Maito kuuluu Kangasalan lähikauppojen myydyimpiin tuotteisiin – koriin lapetaan myös banaaneja ja olutta

0

Maitoa, banaaneja, kahvia, jauhelihaa ja olutta. Muun muassa näitä tuotteita sujahtaa eniten Kangasalan lähikaupoissa asioivien ostoskoreihin.

Sanomat kysyi paikallisten K-markettien kauppiailta, mitä elintarvikkeita asiakkaat ostavat euromääräisesti mitattuna eniten. Kaupat sijaitsevat Sahalahdella, Huutijärvellä, Ruutanassa, Mäntyveräjässä ja Suoramalla. Osa kauppiaista antoi arvion kokemuksen ja osa ostotapahtumista kerätyn datan perusteella.

Huutijärvellä ja Mäntyveräjässä top 5 -tuotteiden joukkoon kuuluu peräti kolme ja Suoramalla kaksi maitolaatua. Kaikissa kärkipaikkaa pitää kevytmaito.

Kaikissa kolmessa myymälässä eniten myytyjen listalla on myös banaani. Huutijärven ja Mäntyveräjän kärkituotteisiin kuuluu kahvi ja Suoramalla paistopisteen rukiiset riisipiirakat.

Näiden kauppojen kauppiaan Miia Joukaisen mukaan lapsiperheet on jokaisen suurin asiakasryhmä. Heille lähikaupat ovat usein täydennysostopaikkoja, joista haetaan peruselintarveikkeita kuten maitoa ja leipää.

– Monet lähellä asuvat ikäihmiset taas tekevät kaikki ruokaostokset meiltä, hän toteaa.

Ruutanan K-marketista myydään eniten banaaneja, ruispaloja, olutta, kevytmaitoa ja nauta-sika jauhelihaa.

– Banaani on nopea kätevä välipala, joka on kärkiviisikossa vuodesta toiseen. Maitoa, leipää ja jauhelihaa syödään varmasti joka taloudessa. Olut muodostaa yksittäisenä tuotteena ison eurosumma, joten se nousee kärkeen, kauppias Päivi Kangas-Lahti analysoi.

Huutijärven, Mäntyveräjän ja Suoraman kauppias Joukainen antoi tiedot vain kaupasta eniten ostetuista ruokatuotteista. Hän huomauttaa, että jos tarkastellaan kaikkia elintarvikkeita, olut nousee myös hänen kaupoissaan eruomääräisesti suosituimpien joukkoon.

Sahalahdelta K-market Sahramista ostetaan melko samoja tuotteita kuin Ruutanasta. Kauppias Jarno Niemisen kokemuksen mukaan kahvi kuuluu kärkituotteiden joukkoon maidon, oluen, banaanien ja jauhelihan rinnalle.

Sahrami on Sahalahden ja Kuhmalahden suunnassa ainoa kyläkauppaa isompi ruokakauppa.

– Monelle Sahrami on ykköskauppa. Toki kaupassa käydään myös täydennysostoksilla, Nieminen selittää.

Hän arvioi, että alku- ja loppuviikon menekissä ei juurikaa ole kesäisin eroa. Talvisaikaan maanantaina ja perjantaina kerätyt ostoskorit sen sijaan voivat olla erilaiset.

– Alkuviikosta jauhelihaa, kanaa ja ruisleipää. Loppuviikosta taas kokolihaa sekä enemmän vaaleaa leipää ja makeisia, Nieminen luettele.

Myös Kangas-Lahti on huomannut, että asiakkaiden alku- ja loppuviikon ostokset eroavat jonkin verran toisistaan.
Hänen mukaansa viikonlopun jälkeen ostetaan enemmän nopeasti valmistettavia ja hieman edullisempia tuotteita, kuten jauhelihaa, lenkkimakkaroita ja eineksiä. Loppuviikon myynnissä taas korostuvat kala ja niin sanotut paremmat lihatuotteet, kuten kesäisin myytävät grillilihat.

Itsenäiset K-kauppiasyrittäjät vastaavat itse kauppojensa tuotevalikoimasta ja hinnoittelusta sekä asiakastyytyväisyydestä.
Paikallisten K-markettien kauppiaat kertovat kuuntelevansa herkällä korvalla asikkaiden toiveita. Suurin osa toiveista toteutetaan.

– Pienissä kaupoissa se on vähän haasteellisempaa, kun täytyy joskus poistaa jotain, jotta voi ottaa muuta tilalle. Kaikkea kuitenkin yleensä kokeillaan, Joukainen kertoo.

Esimerkiksi Joukaisen pitämistä kaupoista Suorama on Huutijärveä ja Mäntyveräjää suurempi, joten kauppaan mahtuu peruselintarvikevalikoiman lisäksi uutuustuotteita.

Päivi Kangas-Lahti lisää, että mahdollisuus toteuttaa asiakastoiveita riippuu toisinaan myös tavarantoimittajista.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.