Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Luvatta kalastus vähentynyt, Kaivanto yhä ongelmallinen

Kalastuslupien tehovalvonta on meneillään Kangasalankin vesillä. Pirkanmaan Kalatalouskeskuksen valvoja oli liikkeellä Roineella viime viikolla. Kalastusalueiden omat valvojat käyvät tarkastamassa lupia useampaan otteeseen kesän aikana.

Uutiset - 26.7.2017 kello 14.00
Kangasalan Sanomat
Luvatta kalastus vähentynyt, Kaivanto yhä ongelmallinen
Kaivannon kanavalla liikkuu paljon luvattomia kalastajia. Viehekalastus on alueella sallittua erillisellä luvalla. Mato-onginta ja pilkkiminen on kokonaan kielletty.

Kalastuksenvalvoja Erkki Syrjäsen mukaan kesän kalastuksellinen ilme on ollut melko vaisu. Koleat säät eivät ole houkutelleet kalastajia liikkeelle normaaliin tapaan. Kovat tuulet ovat olleet verkkokalastajien kiusana.

Lupien puute ei ole ollut tänä kesänä merkittävä ongelma. Tosin Syrjänen on liikkunut alueilla, joita valvotaan säännöllisesti.
Jos valvontaan tulee jossain pidempi tauko, luvaton kalastus yleensä lisääntyy.

– Lupatilanne on parantunut uuden kalastuslain myötä. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla koko maassa, eikä erillistä läänikohtaista lupaa tarvita. Kalastajien on helpompi pitää luvat ajan tasalla.

Kaivannon kanavan alueella esiintyy jatkuvasti luvatonta kalastusta. Ongelmana on erityisesti mato-onginta, joka on pilkkimisen ohella kokonaan kielletty kanavan rantamilla.

Kanava on kalastuslain mukaan vaelluskalavesistön virtapaikka. Kalastonhoitomaksuun perustuvat yleiskalastusoikeudet eivät koske tällaisia paikkoja. Onkiminen, pilkintä ja viehekalastus kuuluvat yleiskalastusoikeuden piiriin.

Vesialueen omistaja ei voi antaa tällaiselle alueelle erikseen lupaa ongintaan ja pilkkimiseen. Viehekalastukseen tämä on mahdollista, ja näin Kaivannossakin toimitaan.

Erityisluvan antaminen viehekalastukseen katsotaan perustelluksi, koska tämä kalastustapa ei ole uhka virtapaikalla liikkuville lohi- ja taimenkannoille. Onginta ja pilkkiminen ovat tässä mielessä vaarallisempia, koska elävät syötit houkuttelevat kaloja selvästi viehettä tehokkaammin.

Lue lisää kalastusvalvonnan kuulumisista 26.7.2017 ilmestyneestä numerostamme: https://kangasalansanomat.fi/ksdigi

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös