Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Glögi & piparitarjoilu 16.11.Glögi & piparitarjoilu 16.11.

LVI-asentaja pääsee rakennustyömaalla alkuun muutamalla työkortilla – vastavalmistunut kävi kurssit koulussa

LVI-alalla työskenteleviltä edellytetään erilaisten työtehtävien pätevyydet osoittavia työkortteja. Vaatimukset koskevat myös kesätyöntekijöitä.

Uutiset - 9.7.2018 kello 7.03
LVI-asentaja pääsee rakennustyömaalla alkuun muutamalla työkortilla – vastavalmistunut kävi kurssit koulussa
Talotekniikan perustutkinnon ja lukion kaksoistutkintona suorittaneen Eelis Koskisen lompakossa on työturvallisuus-, tulityö- ja hätäensiapukortti. Lisäksi häneltä löytyy kuvallinen ja veronumerollinen henkilökortti.

– Työturvallisuus- ja henkilökortti ovat peruskortteja, joilla pääsee alkuun, Tampereen LVI-teknisen yhdistyksen puheenjohtaja Kalle Kanninen kertoo.

Kannisen mukaan lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteiden sekä -järjestelmien asennus- ja korjaustöissä tarvitaan myös tulityökortti.

Myös ensiapukortti on suositeltava, sillä ainakin yhden työmaalla työskentelevän on oltava ensiaputaitoinen.

LVI-alan pätevyyskorteista ei ole säädetty lailla, kuten sähkötyöturvallisuudesta. Kanninen kertoo, että käytännössä viranomaiset ja töiden tilaajat kuitenkin edellyttävät koulutusten käymistä.

– Yrityksen vastuulla on huolehtia, että työntekijöillä on pätevät kortit. Totta kai myös työntekijöiden pitää itse huolehtia niiden voimassaolosta, Kanninen toteaa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Hänen mukaansa yrityksissä ja työpaikoilla on eroja sen suhteen, miten pätevyyskoulutuksia järjestetään. Osalla työpaikoista pidetään yhteisiä koulutuspäiviä, toisilla taas työntekijöitä käytetään koulutuksissa tarpeen mukaan.

Kesätyöntekijöiden kohdalla yrittäjä taas saattaa maksaa koulutuksen ja työntekijä käydä kurssin työajan ulkopuolella.

Koulutus maksaa yleensä noin 100 euroa.

Talotekniikan perustutkinnosta keväällä valmistunut Eelis Koskinen hankki tarvittavat pätevyydet jo ensimmäisenä opiskeluvuonna.

– Ainakin meillä korttikoulutukset kuuluivat opintoihin. Ne käytiin heti ensimmäisenä vuonna. Kurssi kesti aina päivän, ja sen jälkeen oli koe, josta piti saada tietyn verran pisteitä, Koskinen kertoo.

Nuorelta asentajalta löytyy tällä hetkellä kolme korttia: työturvallisuus-, tulityö- ja hätäensiapukortti.

Lisäksi hänellä on kuvallinen ja veronumerollinen henkilökortti, jonka on oltava työpaikalla mukana ja esillä näkyvällä paikalla tai vähintään lompakossa

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös