Koti Uutiset Maanalaiset parkkihallit tulossa myös yleiseen käyttöön

  Maanalaiset parkkihallit tulossa myös yleiseen käyttöön

  0
  Kangasala-talon viereen valmistuvan kerrostalon alta alkaa parkkihallien ketju. Uudet autohallit ovat vielä viimeistelemättä, ja rakennusyhtiö Hartela käyttää niitä vielä esimerkiksi rakennustarvikkeiden säilytykseen. Uusi asuinkerrostalo maanalaisine tiloineen kuuluu yhtiön vastaavan työnjohtajan Kari Rantasen vastuualueeseen.

  Keskustan kaduilla ei arvaisi, kuinka paljon avointa sisätilaa maan alla on. Kun uusitun keskustakorttelin alle pääsee vilkaisemaan, katse yltää heti niin kauas, että takaseinä tuskin siintää.
  – Minun alueeni päättyy tähän, ja nyt ollaan jo Kangasala-talon alla, kertoilee Hartelan vastaava työnjohtaja Kari Rantanen opastaessaan pian valmistuvan kerrostalon alta uudesta parkkihallista toiseen.
  Takimmaisen hallin perällä on nosto-ovi, josta pääsee ajoluiskalle linja-autoaseman taakse. Nyt siitä kuljetaan kahteen suuntaan, mutta myöhemmin se saattaa toimia vain sisäänkäyntinä.
  Ulosajoramppi tulee Torikadun puolelle.

  Keskustakorttelin alle on syntymässä parkkihallien ketju. Se kulkee Torikadulta Kangasala-talon ja kirjaston alle sekä Onnikkatielle saakka.
  Kangasala-talon ja viereisen uuden asuinkerrostalon alaiset hallit ovat vielä työmaata. Se näkyy jo roikkuvista kaapeleista ja halleissa säilytettävistä rakennustarvikkeista.

  Valmistuttuaan hallit on tarkoitus ottaa myös asiointi- ja työpaikkapysäköinnin käyttöön.
  Kunta on suunnitellut jo pitkään, että ne palvelisivat maksullisina pysäköintitiloina kaikkia kuntalaisia.
  Keskustan kehittämisen vuoksi erityisesti asiointipysäköintiä ja työpaikkapysäköintiä varten tarvitaan lisää parkkiruutuja.
  Tähän asti keskustan parkkihallijärjestelyt eivät ole mahdollistaneet autopaikkojen käyttöä asiointipysäköintiin tai vuorottaispysäköintiin, jossa samat parkkiruudut palvelevat eri vuorokaudenaikoina eri käyttäjiä.

  Keskustakorttelin alaiset hallitilat omistavat kunta oman yhtiönsä Kangasalan Torikeskus Oy:n kautta ja yksityisomisteinen Kangasalan Pysäköinti Oy.
  Kangasalan Pysäköinti omistaa ja hallinnoi asuinkerrostalojen autopaikkoja, joita on yhteensä 55. Kunnalla paikkoja on 37, ja ne on tarkoitettu yleiseen käyttöön. Halleihin tulee myös ovellisia talleja.
   Kunta on neuvotellut Kangasalan Pysäköinnin kanssa autohallien yhteisomistuksesta, mutta sopimusta ei syntyne. Siksi kunta pyrkii nyt siihen, että uudet hallitilat siirtyisivät Kangasalan Pysäköinti Oy:n omaisuudeksi ja kunta saisi parkkiruutuihinsa pysyvän käyttöoikeuden. Kunnanhallitus linjasi asian maanantaina.
  Onnikkatien alla sijaitseva 36 paikan halli pysyisi edelleen kunnan omistuksessa.
  – Tämä on kunnalle yhtä hyvä järjestely. Sillä ei ole väliä, mikä juridinen malli tulee, kunhan paikat saa käyttöön haluamallamme tavalla, kunnan tekninen johtaja Mikko Ilkka sanoo.
  Asiointi- ja vuorottaispysäköinnin järjestämisen vaatimat välttämättömät ilmanvaihtoa ja kaapelointia koskevat muutostyöt on jo tilattu korttelissa urakoivalta Hartelalta.
  Hartelan aluejohtajan Antti Marttilan mukaan uusien hal­lien on määrä valmistua alkuvuodesta.
  Sitä, kuinka pysäköinnin operointi järjestetään, ei kuitenkaan ole vielä päätetty.

  Maanalaisia parkkihalleja on rakennettu keskustaan sitä mukaa, kun keskustakorttelia on uudistettu.
  Kehitys ei ole jäämässä tähänkään, sillä myös linja-autoaseman kortteliin on suunniteltu autohallia.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän