Maailman ääristä jouluksi Roineen rannalle

0
Leena Vyas auttaa Kiania sytyttämään kynttilän vaarin muistolle Uppsalan tuomiokirkossa.

Nyt ei vietetä englantilaista joulua Dubaissa tai ruotsalaista joulua Tukholmassa. Tänä vuonna Merja Nilsson viettää suomalaista mökkijoulua Kangasalla yhdessä perheensä ja ystäviensä kanssa.

Kangasalalaislähtöinen Nilsson on asunut Tukholmassa yli 40 vuotta. Sairaanhoitajan työstä eläkkeellä oleva nainen viettää puolet vuodesta Tukholmassa ja puolet Dubaissa, jossa hänen tyttärensä asuu.

– Asun Dubaissa tyttäreni ja hänen perheensä luona. Olen myös mukana englantilaisen löytöeläinjärjestön toiminnassa ja hoivaan löytökissoja ja -koiria, Nilsson kertoo.

Nilsson on vieraillut Suomessa useasti, mutta jouluisin hän on yleensä ollut joko Tukholmassa tai Dubaissa. Vävy on englantilainen, mikä on vaikuttanut jouluperinteisiin.

– Dubaissa olemme viettäneet usein englantilaista joulua vävyni kotimaasta johtuen. Silloin tilaamme jouluruuat kalkkunoineen hotellista.

Mökkijouluksi Roineelle kokoontuvat Nilssonin Dubaissa asuva tytär Lena Vyas sekä hänen miehensä Ravi ja heidän lapsensa nelivuotias Kian ja puolitoistavuotias Sofia.

Tukholmasta saapuu Nilssonin poika Lasse vaimonsa Irinan ja heidän yksivuotiaan Katariina-tyttären kanssa.

Lisäksi mökkijouluun osallistuvat perheystävät Erik ja Päivi Schott Hollannista. Myös Päivi on kotoisin Kangasalta.

Pikonlinnassa syntynyt Nilsson, tyttönimeltään Seppälä, muistaa hyvin lapsuuden joulut.

Hänen vanhempansa työskentelivät sairaalassa, jossa pienet tuberkuloosipotilaat olivat pitkiäkin aikoja.

– Tartuntavaara oli suuri vielä 1950-luvulla, joten katselimme lasin läpi, kun ihana joulupukki toi lahjat heille. Kaikki osastot oli koristettu himmelein ja kaunis joulumusiikki soi.

Noin vuosi sitten Nilsson jäi leskeksi. Hänen edesmennyt miehensä Kent viihtyi vaimonsa kotiseudulla erinomaisesti. Siksi perhe halusi tulla jouluksi Kangasalle.

– Kun lapset olivat pieniä olimme usein Kangasalla, Kent opetti heidät kalastamaan ja soutamaan. Kent rakasti Kangasalaa, hän sanoi että se on paratiisi.

Hollannissa asuvat ystävät suosittelivat Loma-Roineen mökkejä, joihin tutustuttiin yhdessä jo viime kesänä. Kangasalan Haapaniemessä kaunis luonto ja omat sukujuuret ovat läsnä.

– Ihastuimme paikkaan heti, ainutlaatuista kun voi asua niin luonnon helmassa. Vehoniemen kylältä Roineen rannalta on myös äitini, Tiitola sukunimeltään, kotoisin.

Dubaissa joulun lähestyminen näkyy mahtipontisena koristeluna. Ostoskeskukset ovat täynnä kimalletta ja isoja joulukuusia.

– Se on sellaista amerikkalaistyylistä, eihän se oikein suomalaisille sovi.

Lomaroineen vuokramökissä aiotaankin viettää perinteistä suomalaista joulua, jossa tärkeintä ovat perhe ja yhdessäolo. Jouluvalmisteluja on tehty etänä sen verran kuin on pystytty.

– Dubain lapsille on hankittu talvivaatteet Englannista, joulupukki on tilattu Kangasalan Sanomien ilmoituksen kautta, joululahjat on laitettu paketteihin ja ruuat ostamme, kun tulemme.

Nilsson odottaa jo tuttuja jouluruokia, kuten kinkkua, laatikoita ja riisipuuroa. Jouluperinteisiin kuuluvat myös joulukuusi sekä sankarivainajien muistaminen.

– Poikani haluaa ehdottomasti käydä jouluyönä Kangasalan sankarihautuumaalla.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.