Maarit muisteli Kangasalaa, Minna kehotti unohtamaan neuvot

0
Puhujissa luotettiin tänä vuonna naisten voimaan. Minna Palmroth ja Maarit Tyrkkö.

Lämpö helli tämänvuotista Kesän avausta Pirtillä, ja se näkyi yleisömäärässä. Väkimäärään vaikutti  varmasti myös hyvä ohjelma. Trubaduuri Aimo Kokkola laulatti,  juontajana toiminut kaupunginvaltuutettu Ali-Reza Abdali hauskuutti, lauluryhmä Duurikset viihdytti  ja nuorisoseuran kahvio tarjosi kesäisiä virvokkeita.

 Kesän avaustapahtuman viralliseksi avaajaksi oli tänä vuonna kutsuttu tietokirjailija, toimittaja Maarit Tyrkkö, jonka sukujuuret johtavat vahvasti Kangasalle. Hänen puheensa olikin täynnä paikallisväriä.

Tyrkkö kertoi asuneensa Kangasalla mummunsa Eva Tulenheimon hoivissa kaksivuotiaasta. Hän on käynyt koulut Helsingissä, mutta palannut aina lomiksi tänne.

– Lähes kaiken, mikä on tärkeää elämässä, olen oppinut Kangasalan kesinäni, hän totesi puheessaan.

Näihin taitoihin kuuluvat muun muassa madon pujottaminen koukkuun, kalastaminen, polkupyörällä ajo, moottoriveneen käyttäminen, sammakon uiminen ja sukeltaminen sekä erätaidot.

– Olen siis oppinut Kangasalla saamaan saalista, kokemaan luonnon suuruuden ja ihmisen pienuuden, olen oppinut selviytymään.

Maarit sai osallistua Roineen tyttöjen kesäleirille, vaikka hänen oma partionsa oli Helsingissä.

– Muistan tunteneeni pientä ylpeyttä siitä, että äitini ja hänen paras ystävänsä Aune Leiniö olivat aikoinaan perustamassa Roineen tyttöjä. Opin leirillä pystyttämään teltan, yöpymään maastossa ja heittämään räiskäleitä.

Maaritin ensimmäinen kesätyöpaikka oli, missäpä muualla kuin urkutehtaalla. Hän järjesteli ruuveja ja sai myös kiertää katsomassa urkujen rakentamisen vaiheita.

– Ystäväni Irmeli Puteron isä oli siellä äänittäjänä. Jännittävintä oli seurata tinapillien valamista. Ja jos kävi hyvä tuuri, sain mukaani pienen pillin.

Teini-iässä tytölle tulivat tutuiksi Kisarannan tanssit ja Saarikylien juhannukset.

Puheensa lopuksi Tyrkkö halusi vielä kerrata, miten merkityksellisen hetken koki Kangasalla vuoden 1974 heinäkuussa. Hän oli lomalla vakituisesta työstään ja juuri palannut Wienistä, mistä hänellä oli tuomisina Suomen Kuvalehdelle liittokansleri Bruno Kreiskyn haastattelu.

– Serkkuni Minna Tulenheimo ja veljensä Tapio Tulenheimo tulivat pyörillä tuulispäinä mökille, missä olimme juuri äidin kanssa keittämässä pannukahvia. Suomen Kuvalehden toimitussihteeri oli soittanut ja jättänyt minulle soittopyynnön ja sanan.

– Presidentti Urho Kekkonen oli valmis antamaan haastattelun Suomen Kuvalehdelle eturauhasvaivastaan. Se oli nuorelle toimittajalle tilaisuus, josta ei voinut kieltäytyä. Tein nopean päätöksen Kangasalan kesässä ja otin haasteen vastaan.

Tyrkkö on kertonut näistä tapahtumista kirjassaan Tyttö ja nauhuri.

Maljapuheen vastavalmistuneille piti tämän vuoden kunniaylioppilas, professori Minna Palmroth. Hän tunnusti olleensa aina vastarannankiiski, joka ei kuunnellut ohjeita. Tämä ominaisuus vei hänet johtamaan Suomen Akatemian Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikköä.

– Minulle sanottiin, ettei Suomessa kannata tehdä avaruustutkimusta. Vetämäni huippuyksikkö on kuitenkin Suomen ensimmäinen oma avaruusohjelma, joka tekee avaruustutkimusta kokonaan suomalaisista lähtökohdista.

– Neuvojen antajat puhuvat aina omasta näkökulmastaan. Tilanteet, joihin te joudutte tulevaisuudessa, ovat uusia. Älkää kuunnelko neuvoja. Luottakaa itseenne ja tehkää omat valintanne.

Uuden ylioppilaan puheenvuoron käyttänyt Saara Silakoski paljasti, että kesä on hänelle yhtä kuin vapaus. Hän kehotti myös muita valmistuneita nauttimaan kesästä, vaikka tulevaisuuden suunnitelmat eivät olisikaan täysin selviä.

– Nyt pitää ottaa ilo irti. Olemme lomamme ansainneet.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.