Koti Uutiset Maastopalon jälkihoito sai talkoolaiset liikkeelle

  Maastopalon jälkihoito sai talkoolaiset liikkeelle

  0
  Paloalueella oli tiistaina jo rauhallista. Mustunut maa ja hiiltyneet puunrungot kertoivat viime päivien tapahtumista. Jälkivartioinnin järjestelyistä vastasi Metsänhoitoyhdistys Roineen taholta Jari Virtanen (oikealla). Janne Kähkönen viestitteli Kangasalan Riistanhoitoyhdistyksen joukkoja valmiustilaan viikonlopun tietämissä.

  Toissa perjantaina alkanut laaja maastopalo on työllistänyt vartioväkeä vielä viime viikonlopun ajan ja ylikin. Pelastuslaitos luovutti paloalueen vastuun maanomistajille viime perjantaina.

  Pelastuslaitoksen ja maanomistajien neuvonpidoissa mukana ollut Metsänhoitoyhdistys Roineen edustaja Jari Virtanen otti hoitaakseen jälkivartiointiväen järjestämisen. Viestin levitys alkoi paikallisten yhdistysten suuntaan heti ensimmäisen yhteispalaverin jälkeen viime keskiviikkona, ja vastakaikua tuli välittömästi.

  – Tässä nähtiin kyllä hienosti, että talkoohenki on edelleen voimissaan. Väkeä tuli tarjolle enemmän kuin oli tarvetta. Oli hienoa, että meillä oli tiedossa taatusti riittävästi ihmisiä, jotka olivat pikaisessa lähtövalmiudessa, Virtanen kertoi.

  – Todella iso kiitos kaikille mukaan lähteneille ja lupautuneille!

  Maanomistajat hoitivat vartioinnin perjantai-illan ja lauantaiaamun osalta. Sen jälkeen paikalle saapuivat Tapparan junnut Kangasalta ja Tampereelta. Neljän hengen miehityksellä vuoroa kohden heiltä mukana oli kaikkiaan parikymmentä junioria, jotka kokosivat vartiointipalkkioina varoja seuratoiminnalleen.

  Vartiointikorvauksissa periaate oli, että paikalla olleet seurojen edustajat tekivät talkootyötä oman seuransa hyväksi. Seura laskuttaa palkkion metsänhoitoyhdistykseltä, joka puolestaan laskuttaa kulut metsänomistajilta.

  Kangasalan Riistanhoitoyhdistyksen taholta Janne Kähkönen oli mukana talkoolaisten hankinnassa. Kun sana kiersi yhdistyksen ja muiden seurojen taholla, pika-aikataululla oli valmiuteen ilmoittautunut kolmisenkymmentä miestä. Kangasalan Kisa oli tässä kohtaa yksi aktiivisimmista seuroista.

  -Näitä joukkoja ei onneksi lopulta tarvittu. Se oli kuitenkin mukava nähdä, että ihmiset ovat todella valmiita lähtemään silloin, kun apu on tarpeen, Kähkönen kiitteli.

  Tiistainen käynti paloalueella kertoi, että jatkuvan jälkivartion tarve alkaa olla ohi. Maasto on laajalti palanutta, samoin kuin suuri osa puustostakin. Sammutusväki on penkonut mättäitä ja kantojen vierustoja löytääkseen mahdollisia kyteviä pesäkkeitä. Nyt kaikki vaikutti rauhalliselta.

  Virtanen odotteli tiistaina tietoa siitä, vieläkö vartiota pitää jatkaa. Maanantai ja tiistai hoituivat lähialueen isäntien voimin.
  Palaneita puunrunkoja katsellessaan Virtanen tuumi, että palon aiheuttamien vahinkojen arviointi on melkoinen työ. Osa puustosta on selkeästi tuhoutunut niin pahoin, että siltä osin ei ole mitään hyödynnettävää jäljellä.

  – Missä määrin täällä sitten on vielä myyntikelpoista puuta, sitä on vaikea sanoa aivan pikavilkaisulla. Isot männyt voivat toipuakin jonkinasteisista palovaurioista, mutta kuusille tällainen on aika myrkkyä, Virtanen arvioi.

  Kaiken mustan ja hiiltyneen keskellä alkoi näkyä uudenkin elämän merkkejä. Ruohot olivat jo puskeneet itsensä vehreään kasvuun muutamassa päivässä. Maastoon vielä jäänyt paloletku muistutti, että vielä joitakin päiviä sitten paikalla oli totinen tilanne päällä.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän