Koti Uutiset Mansikkakausi lähenee loppuaan

  Mansikkakausi lähenee loppuaan

  0
  Mattilan Marjatilalla on kymmenisen myyntipistettä Pirkanmaalla. Niistä yksi on K-supermarket Kangasalan pihassa. – Tänään on ollut vilkas päivä, kertoo myyjä Anni Orama maanantaina iltapäivällä.

  Mansikoiden pakastamisella alkaa olla jo todella kiire.
  Toukokuun lämpimät säät saivat marjat kypsymään muutamia viikkoja tavallista aikaisemmin, joten myös pääkausi aikaistui tavanomaisesta.
  Kangasalla satokausi alkoi juhannuksesta.
  – Tänä vuonna saimme mansikoita ilman harsoa juhannukseksi. Yleensä on pakko käyttää harsoa eikä marjoja välttämättä silti saada, kertoo mansikanviljelijä Antti Talvia.
  Alkukesällä tilanne näytti vielä hyvältä, sillä raakileita oli runsaasti. Viimeaikaiset sateet ovat kuitenkin tuoneet homeen mansikkapeltojen kiusaksi.
  Varhainen satokausi pääsi myös yllättämään itsepoimintaan tottuneet. Esimerkiksi Talvian marjatilalla Jonsok-lajikkeen marjat kypsyivät juhannuksen jälkeen, ja osa sadosta meni hukkaan, kun poimijoita ei tullut riittävästi.
  Tila on keskittynyt pelkkään itsepoimintaan, joten omaa väkeä marjojen keräämiseksi ei ole.
  – Jonsok alkaa olla jo loppu, mutta Polkaa löytyy vielä hieman, Talvia sanoo.
  Kaiken kaikkiaan Talvia kuvailee satoa kohtalaiseksi.

  MarjaPuntarin marjasato alkaa olla lopuillaan, mutta pellossa on yhä raakoja marjoja. Kuhmalahtelaistilalla Honeye-lajike on jo lähes loppu, mutta perinteistä Polkaa ja uutuutta Bountya saa vielä.
  Kangasalan marjatiloilla kysyntää onkin nyt kaikkinensa paljon enemmän kuin tarjontaa, joten päiväkohtainen marjatilanne kannattaa varmistaa soittamalla.
  – Jos vain ilmestyy paikalle, vaarana on, että joutuu lähtemään tyhjin käsin, sanoo viljelijä Veikko Yrjölä.
  Marjatila Tyrnikka lopetti itsepoimintakauden sunnuntaina. Loput marjat Sahalahdella sijaitsevalla tilalla poimitaan vain tilauksesta. Mansikoiden määrä jää tänä kesänä vaisuksi, sillä Rumba-lajikkeen sato meni täysin pieleen eikä Malvinaa, Sonataa tai Polkaakaan tule erityisemmin.
  – Marjat ovat myös tavanomaista pienempiä, Yrjölä kertoo.

  Mansikoiden hintoja 11.7.2016

  •  MarjaPuntari: 6 euroa kilo itse poimittuna, 8 euroa kilo valmiiksi poimittuna.
  •  Marjatila Tyrnikka: 5 euroa litra tai 500 grammaa, 35 euroa viisi kiloa.
  •  Mattilan Marjatila, K-supermarket Kangasalan myyntipiste: 10 euroa kilo, 26 euroa kolmen kilon laatikko, 38 euroa viiden kilon laatikko.
  •  Talvian marjatila: 3,80–4,40 euroa kilo itse poimittuna.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän