Mansikan itsepoiminta alkoi

0
Vaikka mansikat kypsyivät myöhässä, ne ovat laadultaan hyviä.

Mansikkapellot odottavat jälleen poimijoita. Kangasalan seudulla mansikoiden poimijoiden pitää kuitenkin olla nopeita.
– Jos haluaa tulla poimimaan puolenpäivän jälkeen, ei välttämättä ole enää poimittavaa sille päivälle, kertoo Veikko Yrjölä Marjatila Tyrnikasta.
Sama tilanne kurittaa myös Mansikkatila Iso-Hervantaa Kuhmalahdella ja Niitty-Seppälän maatilaa Pälkäneellä.
Kaikilla kolmella tilalla mansikoiden itsepoiminta alkoi alkuviikosta, mutta päivän tarjonta vaihtelee. Jokaisen tilan neuvo kuuluu, että marjatilanne kannattaa varmistaa päiväkohtaisesti.
– Mansikoihin oli loistava potentiaali, mutta sade pilasi sen. Tämä ei ole ollut normaali kesä. Vain rakeet ja halla puuttuvat, summaa Jukka Kittilä Niitty-Seppälän maatilalta.

Valmiiksi poimitut marjat saattavat loppua tiloilta hetkellisesti, sillä kosteuden takia mansikat homehtuvat nopeasti eikä niitä siksi kannata
poimia suuria määriä odottelemaan mahdollisia ostajia.
Home vaivaa myös pelloilla, sillä kosteutta riittää päivin ja öin. Tilannetta huonontaa entisestään öiden kylmyys.
– Kun marjat ovat kosteassa oikeastaan 24/7, ne kypsyvät hitaasti. Sateen takia tulee etanoita ja hometta, eikä niille oikein voi mitään, Kittilä sanoo.
Sadon kypsyminen vei tänä vuonna pari viikkoa tavallista pidempään. Huonoista olosuhteista huolimatta viljelijät jaksavat toivoa, että aurinko alkaa pilkistää esiin ja tuo vipinää niin mansikoiden kasvuun kuin poimijoihinkin.
– Satokausi on nyt puolivälissä. Mansikkaa riittää elokuulle saakka, kertoo Heikki Iso-Hervanta Mansikkatila Iso-Hervannasta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.