Koti Uutiset Maanantaista alkaen kaikki on yhtä Nysseä

  Maanantaista alkaen kaikki on yhtä Nysseä

  0
  Nyssellä pääsee Kangasalan ja Kuhmalahden kautta jo Kuhmoisiin.

  Tampereen seudun joukkoliikenteessä siirrytään ensi maanantaina yhtenäiseen, vyöhykeperusteiseen maksujärjestelmään. Uudistuksessa Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi saavat yhtenäiset liput yhdenvertaisine alennuksineen ja ikärajoituksineen.
  Jatkossa myös kontrolli kovenee, sillä busseissa kiertävät lipuntarkastajat aloittavat työnsä elokuussa, kun talvikauden liikenne käynnistyy.

  Uudistus perustuu kuntarajat sivuuttavaan, kehämäiseen vyöhykejakoon (A, B, C, D, E, F), jossa kyydit hinnoitellaan matkan eli ylitettävien vyöhykkeiden mukaan. 
  Pisimmillään matka on ostettavissa kuudelle. Lyhimmillään  sen voi ostaa kahdelle vierekkäiselle vyöhykkeelle.
  Silloin kun matkaa tehdään maksettujen vyöhykkeiden ulkopuolelle, siitä on ilmoitettava autoon noustessa kuljettajalle, joka veloittaa arvolipulta ylimääräiset vyöhykkeet omalla maksulaitteellaan.
  Vatiala kuuluu järjestelmässä vyöhykkeeseen B, Suorama, kuntakeskusta, Huutijärvi,
  Kaivanto, Pikonlinna, Ruutana ja Suinula C:hen, Kuohenmaa, Ponsa ja Sahalahti D:hen, Kuhmalahti E:hen ja Pohja vyöhykkeeseen F.
  Tampere on järjestelmän keskus, sen vyöhykkeet ovat A ja B.

  Vyöhykejärjestelmän lipputyypit ovat arvo-, kausi- ja kertalippu. Arvo- ja kausiliput ladataan Nysse-kortille eli Tampereen matkakortille, kertalippu ostetaan bussista. Kausilipun voi ostaa joko 30 tai 360 vuorokaudeksi.
  Matkailijalippuna aiemmin tunnetun vuorokausilipun saa kaupunkiseudun joukkoliikenteen asiakaspalvelusta.
  Maanantaista alkaen matkat maksetaan myös linjoilla 41 (Kangasala–Ponsa–Orivesi) ja 42 (Pyynikintori–Kangasala–Pohja–Kuhmoinen) Tampereen matkakortille ladattavilla kausi- ja arvolipuilla.
  Järjestelmän kaikkiin lippuihin sisältyy vaihto-oikeus, joka on yksi tunti 1–3 vyöhykkeen sisällä ja kaksi tuntia 4–6 vyöhykkeen sisällä. Matkakorttia käyttäen yksittäinen matka on 35–40 prosenttia kertalipulla ostettua edullisempi.
  Lastenlipun yläikäraja on 16 vuotta. Alennuksiin ovat oikeutettuja 17–24-vuotiaat nuoret ja päätoimiset opiskelijat sekä yli 65-vuotiaat.

  Uudistuksen ansiosta matkustaminen kuntakeskustasta Tampereelle halpenee. Aikuisen arvolipulla matka maksaa 3,15 euroa, siis huomattavasti vähemmän kuin nyt. Vatialaan liikennöivän linjan 1 matkustajat ovat nauttineet vyöhykejärjestelmän edullisista taksoista jo kesästä 2014 alkaen.
  Matka Pohjasta kaupunkiin sen sijaan kallistuu, ei kuitenkaan alennuksiin oikeutetuilla eli lapsilla, nuorilla, opiskelijoilla eikä yli 65-vuotialla.
  Merkittävää vyöhykejärjestelmässä on se, että kehyskuntien sisällä matkat halpenevat. Esimerkiksi kyyti Vatialasta kuntakeskustaan maksaa arvolipulla vain 1,80 euroa.

  FAKTA

  • Nella Nettilatauspalvelusta 5.6. asti ostetut liput kelpaavat myös  uudessa vyöhykejärjestelmässä.
  • Arvoliput muuttuvat automaattisesti AB-lipuiksi. Oletusvyöhykkeet voi muuttaa 6.6. alkaen latauspisteellä, asiakaspalvelussa tai uutta arvolippua ostettaessa.
  • Kausiliput ja työmatkalippu muuttuvat automaattisesti vyöhykkeiden ABC lipuiksi, sarjaliput sekä seutuliput puolestaan vyöhykkeiden ABCDEF lipuiksi.
  • Nella Nettilatauspalvelu päivitetään uuteen vyöhykejärjestelmään sunnuntaina 5.6. kello 20 alkaen. Palvelu on suljettu maanantaihin 6.6. kello 02 asti.
  • Päivityksen jälkeen palvelusta voi ostaa uuden vyöhykejärjestelmän lippuja. Uutena ominaisuutena palvelussa näkyy jatkossa painikkeet, joilla voi valita lipulle oletusvyöhykkeet. Vyöhykkeet on merkitty aikataulu- ja reittipalveluissa värikoodein.

   

  Lisätietoja: joukkoliikenne.tampere.fi. Asiakaspalvelu opastaa 6.6.–28.8. ma–pe kello 9–16 puhelimitse numerossa 03 5656 4700. Palvelupiste on avoinna 6.6.–28.8. ma–pe kello 8.30–17.30.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän