen antamassa ohjeita varttuneemmille hiihtokoululaisille. Kuva: Jouni Valkeeniemi

Lumeton ja leuto talvi on koetellut eteläsuomalaisia hiihdon ystäviä ennennäkemättömällä tavalla. Kangasalan uudet lumitykit ovat olleet toimettomina pakkasten puuttuessa. Hiihtokelpoisia latuja on niukasti, ja monella hiihtäminen on jäänyt aikeeksi.

Parhaimmillaan 50 hiihtokoululaista

Olosuhteisiin nähden on hieman yllättävää, että perinteinen Kisan hiihtokoulu on vetänyt lapsia ja nuoria puoleensa.

– Meillä on ollut hyvin osanottajia, vaikka on tällainen pitkä syksy. Hiihtokoulua on pystytty pyörittämään hyvän yhteishengen ansiosta, sanoo Tiits, jonka mukaan parhaina iltoina osallistujia on ollut lähes 50.

Tiistaisin ja torstaisin kokoontuva hiihtokoulu aloitti jo syyskuussa erilaisilla hiihtoon valmistavilla harjoitteilla. Etenkin nuorimpien osalta tavoitteena on ollut oppia hiihtämistä leikin varjolla.

– Täällä on todella innokasta väkeä. Lapset ovat jaksaneet hienosti, vaikka aina ei ole päästy suksille, kertoo ohjaajana toimiva Mikko Vallittu.

Hiihtokoulu on jaettu kolmeen ryhmään. ”Singerit” on tarkoitettu noin 5-10-vuotiaille ja ”borsovit” 10-13-vuotiaille. Sitä vanhemmat kuuluvat hopeasompalaisiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eskari-ikäinen Mailis Ijäs on nyt toista talvea mukana hiihtokoulussa. Kuva: Jouni Valkeeniemi

Eskarilainen Mailis Ijäs, 6 vuotta, on kokenut jäsen singereissä. Hänellä on menossa toinen talvi Kisan hiihtokoulussa.

– Se, että saa oppia uusia asioita hiihdosta, kuuluu Mailiksen vastaus kysymykseen hiihtokoulun parhaasta puolesta.

Mailis kertoo tykkäävänsä eniten vapaasta hiihtotavasta. Hän on jo käynyt siskonsa ja veljensä kanssa useissa hiihtokilpailuissa. Tänä talvena on tarkoitus mennä vielä Lappiin hiihtämään.

Sorolan montun liikuntapaikkaa odotetaan hartaasti

Vaikka kuluva talvi on sääolojen puolesta tuottanut suuren pettymyksen talvilajien ystäville, odottaa hiihtoväki vesi kielellä Sorolan entiseen soramonttuun suunnitellun lähiliikuntapaikan valmistumista.

Toteutuessaan hiihtomaa-hanke tuo paljon uusia mahdollisuuksia niin hiihtoa kuin hiihtokoulua ajatellen.

– Sorolan vanha monttu on varmaankin koko Etelä-Suomen parhaita paikkoja tällaista toimintaa ajatellen, Tiits arvioi.

– Se on kooltaan kompakti, siellä ei tarvitse tehdä isoja maanmuokkauksia ja harjun pohjoisrinteen katveessa lumi säilyy keväällä pidempään kuin muualla.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.