Luurikuuri

0

Hoksottimet ovat kohdallaan 11-vuotiaalla nuorukaisella, joka tiivistää lyhyesti ja ytimekkäästi käsitteen ystävyys näin: Ystävyydessä on loputtomasti akkua. Syvä kumarrus nuorelle miehen alulle; fiksusti sanottu.

Tätä muksun mottoa meidän jokaisen kannattaa maiskutella hetken aikaa silmät suljettuina, ja lähettää lentosuukko ystävälle/ystäville, Suinulaan, Suonenjoelle, Sudaniin tai ihan mihin vaan. Niitä menee jo tuolla, tuolla ja tuolla. Kiitos osallisuudesta.

Hus! Sormet pois näppäimiltä ja äly(tön)laite takaisin taskuun. Näitä pusuja ei kailoteta, eikä näppäillä eteenpäin. Tänään nämä moiskaukset leijailevat hellässä tuulen syleilyssä perille. Yleensä kaikki hyvä selviää aikanaan, tavalla tai toisella – vaikkapa telepho… ei kun telepatian, ajatuksensiirron, avulla.

Ahaa, ei liene yllätys, että mistä tämän päivän monitoimityökalusta vertaus akkuun löytyy. Poitsua vapaasti mukaillen: nykylapsen yhdestä jutusta, hienosta laitteesta, älypuhelimesta.

En ymmärrä siitä mitään. Mutta vanhasta nokialaisesta olen ylpeä, koska sillä pystyy puhumaan, lähettämään tekstareita ja sen saa äänettömälle. Sitten siinä on luxuspainike, jota tökkäämällä koko härveli sammuu.

Uudet älyläpyskät näyttävät ja kuuluvat toimivan pitkälti 24/7-aikakaudessa. Olen jostain kumman syystä luullut, että myös näitä kapuloita hallitsee käyttäjä, eikä kapula käyttäjää. No, kerrankos sitä meikäläinenkin erehtyy.

Lasten ja nuorten liiallisesta ruutuajasta ovat eri medioissa huolensa ilmaisseet – ihan aiheesta – muun muassa opettajat. He ovat havainneet ruuturosvoissa esimerkiksi riippuvuutta, väsymystä, lukutaidon heikkenemistä, alakuloisuutta, ahdistusta ja keskittymisvaikeuksia.

Sen tiedän varmuudella, että Vatialan koulussa kännykän käytön pelisäännöt ovat selkeät ja varmasti kaikkien tiedossa. Saman komppaan kyllä kotipitäjän muidenkin koulujen puolesta. Ykköspointti on lopulta se, että vanhemmilla on ruutuajan hallinnassa suurin vastuu.

On tosin koteja, joissa nuorella on, henkinen ja fyysinen, tuplavalta. Näissä huusholleissa aikuinen on pieni ja voimaton, kun taas nuori pullistelee kuin punatulkku ja vaikuttaa kaikin puolin valtavalta.

Toisilla on sitä ja toisilla on tätä. Tolkku se on talkkunan syönnissä, joten paras resepti lienee, että kohtuus se on kännykänkin koppuloimisessa.

Itse saan näppylöitä jo pelkästään siitä, kun kuulen sanat Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube, Snapchat ja Periscope. Toisaalta olo on helpottunut ja kevyt kun tiedän, että silloin minua riivaa sovellusten aiheuttama yhdistelmäsairaus; WhatsaSappi.

Onneksi olkoon jo etukäteen. Oletan, että tämän viikon aikana jokainen koululainen hommaa itselleen herätyskellon. Sitten sunnuntai-illasta alkaen petiin pujahdetaan ilman kännyköitä. Siitä se sitten alkaa – luurikuuri.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.