Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Luonto tutuksi jo lapsena

Eija Koivu
Pääkirjoitus - 13.7.2016 kello 8.00

Jotta luontoa oppii kunnioittamaan, siihen pitää tutustua nuoresta pitäen. Luonnossa liikkuminen onkin mitä mainioin tapa viettää laatuaikaa perheen kesken – etenkin näin keskikesällä, kun metsämarjat ja sienet alkavat kypsyä ja kalastus käy kätevästi vaikka mato-ongella.
Vaikka luontoretken aineellinen anti jäisi pieneksi, tuottaa metsässä ja järvellä vietetty aika ihmiselle runsaasti aineetonta hyvää muun muassa lisäämällä fyysistä aktiivisuuttamme.
Tutkimuksissa on todettu ihmisten huomaamattaan liikkuvan luonnossa reippaammin kuin sisätiloissa. Rivakammasta tahdista huolimatta liikkuminen koetaan kevyemmäksi kuin sisäliikunta.

Luonto toimii myös erinomaisena stressin poistajana. Metsän hiljaisuudessa ja järvenselällä voi lähes kuulla verenpaineensa laskevan ja sykkeensä madaltuvan.
Todistettavasti luonto kohentaa ihmisen keskittymiskykyä­kin. Jo yleisen sovun nimissä kannattaa asvalttiväylät vaihtaa metsäpolkuihin mahdollisimman usein, sillä tutkijoiden mukaan luonnossa liikkuminen kohentaa nopeasti mielialaamme ja saa meidät suhtautumaan myönteisemmin muihin ihmisiin.

Kuten kunnan virallisessa strategiassakin todetaan, luonto harjumaisemineen on Kangasalan vahvuus. Meillä luonto on myös lähellä, useimmilla aivan naapurissa. Kaikki eivät silti osaa kunnioittaa luontoa, vaan surutta roskaavat, rikkovat ja muilla tavoin tekevät hallaa ympäristölleen.
Nauhataajamaan halkova harjualue tarjoaa oivallisia mahdollisuuksia retkeillä lasten kanssa ilman eksymisen vaaraa. Mäntyjen katveessa kelpaa yhdessä tutkia vaikkapa kasveja ja eläimiä sekä etsiskellä jääkauden jälkiä maisemasta.
Meidän aikuisten tehtävä on opettaa lapset arvostamaan ja kunnioittamaan luontoa. Siihen ei vaadita akateemista pätevyyttä, vaan omaa viitseliäisyyttä ja ripaus seikkailumieltä. Jätä kiire kotiin ja lähde metsään lasten ja eväiden kera. Muista ottaa mukaan keräysastia mustikoiden varalta.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös