Luvatta kalastus vähentynyt, Kaivanto yhä ongelmallinen

0
Kaivannon kanavalla liikkuu paljon luvattomia kalastajia. Viehekalastus on alueella sallittua erillisellä luvalla. Mato-onginta ja pilkkiminen on kokonaan kielletty.

Kalastuslupien tehovalvonta on meneillään Kangasalankin vesillä. Pirkanmaan Kalatalouskeskuksen valvoja oli liikkeellä Roineella viime viikolla. Kalastusalueiden omat valvojat käyvät tarkastamassa lupia useampaan otteeseen kesän aikana.

Kalastuksenvalvoja Erkki Syrjäsen mukaan kesän kalastuksellinen ilme on ollut melko vaisu. Koleat säät eivät ole houkutelleet kalastajia liikkeelle normaaliin tapaan. Kovat tuulet ovat olleet verkkokalastajien kiusana.

Lupien puute ei ole ollut tänä kesänä merkittävä ongelma. Tosin Syrjänen on liikkunut alueilla, joita valvotaan säännöllisesti.
Jos valvontaan tulee jossain pidempi tauko, luvaton kalastus yleensä lisääntyy.

– Lupatilanne on parantunut uuden kalastuslain myötä. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla koko maassa, eikä erillistä läänikohtaista lupaa tarvita. Kalastajien on helpompi pitää luvat ajan tasalla.

Kaivannon kanavan alueella esiintyy jatkuvasti luvatonta kalastusta. Ongelmana on erityisesti mato-onginta, joka on pilkkimisen ohella kokonaan kielletty kanavan rantamilla.

Kanava on kalastuslain mukaan vaelluskalavesistön virtapaikka. Kalastonhoitomaksuun perustuvat yleiskalastusoikeudet eivät koske tällaisia paikkoja. Onkiminen, pilkintä ja viehekalastus kuuluvat yleiskalastusoikeuden piiriin.

Vesialueen omistaja ei voi antaa tällaiselle alueelle erikseen lupaa ongintaan ja pilkkimiseen. Viehekalastukseen tämä on mahdollista, ja näin Kaivannossakin toimitaan.

Erityisluvan antaminen viehekalastukseen katsotaan perustelluksi, koska tämä kalastustapa ei ole uhka virtapaikalla liikkuville lohi- ja taimenkannoille. Onginta ja pilkkiminen ovat tässä mielessä vaarallisempia, koska elävät syötit houkuttelevat kaloja selvästi viehettä tehokkaammin.

Lue lisää kalastusvalvonnan kuulumisista 26.7.2017 ilmestyneestä numerostamme: https://kangasalansanomat.fi/ksdigi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.