Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Maltti on valttia juhannuksena

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 17.6.2015 kello 8.38

Keskikesän juhla lähestyy. Tämän lehden sivulla kuusi oleva sääennustus ei lupaa juhannukselle kovin lämmintä keliä Kangasalle tai muuallekaan Suomeen.
Todennäköisesti saamme siis jälleen värjötellä yöttömässä yössä toppatakit päällä. Tähänhän olemme jo tottuneet. Sää on ollut kurja jo parina viime juhannuksena.
Jos me itse emme osaa tästä kiittää, poliisi ja pelastusviranomaiset ovat ainakin tyytyväisiä. Kylmä sää näkyy suoraan heidän tilastoissaan tehtävien lukumäärässä.

Juhannus on alkoholin myynnin kannalta vuoden toiseksi vilkkain sesonki heti joulun jälkeen.
Myynti kasvaa juhannuksen aikana noin 60 prosentilla. Litramääräisesti kasvu on 1,2 miljoonaa litraa normaaliin verrattuna.
Juhannusviikolla pitkäripaisen ovi aukeaa noin 1,4 miljoonan asiakkaan toimesta.

Alkoholin haittavaikutukset tiedostetaan paremmin tieliikenteessä kuin vesillä. Vesiliikenteen promillerajan laskemisesta on puhuttu vuosikausia, mutta valmista ei ole tullut.
Poliisi kyllä valistaa, että vesille ei saisi lainkaan lähteä alkoholin vaikutuksen alaisena. Todellisuudessa rangaistavuus alkaa kuitenkin vasta yhden promillen humalatilasta. On aivan selvää, että se vaikuttaa jo huomattavasti onnettomuusriskin kasvuun.
Poliisin internetsivuilla kerrotaan, että viina on mukana noin puolessa kaikista hukkumistapauksista. Veneestä hukkuneista noin 80 prosenttia on ollut päihtyneenä.
Yli 0,5 promillen humalassa ajavan kuljettajan onnettomuusriski on kymmenkertainen selvään verrattuna.
Tyypillinen hukkuja putoaa veneestä, joutuu veden varaan veneen kaatuessa tai arvioi uintimatkan väärin. Suurin osa hukkuneista on keski-ikäisiä miehiä.

Me suomalaiset olemme jollakin tavalla outoja. Kun vapaa koittaa ja varsinkin, jos siihen liittyy lämmin sää, alamme käyttäytyä edesvastuuttomasti.
Jos tänä juhannuksena kuitenkin kaunistaisimme tilastoja ja käyttäytyisimme ihmisiksi. Juhannus tai mikään juhla ei ole sen arvoinen, että sen vietossa kannattaa menettää ihmishenkiä.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös